Blues Corner

facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Samo tri dana po izdanju, pred vama je studijski album "Outside The Box", kojeg je, u vlastitoj režiji i uz globalnu radijsku promociju Sarah French Publicity, objavio 14. siječnja kanadski blues glazbenik Mike Nagoda.

Vjerujem da ćete tek upoznati i prepoznati ovog glazbenika, koji je rođen s cerebralnom paralizom i, naravno, Mike se svojski trudio, radio i vježbao, kako bi svirao gitaru na način koji sviraju svi. A onda otkriva legendarnog Toronto blues glazbenika Briana Cobera, koji je 1971. potegnuo nove granice u umjetnosti sviranja gitare s dvostrukim slideom. Bila je to prava prekretnica kojom je Mike, doslovno, okrenuo sve naopačke.

Ovaj sustav od dva slidea na jednoj ruci omogućuje Mikeu da dobije bilo koji akord, a i da svira bilo koju vrstu glazbe.

Nakon doista dugog i mukotrpnog vježbanja odlučuje se izdati svoj nastupni album "Parliament", kojeg izdaje za Ropeadope Records 2014. Pored toga, kao glazbenik kroz svoju glazbu priča i svjedoči o životu, priča životne priče, ali, jednako tako, više ne skriva svoju intimu.

Ovaj, novi, studijski uradak svakako pokazuje koliko je fokusiran na blues temelje i na njima traži i gradi svoj originalni glazbeni izričaj.

Njegova glazbena priča i kroz ovaj, novi, studijski album, zapravo, progovara i slavi to njegovo glazbeno iskustvo i druženje s glazbom, od kada je kao šestogodišnji klinac počeo svirati klavir. Priča o tome kako je zavolio jazz, blues, progresivni rock i heavy metal u svojim tinejdžerskim godinama. Jednako tako pjeva o onim "Hard Times" kada se morao boriti s puno stvari koje su na ovaj ili onaj način određivale njegov život.

Gledajući na blues kroz povijest, kao na glazbeni žanr koji ima svoje korijene u teškoćama, Mike je mislio da bi blues bio savršen glazbeni izričaj o njegovim borbama i iskustvima koje je doživljavao do sada i koje još uvijek doživljava. Sama činjenica da je za ovaj album trebao više od sedam godina dovoljno na govori, ali sada je konačno album vani i to je savršena prilika za upoznavanje glazbe ovog umjetnika. Pored toga, prošlo je i punih 50 godina od kako je Brian Cober svima predao svoj nevjerojatan izum - dvostruki slide gitare. Baš ovim albumom, na taj način, Mike započinje novo poglavlje vezano uz ovakvu svirku. Za sve to najviše Mike zahvaljuje svom producentu Chrisu Birkettu (Buffy Sainte-Marie, Sinead O’Connor i drugi) te ekipi iz Spectrum Blues Banda: Peteru Johnstonu (električna gitara), Anthonyju D'Allessandru (akustični i električni klavir), D’Arcyju Cainu (bas gitara) i Jeremyju Ronsonu (bubnjevi, woodblocks (drvene kocke) Cowbell i Crotale). Tu su i posebni gosti: Frank Cosentino, Nelson Sobral, Jesse Dangerously and The Mighty Rhino, Michael Keith, Liam Ward. Svi zajedno ponudili su nam još jedan album o kojem će se još čuti na ovaj ili onaj način!

PREPORUKA

"Outside the Box" svakako valja poslušati jer njime Mike Nagoda nudi neke nove glazbene vidike i svima poručuje da i na njega valja računati, i to nije samo puka fraza, to je jednostavno istina koju nitko ne može poreći. Od kako je njegovo sviranje gitare predstavljeno na blogu Guitar World Magazine, priča poprima još jače i snažnije konotacije. Provjerite!

Više o svemu saznajte na:
www.mikenagoda.com
facebook.com/MikeNagoda
twitter.com/mnagoda.
https://www.instagram.com/mnagoda/?hl=en
https://shoutout.wix.com/so/53Nq4q70I?languageTag=en#/main

Popis pjesama:

1. He’s My Man
2. Kingdom of Heaven
3. P.R.I.D.E.
4. Here To Stay
5. Busker’s Blues
6. O, Maximus!
7. Crumble And Fall
8. Outside The Box
9. Conquistador
10. We Got A Party

(Samostalno / Sarah French Publicity)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike