Blues Corner

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Nakon preslušavnja albuma "Up To You", kojeg su Rumblin' Trouble objavili u vlastitoj režiji 1. svibnja, ostao sam zatečen. Ruku na srce, čak i u matičnoj im Srbiji nije previše ljudi čulo za njih, ali su poznati preko "velike bare". Kako je to moguće?

Ovaj akustični duo čine Aleksandra Ana Todorović (vokal) iz Čačka i Marko Mosić (gitara) iz Gornjeg Milanovca, dok su ostatak benda: David Novaković (bas), Miloš Knežević (bubnjevi) i Vanja Vasić (usna harmonika). U pjesmi “This Feeling” gostovali su Aleksandar Radojičić (saksofon) i Aleksandar Jovanović (Hammond ), a svi zajedno ponudili su nam deset skladbi od kojih su dvije akustične.

E sad, Ana i Marko rade i žive na Malti, sami su se probijali i tako, kada za njih nitko nije ni znao kod kuće, osim obitelji i bliskih prijatelja izvan tog okruženja, preko "velike bare" razne radio postaje su pratile što rade i emitirale su njihove pjesme i obrade poznatih stvari koje smo već puno puta čuli.

Činjenica je da se ovdje radi o autorskom albumu, gdje glazbenici imaju taj "groove", imaju taj "feeling" i "mojo" bez kojeg doista uvijek i svugdje ne bi bilo ništa. Možete svirati najbolje gitaru, možete imati senzacionalan vokal, ubitačnu ritam sekciju i što god, ali ako vam fali onaj "mojo" sve pada u vodu i postaje prozirno, bezlično i potpuno beznačajno. Kada se radi o Rumblin' Trouble, stvari su potpuno drugačije i sva sreća da jesu, jer inače ne bih trošio svoje vrijeme na isprazne priče o onome što sam slušao.

Da, znam, mnogi mi predbacuju da su svi moji tekstovi pozitivni i to je istina, jer ne želim ni pisati o nečem što nije dobro, što me nije na neki način inerviralo u onom mom smjeru. S druge pak strane, previše imam godina i iskustva da bih gubio vrijeme na neke nebulozne rasprave.

Kao primjer kako to treba zvučati i kamo treba težiti predlažem da svi oni koji vole klasični ili tradicionalni blues poslušaju "Riverside Blues" u svakom tonu, u svakoj noti osjećam kako s njih kaplje mulj Mississippija. Kada slušam gitaru osjećam suptilnost koju je jedino imao Peter Green a u vokalu sjedinjeni su brojni utjecaji, ali tu snagu, ekspresiju i voluminoznost imamo prilike čuti kod najvećih blues ali i jazz glazbenih diva. Sami se odlučite koga ćete tu zamisliti. Big Mama Thornton, Koko Taylor, Bessie Smith, Etta James, Ruthie Foster... ima ih more, samo birajte. No, znajte, Ana ima svoj vokalni modalitet izgrađen s dubokim poštovanjem prema svima, ali to je ipak samo njezin glas.

Vjerojatno će se sad možda mnogi čuditi, ali u pjesmi "Elmore June" osobno mislim da je Ana postigla ono što zovem "groove & soul in voice"; da, akustika je vrlo zeznuta stvar i ako tu niste doma, publika će vas provaliti... A svi koji vole ovaj glazbeni stil samo će produžiti dalje, otužno klimajući glavom. Ana i Marko ne moraju o tome razmišljati a okupljena ekipa oko njih trebala bi dobro razmisliti što bi trebali zapravo učiniti i u potpunosti im se pridružiti. Znam, teško je živjeti od bluesa, od ove glazbe koju "kuže" samo odabrani i u tome vide i čuju svoj smisao za preživljavanje na ovom planetu.

PREPORUKA

Nije da sam baš preslušao malo albuma, ali neki manji broj ostavlja dublji trag u mojem tijelu i kako godine prolaze, stalno dolazi do svojevrsne smjene u pozicijama na kojima su prebivali dugi niz godina, dođe neki album koji uvijek sve to razdrma, razbuca i sve to se uskomeša i više ništa nije isto. "Up To You" je jedan takav album, koji dolazi iz okružja gdje "gro" publike voli nešto sasvim drugo i zato pozdravljam sve te napore koje ulažu Rumblin' Trouble da bi se situacija barem malo preokrenula u ovakom smjeru, gdje je glazba primarna vodilja i svima daje velikog razloga za veselje.

I da, uopće se ne čudim što ih u Americi lako puštaju, njihov radiofonični zvuk itekako efektno prenosi sav taj plavičasti štih diljem etera. A pored svega najvažnija stvar je da prostora za napredak itekako ima i znam i osjećam da će Ana i Marko tu priliku iskoristiti i već možda svojim budućim albumom otići korak dalje i više i bolje! Osobno se nadam sa da ću uspjeti svjedočiti kako se nisam zeznuo kada je u pitanju taj njihov stvaralački ali i prezentacijski potencijal. Svakako preporučujem potražiti i poslušati, te saznati i sami se uvjeriti da nisam pretjerao... "Rumblin' Trouble ...they are a great thing and a real deal.’’

Više o svemu saznajte na:
rumblintrouble.com
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
twitter.com/RumblinTrouble
www.instagram.com/rumblintrouble
rumblintrouble.bandcamp.com/album/up-to-you
www.youtube.com/channel/UCwRAjRbq7oE4WsLFVJ8IC5g

Popis pjesama:

1. What In The World 05:33
2. Movin' 03:18
3. Riverside Blues (Live In Studio) 03:17
4. Depression Blues 06:01
5. Pearl 05:46
6. Call On Me 03:30
7. On The Road 03:32
8. This Feeling 06:08
9. Elmore June (Live In Studio) 04:08
10. Another Day 04:12

(Samostalno)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike



Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici