Blues Corner
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

bk

Znam da pet dana ne igra neku veliku ulogu kada je u pitanju ekskluzivna promocija albuma. Osobito kada se radi o zadnjem studijskom albumu "Connections" sjajnog klavijaturiste Bruce Katza i njegovog dinamičnog i doista izvrsnog benda.

Album "Connections" je 21. travnja objavila Dancing Rooster Records uz svjetsku radijsku promociju Michelle Castiglie i njene promotivne kuće MAC Radio Promo. Ovaj album uključuje jedanaeset novih originalnih pjesama koje istražuju veze između Bruceovih brojnih utjecaja: bluesa, New Orleans R&B, Jam Bluesa, Soul-Jazza i Blues Rocka.

Bruce je bio dugogodišnji član Gregg Allman's Banda i član drugih Allman Brothers "obiteljskih bendova", uključujući Butch Trucks's Les Brers i Jaimoe's Jasssz Band. Samo snimanje albuma u Capricorn studiju, koji je svijetu dao Allman Brothers Band i mnoge druge velikane, bio je upečatljivo nadahnut izbor za stvaranje ovog albuma, a sami rezultati su doslovno zapanjujući!

Poklonicima dobre i kvalitetne glazbe i ove tematike koju furam bilo bi uopće smiješno i vrlo neozbiljno posebno predstavljati Bruce Katza. O njemu i njegovom doprinosu svjetskoj glazbenoj sceni doista se sve zna. No ono što se možda zaboravilo je podatak da su legendarne Hammond B3 orgulje svijetu predstavljene 1954. godine. Samo dva desetljeća kasnije počinje njihova snažna primjena u bluesu, R&B i jazzu. No, jednako tako popularnost ovog instrumenta jenjavala je u kasnim sedamdesetim godinama, ali to ne znači da je to bio kraj, dapače! Mnogi poznati glazbenici nisu prestali svirati ovaj strahovito atraktivni instrument. I dalje su snimali albume koristeći Hammond B3 orgulje, evo samo nekih: Jimmy Smith, Booker T Jones, Steve Winwood, Jon Lord, Gregg Allman a tu je i poznati pijanist, nadahnuti Bruce Katz.

A evo sada pred nama je njegov novi studijski uradak, koji pršti od odlične, vrlo atraktivne glazbe, duboko uronjene u blues, soul, r&b i jazz. No, pored toga je zapanjujuća njegova artistička virtuoznost u kojoj vlada pravi kontrolirani kaos, jer Bruce svira klavir, orgulje Hammond B3, s kojim svira bas i potom sve to zajedno kombinira i to zvuči doista nevjerojatno efektno, atraktivno i doslovno zapanjujuće.

Doista nema nikakve sumnje, ova ekipa oko Brucea iskreno i duboko je u svemu ovome što rade i to je naprosto tako. Njihova iskrenost, virtuoznost i nevjerojatna opuštenost u prezentaciji jednostavno osvaja na prvu.

I, zapravo, što napisati ili pisati o ovom albumu? Ispravno je da, zapravo, treba samo slušati što se to događa na ovom albumu, kako svi glazbenici doslovno uživaju svirajući zajedno. Od bluesa i bluesy ugođaja, preko čak funkiranih ritmova dolazimo do "jamband" izraza i pojma koji jednostavno označava zajedničko sviranje glazbenika. Vjerujem da je to najveći doprinos, ushit koji se može dogoditi kada više glazbenika radi zajedno. Približno točan prijevod "jamband" bio bi: izraz, koji opisuje bogatu paletu zvukova i tekstura. Označava kolektivnu sklonost za improvizaciju, predanost razradi pjesme sa sklonošću prelaska granica među žanrovima. "Jamband" je nevjerojatan kolaž koji sačinjava niz tradicionalnih glazbenih formi; uključujući blues, bluegrass, funk, jazz, rock, psihodeliju pa čak i techno. To je doista jedna impresivna paleta iskustva, tradicije i nepatvorene virtuoznosti te međusobne suradnje glazbenika.

Preporuka

Svi oni koji slušaju ovakvu glazbu jednostavno će biti osupnuti količinom isporučenih tonova. Naime, album "Connections" Bruce Katza ima u sebi sve ono što treba svima onima koji jednostavno vole dobru i kvalitetnu glazbu.

Više o svemu potražite na:
www.brucekatzband.com
https://www.facebook.com/brucekatzmusic/
https://www.instagram.com/brucekatzband/
Video: https://www.youtube.com/channel/UCmlHedyEXg4QVq84VfFZ8IQ

Popis pjesama:

1. Right here, right now
2. Night walk
3. Where's my wallet?
4. Morning on Basin Street
5. Down Below
6. Sneakin' Around
7. The Dream
8. All About That
9. Gary's Jam
10. Tides Are Turning
11. What I Feel

(Dancing Rooster Rec. & MAC Radio Promo)

Yours,
Mladen Loncar - Mike

IzvještajiStereo MC's – instant povratak u 90-e


Hardcore džumbus u Dva Osam


Vatra nastupila na Burger Festivalu


Nurnberg pohodio Močvaru


Split at Night Jazz Festival - Dan četvrti


Split at Night Jazz Festival - Dan treći


Manu Chao nastupio u Osijeku


Split at Night Jazz Festival - Dan drugi


Nezaboravan glazbeni doživljaj u zelenom perivoju pod okriljem zvijezda


Split at Night Jazz Festival - Dan prvi


Aerodrom i Piloti u Tvornici


Let3 ŠČpektakl na Šalati


Bajaga i Instruktori zatvorili festival S okusom soli


Vlatko Stefanovski na noge digao splitsku publiku


She Wants Revenge u Močvari


IDEM i Svemirko – Pozdrav KSET-u


Vlatko Stefanovski na noge digao splitsku publiku


Kult plave kamenice u Cvjećarni


Gipsy Kings latino ritmovima rasplesali Gripe


u godini 2023. dogodila se jazz berba za pamćenje