Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kada bi krenuo nabrajati koliko sam ekskluzivnih promocija novih izdanja najveće i najpoznatije svjetske blues izdavačke kuće Alligator Records do sada obradio popis bi bio malo poduži. No, bez obzira na sve to pred vama je upravo još jedna ekskluzivna promocija. Naime, radi se o trostrukom CD-izdanju "Alligator Records: 50 Years of Genuine Houserockin Music", koje upravo danas, 18. lipnja, ima svoj službeni "street date".

Prije samo pet godina svojim tadašnjim dvostrukim albumom Alligator Records obilježila je 45 godina djelovanja. Ove godine ili točnije 18. lipnja Bruce Iglauer i ekipa trostrukim albumom obilježavaju 50 godina u glazbenom svijetu, u svijetu bluesa.

Ova ekskluzivna edicija bila je središnji projekt jedne od najvećih blues diskografskih kuća u svijetu, sjajne Alligator Records. Vratit ćemo se na trenutak u daleku prošlost, u 1971. Te godine tada dvadesetrogodišnji mladić Bruce Iglauer, zadrti blues-fan, odlučuje snimiti i producirati svoj najdraži bend i svog najdražeg glazbenika Hound Dog Taylor & the HouseRockers. Bruce napušta još jednu sjajnu jazz i blues izdavačku kuću Delmark Records Bob Koestera i posvećuje se u potpunosti promociji i radu u tada novoj, maloj ali vlastitoj diskografskoj kući, Alligator Records. Sve ostalo je povijest.

Bruce Iglauer, podrijetlom iz Cincinnatija, zaljubio se u blues 1966. a tu nepresušnu iskru inicirao je nastup legendarnog Freda McDowella, istinskog bluesera Delte Mississippija. No, kako to obično biva, nije sve išlo tako glatko i jednostavno; na fakultetu njegova promocija bluesa na radiju nije baš davala velike rezultate ali kada je sve svu promociju stavio pod svoju kontrolu sljedeća dva nastupa legendarnog Luther Allisona u potpunosti su bila rasprodana. Bruce Iglauer je u Delmark Records dobrano ispekao zanat, ali jednako tako pronikao je u sve ono najbolje kada je u pitanju 'roots' glazba Amerike. To je zapravo ključni trenutak i tu se vraćamo na početak priče i sjajnom Hound Dog Taylor & the HouseRockers. Ovaj glazbenik i njegov bend dali su novi vjetar u leđa novopečenom vlasniku nove blues diskografske kuće. No, naravno, nije sve išlo tako glatko; trebale su proći još pune četiri godine, kada je legendarna Koko Taylor svojim nastupnim albumom za Alligator Records, "I Got What It Takes", osvojila prvu nominaciju za Grammyja. Već sljedeće, 1976., Alligator dobiva sljedeću nominaciju za posthumno objavljen album "Beware Of The Dog!" Hound Dog Taylora. Cijela se priča razvija iz godine u godinu i, evo, prošlo je već 50 godina otkako ova blues diskografska kuća diljem svijeta uveseljava sve kojima je blues u krvi, srcu i duši.

Potpuno bespredmetno je raspravljati o ovih 58 pjesama, jer su to izabrane skladbe koje su na ovaj ili onaj način obilježile ovu jedinstvenu blues diskografsku kuću. Od 1970. do danas Alligator Records objavila je preko 350 naslova, koji su svojim sadržajem ali i značajem duboko determinirali prošlu, sadašnju i buduću svjetsku blues scenu. Bruce Iglauer i njegova izdavačka kuća svojim velikim imenima obilježavali su značajna razdoblja te i takve blues scene. Svojim istančanim osjećajima za novo i drugačije oni su otvarali neka druga vrata i prodirali u nove glazbene vidike i blues horizonte.

Iza njih je 50 godina predanog rada na promicanju vrednota tradicionalne baštine američkog kontinenta. Pored toga Bruce Iglauer i društvo nisu se uspavali, oni idu dalje, traže nova imena, traže nova glazbena stremljenja i drugačiji pristup i novu prezentacijsku formu bluesa. Tu bih spomenuo glazbenike poput JJ Grey & MOFRO, Erica Lindela, Andersa Osbornea, te posebno nevjerojatnog mladog 22-godišnjeg Christonea "Kingfish" Ingrama.

S Alligator Records po prvi put sam se susreo još na vinilima kada sam teškom mukom nabavio njihove edicije s početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Danas teško da mogu nešto propustiti. Izdavalačku djelatnost ove sjajne diskografske kuće teško da mogu zaobići ili zapostaviti.

Naravno, ako čovjek zaista nešto želi i voli, to mu se na neki način i ostvari. Tako je i moja priča dobila svoj konačni oblik, smisao i priznanje, kako ovdje u Hrvatskoj, u Europi, tako i u svijetu. Moji snovi s kraja sedamdesetih godina ostvarili su se 30 godina kasnije, ali ostvarili su se, i to u potpunosti. Naime, u to vrijeme maštao sam kako bi bilo 'cool' baviti se nekim promotivnim poslom, no tada je to bila prava znanstvena fantastika. Danas, s velikom srećom, zadovoljstvom i veseljem mogu ustvrditi da ako nešto čovjek stvarno želi, to mu se na neki čudan način kad-tad i ostvari. Kad sam se prvi puta obratio vlasniku Alligator Records, Bruceu Iglaueru, sa zamolbom da mi pošalje neki album, Bruce mi je tada posalo upit da mu pošaljem što imam od izdanja Alligator Records i nakon samo četiri tjedna iz Chicaga je stigla poveća pošiljka svih onih albuma koji su mi nedostajali! Ljudi, to se nikada, ali baš nikada ne zaboravlja! Ostao sam bez teksta, u čudu zureći u tu pošiljku. A u tijelu trnci: dobio sam dio koji mi nedostaje, karike su se povezale i sada znam zašto je to blues izdavačka kuća koja nikada ne zaboravlja sve koji na neki način rade na promociji i prezentaciji njihovih izvođača. Od tada pa do danas – a prošlo je već više od 25 godina – niti jedno izdanje Alligator Records nije objavljeno, a da nije stiglo u moje ruke.

Na kraju, moja priča dobila je stvarnu sliku prije više od dvije dekade: najprije je krenuo moj rad na radio postaji a potom se otvorio i promotivni rad na glazbenom portalu i evo me danas tu gdje sam.

Nekada je bilo nezamislivo imati album na dan kada je to i službeni datum izlaska a kamoli ga imati ranije. Danas je, srećom, ova situacija upravo takva da se albumi dobiju prije službene objave pa se na taj način brojni promotori i DJ-i mogu pripremiti i na najbolji mogući način predstaviti ono što je novo u svijetu glazbe koju svi zajedno volimo, poštujemo, slušamo i promoviramo.

PREPORUKA

Već samim uvidom u sadržaj izdanja postaje jasno da kroz gotovo 4 sata dobivate raznoliki, jedinstveni i osebujni te nadasve vrhunski blues. Najbolje od svega je činjenica da se slušanjem svake pjesme stječe dojam kontinuirane edukacije u različitim fazama manifestacije i prezentacije bluesa

Akustični, električni, tradicionalni, moderni... svaki blues je tu, niti jedan žanr nje izostavljen. A ovoj trostrukoj ediciji može se čuti i pratiti evoluiranje Delta bluesa u tzv. City, moderni blues i na kraju tu je taj određeni status gdje je blues danas.

Na kraju posebnu zahvalu upućujem i Timu Kollethu (direktor za radijsku promociju Alligator Records) koji tako agilno i brižno u proteklim godinama vodi računa da svi mi koji se bavimo ovim dijelom posla dobijemo sve na vrijeme i da stignemo sve pripremiti u zadanim vremenskim okvirima, bez ikakvih opterećenja. Doista, Tim sjajno radi svoj dio posla i hvala mu na tome!

Evo, što i drugi pišu: "Alligator Records stands as one of the most enduring and revered independent blues labels in the world, its catalog holding inextinguishable works." –Chicago Tribune

"Prestigious, scrappy independent Alligator Records has reached dizzying heights in celebrating the blues." – Rolling Stone

"With muscular, no-frills production, Alligator catches the blues as it melds with soul, rock, gospel, country and zydeco, partying away the pains of love. Alligator is the leading record label for the blues, and has succeeded where the giants have failed." – The New York Times

Više o svemu možete saznati na:
www.alligator.com
www.facebook.com/AlligatorRecords
www.instagram.com/alligatorrecs/
www.twitter.com/alligator1971
open.spotify.com/user/alligatorrecords
music.apple.com/us/curator/alligator-records/1121408162
www.youtube.com/user/AlligatorRecs
www.tunein.com/radio/Alligator-Records-Radio-s231181
AirPlay Direct Link:www.AirPlayDirect.com/Gator50-1

Sadržaj edicije:

DISC 1:
1. Hound Dog Taylor & The HouseRockers Give Me Back My Wig (3:31)
2. Koko Taylor I’m A Woman (4:36)
3. Big Walter Horton with Carey Bell Have Mercy (3:45)
4. Fenton Robinson Somebody Loan Me A Dime (2:54)
5. Professor Longhair It’s My Fault, Darling (4:54)
6. Son Seals Telephone Angel (5:25)
7. Johnny Winter Lights Out (2:35)
8. Albert Collins Blue Monday Hangover (5:35)
9. James Cotton Little Car Blues (3:32)
10. Albert Collins, Robert Cray & Johnny Copeland The Dream (5:28)
11. William Clarke Pawnshop Bound (4:22)
12. Lonnie Mack Riding the Blinds (Live) (4:12)
13. Lonnie Brooks Cold Lonely Nights (Live) (5:33)
14. Luther Allison Soul Fixin’ Man (Live) (4:03)
15. Clarence “Gatemouth” Brown Got My Mojo Working (4:45)
16. Saffire–The Uppity Blues Women Sloppy Drunk (3:06)
17. Roy Buchanan That Did It (5:07)
18. The Paladins Keep On Lovin’ Me, Baby (4:02)

DISC 2:
1. Michael Burks Love Disease (3:20)
2. Kenny Neal I’m A Blues Man (4:11)
3. The Holmes Brothers Run Myself Out Of Town (3:26)
4. Little Charlie & The Nightcats Jump Start (2:54)
5. Katie Webster I’m Still Leaving You (3:36)
6. Smokin’ Joe Kubek & Bnois King Don’t Lose My Number (3:32)
7. The Kinsey Report Corner Of The Blanket (3:34)
8. Carey Bell I Got A Rich Man’s Woman (4:43)
9. C.J. Chenier & The Red Hot Louisiana Band Au Contraire, Mon Frere (3:39)
10. Mavis Staples There’s A Devil On The Loose (3:34)
11. Michael Hill’s Blues Mob Presumed Innocent (4:37)
12. Steady Rollin’ Bob Margolin Not What You Said Last NIght (2:49)
13. Billy Boy Arnold Man Of Considerable Taste (4:31)
14. Cephas & Wiggins Ain’t Seen My Baby (3:23)
15. Long John Hunter Marfa Lights (4:53)
16. Dave Hole Phone Line (3:42)
17. Eric Lindell Josephine (2:45)
18. Joe Louis Walker I Won’t Do That (5:01)
19. Janiva Magness That’s What Love Will Make You Do (3:22)
20. The Siegel-Schwall Band Going Back To Alabama (3:40)
21. Corey Harris & Henry Butler Why Don’t You Live So God Can Use You? (2:11)

DISC 3:
1. Marcia Ball Party Town (4:16)
2. Lil’ Ed & The Blues Imperials What You See Is What You Get (4:21)
3. Roomful Of Blues In A Roomful Of Blues (3:31)
4. Billy Branch & The Sons Of Blues Blue and Lonesome (4:11)
5. Christone “Kingfish” Ingram Outside Of This Town (4:08)
6. Shemekia Copeland Clotilda’s On Fire (4:26)
7. Curtis Salgado The Longer That I Live (3:51)
8. Selwyn Birchwood Living In A Burning House (4:08)
9. Elvin Bishop & Charlie Musselwhite Midnight Hour Blues (4:14)
10. The Cash Box Kings Ain’t No Fun (When The Rabbit’s Got The Gun) (4:42)
11. Tommy Castro & The Painkillers Make It Back To Memphis (Live) (4:55)
12. JJ Grey & Mofro A Woman (Live) (3:24)
13. Rick Estrin & The Nightcats I’m Running (4:06)
14. Coco Montoya You Didn’t Think About That (3:56)
15. Tinsley Ellis Ice Cream In Hell (4:13)
16. Chris Cain You Won’t Have A Problem When I’m Gone (3:08)
17. Guitar Shorty Too Late (4:14)
18. The Nick Moss Band featuring Dennis Gruenling The High Cost of Low Living (4:04)
19. Toronzo Cannon The Chicago Way (4:22)

(Alligator Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike