Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Ako ipak na kraju priče 4 Hombres & Flowery svojim novim albumom ''Mirna Bosna'' idu ispred novih izdanja koja potpisuju primjerice Gina Sicila, Emma Wilson, Jan Dan Dee, Eric's Blues Band, Benentt Matteo Band, Kenny Neal, Mike Stevens, Anthony Geraci, GeminiiDragon i drugi. To samo dokazuje moju želju da ipak glazbenim projektima sa ovih prostora dajem šansu i želim svima poručiti tako će biti i u buduće! ''Mirna Bosna'' baš danas, 20. svibnja ima taj ''street date', koji je odredila Dancing Bear Records.

Naravno, kao i obično neću vas daviti informacijama o ovom ili onom, neću vam pisati na kojim markama instrumenata sviraju članovi banda, koju marku žica koriste ... jer sve je to manje bitno. Bitno je ono što dolazi sa njihovog studijskog albuma, kakav nam glazbeni sadržaj nude preko svog albuma ''Mirna Bosna''.

Već od prve pjesme svima postaje jasno da je ovaj bend nešto što još nismo imali prigode čuti preko grane a osobito u susjednim nam državama. Da, svako malo dobivam izdanja, ali teško to sve uspjevam posložiti, poloviti i zato se mnogima ispričavam i nadam se da ću ih obraditi u što skorije vrijeme. Prije nekog vremena svojim albumom oduševili su me primjerice ''Rumblin Trouble'' a evo sada nekako možda i sasvim slučajno počeo sam ''otkrivati'' ovaj band i to po njihovim ranijim izdanjima, zapravo mogu to i tako napisati najavnim singlovima, koji su mi u svom sadržaju davali naznake kuda sve to vodi.

Članovi 4 Hombres & Flowery su:
Iva Ivković Ivanišević (Flowery) (vokal):pripomena ... mlada dama koja je vjerojatno svjesna kakvo moćno ''oružje'' ima i nosi u svom grlu. Želim je uspoređivati ... ma, zapravo ne želim ...jer je jedinstvena u svom spoju bosanske tradicije i ove opake moderne rock n' blues rasturačine!

Darko Knežević i Amel Brkić: (gitare ) : pripomena ... dvije gitare u bandu znaju ozbiljno zakomplicirati brojne stvari, mogu biti kamen spoticanja u mnogim aspektima rada i djelovanja banda, ali ako su one posložene na ovakav način i sraz...onda mogu polučiti apsolutno nevjerojatne glazbene trenutke i gle vraga, baš se to ovdje dogodilo... sjajno!

I njih dvojicu želim uspoređivati... ali ne, bolje ne... samo ću napisati da su mnogi bandovi imali tu ''foru'' ali samo oni ...najbolji znali su se s time nositi, vjerujem da 4H&F spadaju baš u tu grupaciju. Da bi sve to klapalo na pravi način dolje u strojarnici morate imati vrhunske majstore i prave face, a u 4H&F oni su: basist Mersad Pivčić i Sabahudin Hajder – Budo na bubnjevima. E sad kada je band full posložen i evo ovako predstavljen, sada oni mogu raditi ovakvu glazbu. Namjerno pišem glazbu jer u ovih 51' kako se zvučnicima prolama ova ''razvaljotka''' i mene samo potiče, kako bih što prije ovaj band morao i želio čuti u živo! Po pričaju onih, koji su ih slušali band razvaljuje i još su moćniji, čvršći ,žešći i izražajniji.

S druge pak strane posebno mi se sviđa taj njihov spoj, koji u konačnici daje vrlo znakovite rezultate, nema plakanja, nema naricanja, nema spajanja nekih nebuloznih lokalnih fragmenata, već se ovdje ''praši'' vrlo konkretna glazbena priča. Evo mog ''drastičnog'' primjera: možda ''Emina'' u ovom glazbenom ozračju dobiva onu jednu notu više, ja to doista pozdravljam i podržavam, jer ipak je to stvar etnosa u svom nekom primarnom značenju. A jednako tako blues je glazbeni stil, kojem itekako odgovara to pomalo melankonično ozračje. No, samo ću napisati da je pjesma ''Reci novom danu zdravo'' po svojoj vokaciji puno više donosi i nekako je impresivnija, barem što se mene osobno tiče i tog nekog mog poimanja cijele te priče.

Valja stvar i ovu priču albuma ''Mirna Bosna'' privoditi kraju, a kako se bliži i kraj mog preslušavanja albuma ... naziv je zapravo daleko od mirne Bosne . ''Mirna Bosna'' iz stvari u stvar daje puno razloga i puno stručnijim i meritornijim ljudima da zaključe da ovaj band ima ... ipak ''OPAKI'' album i da se to jednostavno mora podržati .

Preporuka

Iako nisam neki pretjerani poznavatelj domaće glazbene scene i nikada me nisu previše zanimali niti okupirali ...uvjetno rečeno domaći bandovi, sada sam ipak morao promijeniti svoje neke prijašnje postulate i ne biti isključiv. Nije to lako, ali kada se priča postavi na prave noge, onda jednostavno nema brige... i zato bih vam doista toplo preporučio da si svakako potražite i nabavite ovaj album i da poklonite svojih malo više od pedesetak minuta bandu 4 Hombres & Flowery i njihovom albumu ''Mirna Bosna''.... poslušajte i sami se uvjerite.... jesam li vas muljao?!

Više o svemu saznajte na:
https://www.facebook.com/4-Hombres-Flowery-154430028543085
https://www.instagram.com/4hombres.flowery/?hl=hr
https://open.spotify.com/artist/2WygaSbpMUg4Mhk65Ic7yD
https://music.apple.com/us/artist/4-hombres-flowery/1503747936
https://dancingbear.hr/tag/4-hombres-flowery/
https://dancingbear.hr

Popis pjesama:

1. Kotrljam se polako
2. Kad te sanjam
3. Moj blues
4. Prati trag
5. Zona sumraka
6. Emina
7. Prazna stanica
8. Reci novom danu zdravo
9. Stupid song
10. Za novi osjecaj

(Dancing Bear Records)

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike