Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Naravno, Ben Levin više nije ime kojem se moram čuditi i pitati se tko je sad to. Ovaj 20-godišnji blues pijanist upravo ovim novim albumom zaokružuje već tri svoja studijska izdanja.

"Carryout or Delivery" upravo danas, 14. listopada, službeno objavljuje VizzTone Label Group, izdavačka kuća koja je izdala i njegov prošli, vrlo uspješni album "Before Me". Sada, svojim trećim studijskim albumom Ben zauzima apsolutno dobar i snažan gard i kreće "full steam ahead". Od 12 ponuđenih pjesama, čak osam potpisuje Ben, što itekako jako pokazuje njegovu određenost k autorskom radu i jednostavno ne dozvoljava da se njegova glazbena osobnost uljuljuška u neku latergiju i samozadovoljstvo. To je jedini pravi put, kakvim trebaju ići svi glazbenici.

Na albumu se susrećemo s raznim nijansama i opcijama prezentacije bluesa, soula i funka. Svojom svirkom i artističkom virtuoznošću Ben nam vrlo direktno dočarava da je jednako vičan klaviru, Hammondu B3 ali i električnom klaviru Wurlitzeru. Na gitari slušamo Benovog oca Arona a ritam sekciju čine Chris Douglas (kontra bas) i Oscar Bernal (bubnjevi). Vrlo je važno istaknuti da je Ben, zajedno s Mattom Huenemannom, producirao ovaj album a sve je snimljeno u studiju Audio Grotto.

Na "Carryout or Delivery" bez ikakve dvojbe ostat ćete fascinirani očaravajućim sviranjem crno bijelih dirki, opuštenim vokalima koje čujemo na njegovim autorskim skladbama. Teško se oteti dojmu da, slušajući ovaj album, počinjete misliti da je Ben proizvod višedesetljetnih dugih noći provedenih u tamnim klubovima i zadimljenim juke jointovima. Ben ima taj zvuk, tu zrelu perspektivu koja dolazi od potpunog razumijevanja i uranjanja u glazbu preko najdubljih i najskrivenijih kutova glazbenikove duše.

Ben je toliko "retro" da to boli, ali u stvarnosti Ben upravo završava drugu godinu studija. I da, njegova glazbena edukacija je tek započela... Pa što će biti kada dođe do diplome?! Naime, njegova vještina prezentacije se osjeća i zrači iz svake skladbe. Tu jednostavno nema kraja i stalno vas tjera da se vraćate slušanju albuma!

Ovakva "old school" s tako izraženim osjećajem za ono što se prezentira je doslovno nevjerojatna stvar! Ne čudi što Chris Spector iz Midwest Record piše: "A hard-hitting piano man that has plenty of West Side Chicago in him hangs here with modern blues mainstays and stands toe to toe quite righteously. A bluesy old soul, it’s all right on to let the tradition rest in his hands."

Naravno, ta priča je već započela njegovim prvim albumom, “Ben’s Blues", pa za Blues Blast Magazine Mark Thompson tvrdi: "It is remarkable that he has managed to learn much of the essence of the blues piano traditions at such a young age." Sve se nastavlja na drugom albumu, "Before Me". A sada na trećem studijskom albumu Ben kao da udara neki svojevrsni pečat svom glazbenom nadahnuću i to čini svojim autorskim stvarima, što je zapravo fenomenalno! Sve što radi i stvara Ben temelji na bogatoj ostavštini svojih glazbenih uzora Professor Longhaira, Pinetop Perkinsa, Otisa Spanna i Raya Charlesa. I stoga Bill Wilson iz "Reflections in Blue" tvrdi: “Ben Levin is GOOD…Learning at the feet of established masters and from the greatest recordings of all time; he has a deep love for the instrument and for the music.”

Doista, svaka riječ nalazi se na pravome mjestu!

PREPORUKA:
Ben Levin je ime koje svakako valja zapamtiti i vjerujte mi, ovo su zapravo tek njegovi počeci. Da, nema nikakve sumnnje, briljantni počeci. Naime, radost i veselje koje se osjeća kada slušate njegov "Carryout or Delivery" naprosto fascinira. Takav spoj "stare škole" i mladosti... pa, dragi moji, čovjek ima samo 20! godina i to se ne može pojmiti. Slušajući stare, provjerene majstore crno-bijelih dirki i uspoređujući s ovim što nam nudi Ben, on je u čisto ravnopravnom odnosu. To se ne čuje baš svaki dan!

Znamo svi da se sve može naučiti i to stoji, ali za ono nešto mora biti taj snažni "klik" kada se vaša glazba spaja s vašim glazbenim bićem i diže sve i glazbenika i slušatelja i publiku. Svi jednostavno dobivaju svoj dio i to je tako "cool".

Na kraju, evo što piše Marty Gunther (Blues Blast Magazine): "Ben Levin, a gifted young man with an old soul, is quickly becoming the standard bearer for a new generation of urban piano players. Just 21 and still in college, Ben’s already proven himself to be a world-class talent. This album features a set of eight timely originals and four tasty covers. The maturity and skill he displays here are just a hint of what’s ahead."

Više o svemu saznajte na:
www.benlevinpiano.com
www.facebook.com/benlevinblues
www.instagram.com/benlevinpiano/
open.spotify.com/artist/7JPxlItTC9DxZ7YwAOwLci
www.deezer.com/en/album/164911592

Popis pjesama:

1. You Know
2. Stuck
3. Too Good For Me
4. Carryout Or Delivery
5. Have You Lost Your Mind?
6. Some Other Time
7. NOLA Night
8. My Back Scratcher
9. Papercut
10. The Buzzard
11. Hadacol Bounce
12. Time Brings About A Change

(VizzTone Label Group)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike