Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

Koliko god sam već slušao i pisao o Ronnie Earlu i njegovim The Broadcastersima, te priče nikada dosta. Novi album "Mercy Me" prije samo tri dana službeno je objavila najveća kanadska blues izdavačka kuća Stony Plain Records i to mi je snažan poticaj da ovom albumu moram dati potporu.

Znam da Ronnie Earla ne treba promovirati i to, zapravo, i ne činim, već vam samo želim opisati koliko snažno me se dojmila svirka ove ekipe. Dana 15.travnja "Mercy Me" je počeo svoju žetvu po svjetskim blues ljestvicama albuma, koji nakon samo par dana od objave doslovno uskaču na prva mjesta brojnih top ljestvica ovog glazbenog žanra i to na svjetskoj razini.

Tijekom svoje 45-godišnje karijere jednog od najboljih svjetskih blues glazbenika, Ronnie Earl oduševio je publiku svojim izrazitimio naglašenim zvukom bluesa, doslovno prepunog osjećaja od kojih vam se ježi koža. Njegova gitara vam svakim tonom stvara nove stigme, koje jednostavno ne zacjeljuju. Ronnie sam, ali i sa svojim bendom The Broadcasters, gdje god da se pojavi nastaje opća pomama i priča staje.

Ovdje njie riječ o pukoj svirci bluesa, ovdje se ne radi o reprodukciji, ovdje se radi o živoj proizvodnji bluesa koji vas svojim soundom doslovno obilježava za cijeli život. O tome se upravo radi kada sam sam u pitanju. Kao zreo mladi čovjek susreo sam se s njegovom glazbom i doslovno sjeo na pod. To jednostavno nije moguće kako taj samouk glazbenik može svirati baš na takav način da vas svakim tonom zapravo secira, urezuje vam duboke utore u kojima se preljeva plava boja. I, stoga, nije bez veze Ronnie četverostruki dobitnik nagrade Blues Music Award kao "gitarista godine". S 28 albuma i više skladbi na vrhu raznih top ljestvica Ronnie je čista eminencija.

"Mercy Me" sa svojih 12 pjesama u gotovo sat i dvadeset minuta uključuje Davea Limine na klaviru i Hammondu B3, Diane Blue na vokalu, Forresta Padgetta na bubnjevima, Paula Kochanskog na električnom i uspravnom basu, a svi oni prate Earlov nevjerojatno prožet gitarski rad. Među gostujućim glazbenicima su Anthony Geraci, klavir; Mark Earley (bariton saksofon); Mario Perrett (tenor saksofon); Peter Ward (gitara) i Tess Ferraiolo (vokal). Album je producirao Ronnie Earl, snimio i miksao Huck Bennert, a masterirao ga je u "Sound Mirror" studiju Mark Donahue.

pic

Jedan od najboljih blues gitarista danas, vanserijski, osebujni i apsolutno fantastični Ronnie Earl neprestano radi, snima i nastupa. Treba istaknuti da je malo ovakvih glazbenika, gitarista, koji svojom izvanrednom ekspresivnošću i artističkim umijećem plijene pozornost svojom glazbom diljem svijeta.

Ronnie Earl rođen je kao Ronald Horvath, 10. ožujka 1953. u Queensu, New York. Interesantno je da gitaru počinje značajnije svirati tek na fakultetu u ranim 70-tim i ubrzo postaje vrlo važna i fascinantna pojava na tadašnjoj lokalnoj blues sceni. Ronnie Earl nikada nije skrivao da svoju inspiraciju crpi iz bogate ostavštine Earla Hookera, Magica Sama, Otisa Rusha, Louisa Myersa, ali i Big Waltera Hortona, Muddya Watersa, kao i iz jazz velikana, kao što su: John Coltrane, Kenny Burell i Grant Gren, što je apsolutno prepoznatljivo u njegovom glazbenom izričaju. Ono što me od samih početaka fasciniralo kod Ronnie Earla je njegov specifičan i jedinstven sound gitare te unikatan gitaristički rukopis.

Earlov osjećaj za improvizaciju, koja vas doslovno preplavljuje svojom glazbenom obojenošću, fascinantno zar ne?! Ne, zaista nemam drugih riječi, kojima bi opisao svoj doživljaj albuma Maxwell Street.

Earlova gitara je osjećajna, u nekim dijelovima vrlo sramežljiva zvuka u drugim pak izuzetno efektna, afektirana i strašno energična, da bi kroz nekoliko trenutaka bila toliko ufurana u jazz vode da to jednostavno fascinira. Sav taj preobražaj i prelazak iz soula i jazza u blues i obratno, s izuzetnom lakoćom i artističkom mirnoćom mora Vas zadiviti i osvojiti.

Nema nikakve sumnje, "Mercy Me" je još jedan fantastičan i izuzetno emocionalno obojen album. Na njemu je toliko evidentna ta umjetnička neposrednost i potpuno razumijevanje s ostalim članovima benda. Uvijek me fascinira spontanost u glazbenom izričaju u apsolutno svim temama s albuma, koje kao i svaki puta daju posebnu draž ovom glazbenom djelu.

Preporuka

Samo najveći mogu snimati što žele i na način koji žele, Ronnie Earl i njegovi the Broadcastersi su jedni od takvih glazbenika. Naime, "Mercy Me" je album koji otvara izuzetno veliki prostor za "strašne" i "ubojite" improvizacijske bravure.

Ronnie Earl And The Broadcasters sve to koriste i prakticiraju na najbolji mogući način, oni su jednostavno dio toga. I to je to. Nema više, tko zna, zna, tko ne... a što ću mu ja!

Više saznajte na:
www.ronnieearl.com
https://www.facebook.com/RonnieEarlBlues
www.stonyplainrecords.com
https://stonyplainrecords.com/ronnieearl/
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://www.markpuccimedia.com/Ronnie-Earl-the-Broadcasters-Band-Hi-Res-Shot-by-Tom-Hazeltine.png
http://www.markpuccimedia.com/Mercy-Me-Hi-Res-Cover.jpg
Booking: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ronnie Earl & The Broadcasters su:
Ronnie Earl (gitara)
Dave Limina (klavir i Hammond B3)
Diane Blue (vokali)
Forrest Padgett (bubnjevi)
Paul Kochanski (električni bas i kontrabas,vokali i bas # 6)

Gostujući glazbenici:
Anthony Geraci (klavir) #1, 7, 10, 11
Mark Earley (bariton sax ) # 2,4, 5, 6, 8, 9, 12,
Mario Perrett (tenor sax) # 2, 4, 5, 6, 8, 9, 12
Peter Ward ( gitara) # 1, 3, 7, 10, 11
Tess Ferraiolo (vokali) #12

Popis pjesama:

1. Blow Wind Blow/ M. Morganfield / 6:57
2. Alabama / John Coltrane / 5:08
3. Blues for Ruthie Foster / Ronnie Earl/ 5:23
4. Soul Searching / Ronnie Earl, Kaz Kazanoff / 4:35
5. Blues for Duke Robillard / Ronnie Earl / 7:41
6. Only You Know And I Know/D..Mason/ 7:03
7. A Prayer for Tomorrow/ Anthony Geraci, Ronnie Earl / 6:00
8. Dave’s Groove/Ronnie Earl, Dave Limina, Forrest Padgett/ 6:51
9. Please Send Me Someone to Love/ P.Mayfield/ 10:46
10. Coal Train Blues / Ronnie Earl / 5:02
11. The Sun Shines Brightly / Ronnie Earl & Diane Blue /8:33
12. (Your Love Keeps Lifting Me) Higher And Higher/ Carl Smith, Gary Jackson/5:55

(Stony Plain Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike