Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Kris Wiley je istoimeni album službeno objavila 17. rujna, putem nizozemske izdavačke kuće Continental Blue Heaven i uz radijsku promociju CRS (Continental Record Services). Nema nikakve dvojbe, album u sebi nosi "opaku" blues priču.

Iako, onako na prvu, mogli bi se zapitati kakva je to spika, mjuza, a nije to baš 100 % blues furka. No, kada se stvari slegnu, kada stanete na loptu i pogledate oko sebe i sami ćete skužiti da ste na pravom putu i da samo treba osloboditi svoju glavu od razno-raznih ograda i ograničenja, a ostalo je na glazbi koju slušate i koju tako suptilno izvodi i prezentira Kris Wiley.

Što album više preslušavam, to mi bolje sjeda i svojom snagom, energijom i porukom ima vrlo jak utjecaj na moje slušateljsko biće.

Nije da nisam do sada slušao mjuzu pa se onda okinem i "prolupam", to nikako nije priča koja se može prodati. U svojih i više od 60 godina, preko 48 godina slušam mjuzu. I da, činjenica je da sam rano počeo, netko se još igrao kauboja i indijanca, a ja sam u sobi slušao LP i singl ploče izvođača koji su ovdje teško prolazili, jer bili su bučni i imali su dugu kosu, djelovali su prljavo i opako, a zapravo, sve je to bilo u svojim začecima vrlo naivno i nevino, tek kasnije se priča razvila svaka na svoju stranu i onda to više nije bila šala, baš suprotno! No dobro, pustimo sad to i vratimo se odličnoj Kris Wiley. Ona nam dolazi iz Kalifornije, do sada je objavila dva albuma i nastupala je u New Yorku, Chicagou, Nashvilleu, Memphisu i onda je samo nestala. No, na svu sreću sada je ponovo tu i svojim istoimenim albumom ponovo na sebe i svoju glazbu privlači pozornost svih onih koji kuže ovu spiku.

Album “Kris Wiley” producirala je Carla Olson, koja je radila albume: Jakea Andrewsa, Barryja Goldberga, Paula Jonesa, Chubbyja Tavaresa, Phila Upchurcha, Joea Louisa Walkera, kao i pojedinačne pjesme: Sugar Bluea, Rockyja Burnette, Alvina Youngblood Harta, Taja Mahala, Otisa Rusha, Kima Wilsona i Brentona Wooda. Ne treba više nabrajati, svi mi znamo o čemu se radi.

Ovih 49’ ima doista veliku snagu i vibru i, što je meni osobno jako supač, taj prikriveni blues štih koji se svako malo javlja u pozadini svih 10 skladbi, a posebno se ističe u: ‘’Inside Outside’’, ‘’Paying the Price’’, ‘’She Dreams’’, ‘’Over Again’’, ’’I Can't Love Without You’’, ‘’Hard Lovin' Man’’ te, posljednjoj, ‘’Pops’’, instrumentalu koji pokazuje svu ljepotu njenog gitarističkog rukopisa. Evo, već ide 10x za redom i to je ta spika, svirka, furka koja traži da se čuje, da se sluša... IZVRSNO!

Nema nikakve sumnje, utjecaji tri Kinga (Albert, B.B. i Freddie) te Alberta Collinsa su neosporni, ali Kris je svemu dala svoj obol, svoj sjajni, čisti i vrlo direktni glazbeni izričaj i ta njena glazbena priča doista nema nikakvih limita. Kris često zna reći: “I like jazz but it doesn’t affect my soul like the blues.” Naravno, to se itekako čuje, a ova njena nova glazbena priča ima u sebi puno rocka, folka, ali sve je u pozadini puno bluesa, koji samo tako zrači i u sebi nosi svu onu snažnu energiju i osjećaj kojeg, naravno, osjećaju samo odabrani koji su već dugi niz godina u tom filmu. O tome svjedoči, primjerice, pjesma ‘’Stop Thinking About You’’, koja u sebi u svojoj glazbenoj nadgradnji nosi ama baš sve ovo što sam napisao. Poslušajte i sami, dođite do zaključka pretjerujem li ili da nisam u pravu?!

PREPORUKA

“Wiley is the most promising female blues guitarist to emerge since Bonnie Raitt.” Los Angeles Times

“There’s a new star on the R&B music horizon.” Ronald Vaughn, Rock City

“You should check her out not because she’s a female guitarist but because she’s a damn good player.” Vintage Guitar Magazine

“She made my jaw and everyone standing next to me just drop to the floor… There is an energy so strong… blazing, ripping intense sounds. The tone, the feel, the choice of notes are truly authentic. A true love for the blues.” Lou Laurenti, Southern California Blues

Sve ovo dovoljno vam je da potražite i poslušate ovaj album i potom sami donesete svoj sud, jer to je možda i najpoštenije prema vama koji čitate ovaj tekst. Da, doista, vi ste ti koji na kraju cijele priče odlučujete što dalje i sviđa li vam se nešto ili ne!

Više o svemu saznajte na:
www.continental.nl
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
https://continentalrecordservices.bandcamp.com/album/kris-wiley
https://www.youtube.com/channel/UCB4tx3skqFPhlpYGFdKvnJw

Popis pjesama

1. Inside Outside 4:15
2. Letting Go Of You 4:10
3. Pay The Price 4:55
4. She Dreams 5:23
5. Stop Thinking Of you 5:16
6. Destination Nowhere 5:05
7. Over Again 5:42
8. I Can’t Live Without You 4:41
9. Hard Lovin’ Man 4:24
10. Pops 5:09

(Continental Blue Heaven / CRS)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike