Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Ako posvetite svojih gotovo sat i dvadeset minuta albumu "Rise Up", bit će vam to najpametnija odluka koju ste donijeli onog trenutka kada ste pokrenuli svoje uređaje. 11. rujna Ronnie Earl & The Broadcasters preko kanadske izdavačke kuće Stony Plain Records učinili su taj album dostupnim svima nama koji volimo ovu glazbu.

"Rise Up" je već 27. album svima nama jako dobro poznatog Ronnieja Earla i da, ovo je već 13. po redu koji objavljuje Stony Plain Records. A što nam i ovaj put donose Ronnie i društvo?

Donose nam po meni ubojitu kombinaciju studijskih i live tonskih zapisa iz kućnog studija samog Ronnieja Earla i snimke s live nastupa u House Clubu Daryla Halla.

Ronnie i njegova svirka se možda na prvu čine istima, ali zapravo to je daleko od istine, zašto? Ronnie s godinama više nije toliko brz, ali je zato vrlo direktan, jasan, čist i osjećajan u svakom odsviranom tonu. Cijela priča kreće akustičnom gitarom da bi sve otišlo na elektriku i na vrlo izražajnu i suptilnu svirku kroz koju Ronnie i bend jednostavno slave ovu glazbu koju svi mi toliko volimo.

Naravno, ni Ronnie nije mogao izbjeći refleksije na ovu 2020. godinu i to na njezin karakter i osobitost, ali i na neke od gubitaka koji su zadesili blues scenu. Tu se upravo Ronnie posebno referira na odlazak svog prijatelja Lucky Petersona kroz desetominutnu "Blues For Lucky Peterson", i drugih koji se spominju u nadahnutoj "Black Lives Matter". I da, Ronnie vrlo direktno cilja na aktualni trenutak SAD u skladbama "Blues For George Floyd" i u pjesmi "I Shall Not Be Moved" koja je doista usko povezana s Pokretom za građanska prava, a njezini korijeni sežu duboko u delta bluesu (istu je Charlie Patton snimio 1929.).

Klavijaturist Dave Limina, pjevačica Diane Blue, basist Paul Kochanski i bubnjar Forrest Padgett trenutna su postava The Broadcastersa, koji tako suptilno i koncizno prati Ronnijevu gitaru i cijelom tom ozračju daju još jedan dodatni izvanserijski ugođaj. Na samom kraju albuma nalazi se "Navajo Blues", skladba koja govori o genocidu američke vlade nad autohtonim narodima, starosjediocima američkog kontinenta. Ma, zapravo svaka od ponuđenih 15 pjesama ima svoju osobnost, priču i vrlo snažnu poruku.

15 skladbi sa svojih 15 poruka i izuzetnom glazbenom izražajnošću i okvirima itekako će vas osvojiti i jednostavno vas ostaviti bez teksta.

Ronnie Earl & The Broadcasters nema koga nisu zadivili i svojom prezentacijskom formom ostavili su brojne poklonike ovog glazbenog stila jednostavno bez teksta i tu je kraj priče. Kod njih je sve toliko jednostavno i jasno da to bez imalo sumnje upućuje na apsolutnu virtuoznost ama baš svih koji su uključeni u rad i nastanak ovog albuma.

Svaki u svom dijelu dali su izuzetno velik doprinos i obol i učinili su ovaj album doista posebnim. Svaka im čast!

PREPORUKA:
Za "Rise Up" novi album Ronnie Earl & The Broadcastersa davati preporuku je smiješno, pa svi oni koji imalo drže do sebe i svoje involviranosti jednostavno čim su saznali za izlazak ovog albuma, činili su sve da se on što prije nađe u njihovim kolekcijama i uređajima. A potom bi se zatvarali u sobe i samo uživali u ovom ludom vremenu i duboko u sebi prizivali one trenutke da sve ovo ponovno mogu i čuti i vidjeti na koncartu. Zato baš ove live snimke ovom albumu daju posebni "štih" i jednostavno album uvode u neka od najboljih ostvarenja ove ekipe.

Drugi o tome pišu na ovaj način: "Pretty much any Ronnie Earl album is an essential purchase, and Rise Up is no different. We are blessed to have such a rare genius still producing works of profound emotional depth and power."

Više o svemu saznajte na:
www.ronnieearl.com
www.facebook.com/RonnieEarlBlues
www.stonyplainrecords.com/
www.facebook.com/StonyPlainRec

Popis pjesama:

1. I Shall Not Be Moved 2:20
2. Higher Love 5:53
3. Blues For George Floyd 3:40
4. You Don't Know What Love Is 4:32
5. Blues For Lucky Peterson 10:20
6. Big Town Playboy 4:03
7. Albert's Stomp 4:43
8. In The Dark 6:12
9. All Your Love 8:13
10. Lord Protect My Child 6:11
11. Mess Around 3:42
12. Talking To Mr.Bromberg 3:28
13. Black Lives Matter 6:22
14. Blues For J 6:01
15. Navajo Blues 3:12

(Stony Plain Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike