Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kada se nađu i udruže vrhunski glazbenici, priča uvijek postaje i više nego opaka. U istinskoj poplavi albuma kojima sam doslovno zatrpan, snažno je isplivao na površinu album "City Country City", kojeg je 22. listopada objavila izdavačka kuća Gulf Coast Records, uz radijsku promociju Michelle Castiglia i njene promotivne kuće MACRadio PR. Ovaj apsolutno "ludi" album potpisuju nevjerojatni harpist Jason Ricci i izuzetni klavijaturist Joe Krown.

Da, svi oni koji su u bluesu jako dobro znaju da se radi o izuzetnim glazbenicima velikog formata koji su se potvrdili i etablirali na globalnoj razini. Jason Ricci dolazi nam iz New Orleansa, višestruko je nagrađivan blues harpist koji definitivno svojim usnjakom ispisuje neke potpuno nove stranice u prezentacijskoj formi i općenito poimanju bluesa kao glazbenog stila. S druge pak strane, Joe Krown svira klavijautre u bendu Kennya Waynea Shepherda i to će mnogima biti dovoljno. Evo, njih dvojica su se udružili i ponudili nam svoj nastupni album kojeg, kada podignete rukom, s njega doslovno kaplje blues u svojoj nevjerojatnoj priči sinergije, a vezanim za druge i drugačije glazbene forme. Ovaj album je nevjeroatan dokaz da blues kao glazbeni stil ide uz sve i može se spojiti s ama baš svakim glazbenim ritmovima i pri tome ostati svoj i svemu tome dati još jednu novu i drugačiju notu. Na kraju, tu je i van serijski bubnjar Doug Belote, koji je ubitačnom ritmičnom točnošću cijelom projektu dodao još jednu dozu grooova više! I, stoga, ovaj će vas trio svojom sezacionalan svirkom baciti na koljena, u to sam 100% siguran!

Nema nikakve dvojbe, Jason je glazbenik koji ima tu neku svoju retro dušu koja svako malo inicira nevjerojatne glazbene trenutke. Tu je još, svakako, njegov pomalo prigušeni, derutni vokal i, naravno, sjajna svirka i tehnika usnjaka. Još kada se svemu tome priključi Joe i njegove klavijature, koje sve omotaju tim modernim gradskim groovom, ali uz stalnu refleksiju na "sound" i onaj "feeling" ranih 1960-ih i snažnom fuzijom jazza i bluesa te Doug na bubnjevima, e tada je stvar kompletna i ova priča postaje izuetno opaka.

S blues glazbom družim se i slušam ju već više od 40 godina i mogu kazati da sam preslušao dosta albuma, bio na koncertima, slušao blues u klubovima i barovima i on mi kao takav nikada mi nije dosadio, baš suprotno. Iz ovoga se da zaključiti da je iza mene kako-takvo iskustvo i da već sada mogu procijeniti što je OK, što je dobro i što je super.

Ovaj nastupni album, "City Country City", dolazi iz vrlo neobične glazbene radionice dvojice blues glazbenika: pjevača i harpiste Jasona Riccija i njegovog prijatelja Joea Krowna - vrsnog znalca crno-bijelih tipki. Upravo taj trenutak daje toj njihovoj priči tako impresivan značaj i kod svih nas, koji volimo ovu glazbu, jedino sama glazba može izazvati respekt i potvrdu o izuzetnoj kvaliteti snimljenog glazbenog sadržaja. U više od sat vremena svi možete svjedočiti o čemu se ovdje radi.

Ovi istinski virtuozi svojih instrumenata, svojom tehnikom i umijećem očarali su brojne poklonike ovog glazbenog stila. Od prve do zadnje, 12. pjesme, oni nam prezentiraju blues koji se rijetko danas može čuti. Već dugo nisam čuo nešto toliko moderno, a da cijeli projekt, zapravo, leži na najboljim temeljima tradicionalnog bluesa. Još uvijek ne mogu razlučiti je li bolja struktura pjesama, fascinantniji Jasonov 'hrapavi' vokal ili je to, pak, njegov izuzetno originalni i osebujni stil sviranja usne harmonike. A tek klavijature, koje u svom najboljem izdanju vode, ali i impresivno boje kompletni album i koje daju izuzetnu glazbenu podlogu cijelom albumu. Na kraju, kako to zvuči? Osobito tonski bogato i fascinirajuće, osjećajmo taj "strašni" naboj energije i pulsirajućeg rockin' bluesa... doista sjajno!

Činjenica je da nevjerojatni harpist Jason Ricci i izuzetni klavijaturist Joe Krown u Europi, a i kod nas, moraju dobiti od medija veći prostor kako bi se šira publika upoznala s njhovim glazbenim radom i djelovanjem. Tek rijetki ih spominju i upućuju nas na njihov izuzetan rad.

Naime, oni prezentiraju blues koji se rijetko može čuti, a i sam ovdje moram priznati da sam već duže vrijeme okrenut bluesu koji je zaista šarolik; ima tu soul-bluesa, Teksas bluesa, akustičnog i r'n'b, naravno, tu je i West Coast Blues, tako da nisam baš previše imao prigode slušati nešto poput ovog albuma. Tim više što album "City Country City" zvuči kao prava "bluzerica" uz prekrasno bojenje "backgrounda" fleksibilnim bluesom svake pojedine teme. Taj "background blues" kao da se stapa s 'main title' i tako dobivamo nešto potpuno novo, nešto što poprima sasvim drugi oblik. Stoga, ama baš svaka skladba ima svoju draž i pobuđuje ono najbolje u nama i na taj način pojavljuje se jedna potpuno nova vrijednost i specifičan "mood".

Album "City Country City" u velikoj većini svojih kompozicija nosi neke vrlo jasne poruke i otvara neke nove glazbene horizonte, kako samim kolegama, tako i publici koja ih doslovno upija. Na kraju, tu je i glazbena kritika koja ima samo riječi pohvale za ovako dobar i rezolutan album.

PREPORUKA

Ako album "City Country City" znači nešto novo i revolucionarno, onda su Jason Ricci i Joe Krown uspjeli. Od potpunih anonimusa dospjeli su na vrh današnje blues scene, a to su postigli svojim prijašnjim radovima i svirkama. Jednako tako, nastupni album "City Country City", koji je napravljen u vizionarskom ozračju, predstavlja eksplozivno, soničko remek-djelo koje će svakako uzdrmati vaše davno izgrađene stavove.

S druge pak strane, Jason Ricci i Joe Krown uspjeli su, prvenstveno svojom glazbom, izgraditi i izboriti se za svoj status na današnjoj glazbenoj sceni, kada je u pitanju moderni blues. Začuđujući, intrigantni i interesantni album "City Country City" odvesti će vas na putovanje na kojem ni sami neće biti svjesni što vas je sve snašlo. Svih dvanaest pjesma u vama će izazvati brojna emocionalna previranja i dugo vremena nakon preslušavanja nećete doći k sebi. Potpuno novo, svježe i nadahnuto viđenje i prezentacija bluesa. Jednom riječju... BRILJANTNO!

Više o svemu možete saznati na:
www.jasonricci.com
www.mooncat.org
https://www.facebook.com/jasonricciartistpage/
https://www.patreon.com/jasonricci
https://twitter.com/JasonRicci93
https://www.instagram.com/jasonricci93/
www.myspace.com/jasonricciandnewblood
https://www.joekrown.com
https://www.facebook.com/Joe-Krown-123472247730035
https://www.instagram.com/joekrown/?hl=en
https://www.gulfcoastrecords.net
https://music.apple.com/us/album/city-country-city/1582091397?uo=2&partnerId=11&at=1l3vwb5
https://open.spotify.com/album/5BDuLK08kQllTftZ5JBIBz

Popis pjesama:

City Country City / 5:14
Down n' Dirty /5:17
Badger The Wittness /4:37
My Mama Told Me So/ 6:19
Feel Good Funk /4:47
It Starts With Me /4:32
Down At The Juke / 5:47
Upshot /5:39
Drifting Blues /8:05
The Jimmy Smith Strut /4:18
Just A Playboy /5:20
Ode To Billy Joe /5:15

(Gulf Coast Records / MACRadio PR)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

Izvještajiodmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Diana Krall u Lisinskom


Kultur Shock u Zagrebu


Judas Priest u Ljubljani


Spektakularna rapsodija u Bologni


Rock spektakl u Zagrebačkoj areni


Repetitor zapalio Tvornicu


Goran Bregović na Sustipanu


Velika The Rolling Stones fešta u Hyde Parku