A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2022
Format Albumi
Vrsta / Etno / Folk Jazz / World Fusion
Dodano Srijeda, 12 Travanj 2023
Žanr Jazz
Length 1:02:24
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2022
Država Globalno
Etiketa Bandcamp
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 26.11.2022.
Tags džeZZva

Review

Album "Clearness" daleko je od čistoće glazbenih utjecaja, koji su formirali glazbenu prezentaciju koju nam donosi kvartet džeZZva iz Murske Sobote.

Iako iza sebe imaju već tri izdanja, ovo je moj prvi susret s njihovom glazbom. Pripremio sam se za tipičnu jazz furku, ali već od prve skladbe "Barber Bluzz" čujem kako se radi o glazbenicima koji zapravo od prve milisekunde fuzioniraju sve ono što sam do sada slušao i pratio. Ne, naravno da jazz i njemu pridružene glazbene stilove ne slušam od prije godinu dana, ali priznajem da sam se više bazirao na američku jazz scenu, a znam da su mi promaknuli brojni izvođači i albumi europske jazz scene. Kako se kaže "tko prizna pola mu se oprašta"! Uopće nemam s time nikakvih problema, jer još sam mlad, tek sam odvalio šesto desetljeće, a glazbu slušam i pratim od svoje 12-13 godine, s 15-16 prvi puta bježim od kuće na svoj prvi koncert i od tada pa sve do danas glazbu doživljavam kao svoju pratilju, koja mi je uvijek olakšavala ama baš sve u mom dosadašnjem životu.

Slušajući album "Clearness", kroz sat i malko više kužim da nam se nudi dojmljiv glazbeni dokument koji nije baš "pure" jazz. Nekako mi se najviše sviđa kad prezentacijsku formu poput ove nazivam "fusion". Ne, naravno da tu nije kraj, jer sad u tom spoju sami tražite i određujte što se kako zove i naziva. Mene to uopće nije briga, jer ono što čujem potiče me na daljnje slušanje i potpuno uživanje i osluškivanje što se događa s mojim glazbenim bićem, kada me sve ono što čujem tako potpuno okupira.

džeZZva je zapravo spoj četiri jedinke, koji svaki na svoj način žele nam prenijeti svoju glazbenu emociju i ekspresiju. Sve to tako spontano i vrhunski uigrano dolazi do krajnjih slušatelja, koji nemaju drugog izbora osim da uživaju u tom spletu različitih glazbenih utjecaja. Posebno želim naglasiti činjenicu da se ovdje radi o izraženom autorskom radu, kojem teže članovi ovog izvrsnog kvarteta.

I konačno, džeZZva je kvartet kojeg čine: Dejan Berden (klavir i synth), Iztok Rodež (gitare i soundscape), Tadej Kampl (električni bas i kontrabas) i Miran Celec (bubnjevi i udaraljke).

Koliko sam informiran, bnd je etabliran i van granica Slovenije, što samo govori da je ta njihova prezentacijska forma prepoznata i, što je najvažnije, priznata kako u matičnoj zemlji, tako i izvan nje. Moram čim prije uloviti vremena i preslušati i njihove prijašnje radove, koji su itekako dobro legli i publici, ali i glazbenoj kritici i svima onima koji uređuju radijske emisije posvećene ovoj glazbenoj formi.

Kategorički odbijam nametati neke nazive, uguravati ovaj bend u neke klišeje, više sam za "open mind" formulaciju pa kud god nas to odvede.

Već tamo negdje oko skladbe "Corner" postaje mi jasno da ova ekipa iskazuje tako snažan glazbeni potencijal, tako veliku glazbenu razigranost i potpunu otvorenost prema svemu što čini glazbu. Evo, vi sami odredite kako se ta prezentacijska forma zove. I dalje stojim kod riječi - pojma "fusion".
Što više puta preslušam album, gotovo stalno otkrivam nešto novo, neki novi detalj, frazu i ljepotu. Iskreno, dobivam dojam da je njihova prezentacijska forma vrlo staložena, bez velikih eskapada na trenutke čak i pomalo meditacijska. Sve to uopće nije nikakav minus, niti daje ovoj priči negativni predznak, baš naprotiv! Zašto? Razlog je jednostavan, kod višekratnog preslušavanja postupno otkrivate koliko su zapravo te njihove skladbe uzbudljive i intrigantne.

Album "Clearness" kvarteta džeZZva zapravo je pun iznenađenja, pun je vrlo suptilnih glazbenih rješenja i nadasve je spontano, sigurno i opušteno odsviran i snimljen. Vjerujte mi, to se itekako osjeća i čuje! Drugim riječima, "Clearness" se ne smije propustiti!

Yours,
Mladen Lončar - Mike

Hits 820
Sintur « Sintur džeZZva Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiSve samo ne Luzeri u Klubu kulture


Prigušeni taktovi glazbenog „fusiona“ Chuia u pulskom Kotaču


Josipa Lisac obilježila 50 godina "Dnevnika jedne ljubavi"


Švesterovo u Tvornici


Moćan i energičan Zoster rasplamsao Tvornicu


Sunnysiders u SAX!-u promovirali album "27 Stitches"


KBO! nastupio u Tvornici


U lisinskom održan Symphonika On The Rock


Galerija fotografija: (ne)normalni u Tvornici


Bezvremenska Natali Dizdar nastupila u Petom kupeu


Žestoka rock svirka Kojota grmjela Tvornicom


Sjajna Jeboton Fešta u klubu Boogaloo


Urban&4 na samoborskom fašniku


Megadance party pretvorio zagrebačku Arenu u najveću diskoteku u Hrvatskoj


Mangroove - Acoustic special u Klubu Kazališta Komedija


Svemirko i Donkey Hot nastupili u rasprodanom Vintageu


Kaos 696 Winter War 2024 Tour


Galerija fotografija: Wanted Men - Johnny Cash Tribute


Letu Štuke u Sax!-u