A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
English Rain

Bookmark

Data

Released Svibanj 2013
Format Albumi
Vrsta / Folk-pop
Dodano Srijeda, 25 Veljača 2015
Žanr Pop
Length 49:45
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2013
Država UK
Etiketa Parlophone
Catalog Number 825646448357
Edition details Produkcija: Mike Spencer
Tags Parlophone Gabrielle Aplin Mike Spencer

Review

Mlada kantautorica Gabrielle Aplin dolazi nam iz južnoengleske provincije i s nepunih 21 godinu iza sebe ima tri EP-ja te, evo, jedan album. "English Rain" došao je po potpisu za kuću Parlophone, a nakon što je Gabrielle već stekla solidnu bazu poklonika na svom YouTube-kanalu. Predani rad i očita nadarenost u tek dvije ili tri godine urodili su tako materijalom dostatnim za dugosvirajući projekt kojim je mogla potvrditi sklonost svojim uzorima, kao i vlastitu autorsko-izvođačku crtu.

Odrastajući na glazbi Joni Mitchell, Boba Dylana, Leonarda Cohena, Nicka Drakea i srodnih snažnih autorskih figura prošloga stoljeća, mlada Engleskinja je upravo u tom tonalitetu pronašla kanal za svoje prve vlastite ozbiljnije radove; "English Rain" tako iza svoje čeznutljive koliko i dozivajuće naslovnice čuva sasvim dovoljno razloga za Gabriellino zadovoljstvo postignutim, kao i za pogled u svijetlu budućnost. Još lanjski božićni singl, obrada Frankie Goes to Hollywood "The Power of Love", bio je velik uspjeh, kako komercijalno, tako i u svakom drugom pogledu budući da je uspjela dobro znanom hitu dati svoj jasan pečat. Manje himnična od originala, u Gabriellinoj izvedbi pjesma je dobila još nježniju, krhkiju notu, baš, koliko je moguće, u maniri svojih idola. Drugi singl, objavljen u veljači ove godine, "Please Don't Say You Love Me" već je više konfekcijsko ostvarenje, ali sasvim solidnoga glazbenog podteksta, čiji su puni potencijal potvrdila sljedeća singl-izdanja, odlična "Panic Cord" pred sam izlazak albuma u svibnju te fino umivena laganica "Home" dva mjeseca kasnije.

Pop Gabrielle Aplin ne teži bježati iz konfekcijske matrice, bar ne radikalnim koracima, ali njezin rukopis kao da nema ni realne potrebe za tim. Prenamaganja na tom polju nerijetko znaju završiti loše pa se balans između čistokrvnog mainstreama i folkom obojene glazbene intimnosti na "English Rain" čini sasvim pogođenim, što je posebno osjetno na već spomenutoj "Panic Cord", tonovima bogatoj "Alive" te na prozračnoj "Salvation", koju naslovnica albuma možda ponajbolje evocira. Kao što je obradom "The Power of Love" natuknula, trenutno se Gabrielle najbolje osjeća u pjesmama sporijega tempa i naglašenije emotivnosti, ali to su, zapravo, tek nijanse što će ih nova kantautorica na britanskoj pop-sceni tek u godinama pred sobom konkretnije nijansirati.

 

Toni Matošin

Hits 1387

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima