A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Slaves Of The New World

Bookmark

Data

Released Travanj 2014
Format Albumi
Vrsta / Heavy metal / Alternative metal / Hardcore
Dodano Ponedjeljak, 22 Rujan 2014
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2014
Država Croatia
Etiketa Geenger Records
Catalog Number GNGR038
Edition details Produkcija: .upset; Datum objave: 14.4.2014.; Snimatelji: Dražen Završki & Marko Plečko
Tags .upset Geenger Records

Review

Ljubitelji žestokih nota za dvadeset će se godina s radošću sjetiti 2014-te i kazati sa sjetom i ponosom: “Imali smo sreću što smo živjeli u vremenu kad se u Hrvatskoj svirao najbolji harcore. Imali smo sreću biti suvremenici .upseta iz Zaboka”.

Zvuči pretjerano? Možda, no s dijagnozom o najboljem hardcoru u Hrvata složit će se mnogi. I oni koji ovaj bend prate već godinama, kao i oni koji su se s petorkom iz pitoresknog Hrvatskog Zagorja upoznali tek nedavno.

.upset je hardcore band iz Zaboka, gradića nedaleko Zagreba. Postoje, žare i pale više od desetljeća, a mnogima su za oko i uho zapeli kada im je izašao debi album “Opiate For The Masses” 2010. godine. Najnovijim izdanjem, albumom “Slaves Of The New World” (Geenger Records, 2014) samo su zacementirali svoj status vrhunskog glazbenog sastava i zasjeli na mjesto koje im s pravom pripada - na prijestolje hrvatske hardcore scene.

Band čine Petar Štokan (vokal), Ivan Čefko (gitara), Dražen Završki (gitara), Marko Plečko (bass) i Marko Tršinski (bubnjevi).

Glazba koju .upset svira uvelike je slična njujorškom Madballu, koji za razliku od oldschool bendova više vole groove core, nešto sporiju, ali moćniju verziju glazbe nastave upravo na ulicama New Yorka. Čuje se u riffovima “hrvatskog Madballa” i malo Terrora, malo nikad prežaljenog .downseta, Biohazarda.

Album počinje u vrhunskoj žestokoj maniri, nema tu toplog i hladnog predjela, već se odmah kreće na pečenje - pjesmom “Reaching Out”, jednom od najbolje numere na albumu. I u njoj je sadržana zapravo cijela filozofija ove hrvatske HC petorke: pet prijatelja skupilo se da bi sviralo, da bi uživalo, iskreno, bez fige u džepu. Bez macho poze toliko karakterističke za (mnoge hrvatske) HC bendove. Here we are after all these years, still together, making music from our hearts, and we kept it real, no faking forever, brothers by blood, brothers by belief we are, poručuje glavni .upsetov tekstopisac Marko Tršinski, kroz režeće i neprikosnovene vokale Petra Štokana.

Za sljedeću pjesmu “Say No” dečki su snimili spot, i ta je stvar već postala koncertni hit, kada im se na refrenu nerijetko pridružuje i publika. Redaju se na albumu spore i brže stvari, kreće se od žestokih groove riffova do brzih izmjena gitara, vokala i bubnjeva, u maniri najstarijih predstavnika NYHC scene.

Nekako taman na sredini albuma slijedi još jedan muzički dragulj, po kojemu je album i dobio ime, “Slaves Of The New World”, kojom bend pjeva o svemu onome što razjeda današnji svijet. Pohlepi, korupciji, modernom robovlasničkom sustavu. I zapravo na neki način savršeno opisuje hrvatske političke elite, čiji manekeni, uzori i prvaci jedan za drugim, kako silaze s vlasti, završavaju u zatvoru. I have something to say, to those who betrayed our nation and the people who elected them, you´ll all rot in jail, you´ll all burn in hell, for everything you´ve done and for what you are…

Uz spomenutu “Reaching Out” te “Slaves Of The New World” možda i najkvalitetniji muzički broj ostavljen je kao šećer na kraju za pred kraj albuma. Pjesma “Sure As Hell” stihovni je najjača, autor Tršinski rezimira zadnjih dvadeset godina hrvatske države. Koju su gorespomenute političke elite od nekoć idealističke i mnogima sanjanje domovine pretvorile u korupcijom i kriminalom isušenu močvarnu kaljužu.

As the years go by we slowly forget, those who died for us, 20 years ago our country was born, and it is already rotten from the inside, we must show respect for those who died, so we could live in freedom, now it`s time to pay our debts, to show their deaths were not in vain…

Što dakle pametnoga reći na kraju ove recenzije, što zaključiti i što poručiti budućem slušatelju i obožavatelju .upseta? Čitajući njihove stihove, ne morate pratiti vijesti ni listati novine, jer hrvatska svakodnevnica satkana je u njihovim pjesmama. Inspiracijski gledano, nije teško biti hardcore bend u Hrvatskoj. Jer bijede i svakodnevne borbe o kojoj hardcore glazba najčešće pjeva ovdje ima na svakom koraku i uglu.

Spomenuli smo Madball kao .upsetove uzore. Imali su dečki prilike svirati s Freddy Cricienom i ekipom, bio sam na tome koncertu. Osim imena i (naravno) novaca u džepu, nema apsolutno nikakve razlike u kvaliteti ova dva benda. Samo što su Madball “kraljevi New Yorka”, a .upset osuđeni na hrvatsku surovu zbilju. Ipak, u našoj su knjizi i .upset kraljevi - hrvatske hardcore scene!

Branko Nađ

Hits 2560

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima