Blues Corner

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Kako je 1. travnja prošao prije 20 dana, ti dani nisu prošli uzalud, baš suprotno. Trebalo je sve to vrijeme iskoristiti da što više puta preslušam album "The Unknown Road". Ovaj album potpisuje sisački band Bluzy Threesome, koji je najavljen još prije četiri godine. No, stjecajem raznih okolnosti trebalo je čekati baš ovaj 1. travnja, koji je i inače dan kada se bend formirao i krenuo na CBC i tamo pobijedio u kategoriji bendova i potom otišao u Memphis u siječnju 2020. godine. Sve se to čini nestvarno, k'o u nekom filmu, ali baš tako je bilo.

Prolaze četiri godine i evo sada pred nama je njihov album prvijenac "Nepoznata cesta" kojom bend rola sve ove godine i stalno ispituje svoje granice, svoje limite i traži da se i publika na neki način očituje o njihovom radu.

Nisam glazbeni kritičar, već samo čovjek, poklonik dobre i kvalitetne glazbe koji iznosi svoje impresije o onome što se događa u mom biću kada kroz njega prođu baš sve minute i sekunde snimljenog sadržaja. Tada u meni počinje neki čudnovati proces, koji će vam točno polučiti baš svaku sitnicu doživljenog glazbenog sadržaja.

Bluzy Threesome spada u one bendove koje sam više puta slušao uživo i priznajem uvijek su me oduševili bez obzira gdje nastupali i pred koliko publike. Naravno, svi smo očekivali ovaj album zato jer to ostane, dobivamo tonski zapis određenog razdoblja, određenog trenutka sa skladbama koje govore o samom bendu. Takav trajni zapis predstavlja dokument za koji se uvijek svi mogu uloviti i ako je on o.k. onda problema nema. Bluzy Threesome definitivno, nemaju niti približno takvih problema.

Znam, teško se nositi s situacijom da je netko ostao neshvaćen, neprepoznat ili samo da je ostavio svoj neki pečat i tu je kraj njihove priče. Naime, teško je kada ljudi pokušavaju opravdati nekom svoje neuspjehe blateći druge, a ne čineći ništa da bi dokazali suprotno! U tome se ogleda taj naš hrvatski jal, kojem nikada neće biti kraja, koji se hrani na tuđim leđima, na grbači onih koji rade predano, pošteno i bez prizemnih primisli niti želja da pravdaju sebe i svoj rad na račun nekog trećeg.

Bluzy Threesome to ne radi, to nije njihov stil, jer previše je znoja, truda i love uloženo da bi se "šlepali". Pa i u Memphisu su im rekli da ih ne mogu pustiti u finale jer su rock n’ rolleri. Pa, OK, ako je to cijena za pravu svirku i furku "fuck the great finale!".

Od prve minute albuma ova ekipa želi ispričati svoju priču, koja nije baš ni previše lijepa niti laka, ali je njihova i oni ju furaju "full" gas. Ovih sedam stvari koje su završile na albumu sjajno pokazuju koliko je ova četvorka duboko zagrezla u rock n’ blues, rock n’ roll i svu tu glazbu koju volimo. Zapravo, pitanje jesu li bolje brze, "hard" stvari ili one laganijeg tempa. Teško je na to odgovoriti, na obje strane bend praši opako.

Što bi trebalo istaknuti? Čvrstu i ubitačnu ritam sekciju? Raspaljivu gitaru ili apsolutno snažan Antonijin vokal, koji dominira i odlično se slaže s Juranovom gitarom i pri tome itekako dojmljivo zvuči unutar ritmova koje predano grade Augustin i Branko?

Preporuka

Ako žeilte odličan provod, ako ste za pravu rockericu i bluzericu ne dvojite niti trena, jer ako već niste onda svakako potražite i uvrstite "The Unknow Road" u svoje fonoteke!

Pametnom dosta!

A još prije sam napisao za Bluzy Threesome "Shuffle in A" (video pogledaj gore): "Dear God... finally..." ovo je ta njihova prva stvar s nadolazećeg albuma, a ovo je moja priča. Gledajući ovaj video, evo kratkog opisa kako sam to doživio: Flying V gitara jednako se prolama i parira ovom prokleto izvrsnom vokalu. Antonija i Juran moćno vode ovu energičnu priču uz jednako točnu i pumpajuću ritam mašinu. Augustin i Branko odlično im pariraju i drže ama baš sve na okupu, dok se ovo drugo dvoje doslovno nadmeću tko će nas prije nokautirati. Kažu, ovo je prva stvar, "Shuffle in A". Nije prošlo ni 13 sekundi, a ja sam već na podu, krv curi i izgleda prasnuo je moj nos. K vragu, zaustavite vrijeme, trebam predah, kantu vode na glavu, leda na nosinu i vrat. Duboko diši i idemo dalje. Prošlo je još 15" - sve do 55 sekunde i evo me ponovo na podu! A onda kod minute i 14 sekundi pa sve do 5 sekundi prije druge minute sve mi zuji i postaje mi pomalo mutno, ne vidim ništa, tražim svoj kut dok oko mene tutnji takva "peračina" da to nije normalno! A s druge strane, k vragu, još je puno do kraja runde. I onda sve nekako do 2 minute i 28 sekundi i fakat evo me ponovo gledam u svjetlo ne vidim ništa, ali čujem, čujem kako iznad moje glave praši Flying V gitara! No, dižem se, ne dam se, ali sranje na 02:53 ponovo moja glava leti unatrag, pogodio me čisti aperkat razularene gitare i znam, pomoći mi nema, moram ostati na podu dok iz kuta leti ručnik i fakat, evo spasa jer na 3 minute i 22 sekunde sve je gotovo. Svuda oko mene krv, razbacane kocke leda, sve je mokro od znoja, vode, a moje lice sada je već lijepo unakaženo, no nije mi žao, polako vučem svoj prst i krvavim očima tražim tipku reproduciraj ponovo!!!
Damn it!!!

Više o svemu potražite na :
bluzy-threesome.com
https://www.facebook.com/Bluzy3some
https://www.youtube.com/channel/UCqMAtk0iq5EXkJI-wTS1GCA

Popis pjesama:

1. Shuffle in A
2. Unknown Road
3. Haunting me
4. Rocking beauty day
5. Don’t break mine
6. Dreams of Johnny Wheels
7. The Willow street

(Dirty Old Label)

Yours blueesy,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiStereo MC's – instant povratak u 90-e


Hardcore džumbus u Dva Osam


Vatra nastupila na Burger Festivalu


Nurnberg pohodio Močvaru


Split at Night Jazz Festival - Dan četvrti


Split at Night Jazz Festival - Dan treći


Manu Chao nastupio u Osijeku


Split at Night Jazz Festival - Dan drugi


Nezaboravan glazbeni doživljaj u zelenom perivoju pod okriljem zvijezda


Split at Night Jazz Festival - Dan prvi


Aerodrom i Piloti u Tvornici


Let3 ŠČpektakl na Šalati


Bajaga i Instruktori zatvorili festival S okusom soli


Vlatko Stefanovski na noge digao splitsku publiku


She Wants Revenge u Močvari


IDEM i Svemirko – Pozdrav KSET-u


Vlatko Stefanovski na noge digao splitsku publiku


Kult plave kamenice u Cvjećarni


Gipsy Kings latino ritmovima rasplesali Gripe


u godini 2023. dogodila se jazz berba za pamćenje