A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Highs & Lows

Bookmark

Data

Released Veljača 2022
Format Albumi
Vrsta / Modern Electric Blues
Dodano Četvrtak, 07 Travanj 2022
Žanr Blues
Length 42:53
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2022
Država SAD
Etiketa Ruf Records
Catalog Number RUF 1294
Edition details objavljeno: 25.2.2022.; izvršni producenti: Jim Gaines i Thomas Ruf
Tags Ruf Records Jim Gaines Bernard Allison

Review

S osobitim zadovoljstvom, a vjerojatno sam jedam od prvih na ovim prostorima, vam predstavljam novi studijski album "Highs And Lows" Bernarda Allisona. Album upravo danas, 25.veljače, ima taj svoj "street date", koji je određen od strane jedne od najvećih njemačkih blues diskografskih kuća Ruf Records.

Svi jako dobro znamo da je Bernard sin pokojnog Luthera Allisona, jednog od onih blues glazbenika koje svrstavamo među velike, poznate Chicago blues majstore.

Bernard je mogao biti na sceni i samo nastavljati tu priču svog velikog oca. No, on to nije želio, već je odlučio poštivati sve što je dio prošlosti, ali krenuti apsolutno svojim putem i on to i čini. A ovaj njegov zadnji studijski album samo je potvrda da je na pravom putu i da je pred njim još vjerojatno puno izdanja poput ovoga. No to nije razlog da ne oda poštovanje svom pokojnom ocu i on to i čini kroz dvije njegove pjesme : prva je singl "Now You Got It" iz 1974. s albuma Luther's Blues i to je istinska poslastica soul-blues sedamdesetih u svom najboljem izdanju. Odmah potom slijedi “Gave it All”, s Lutherovog albuma Soul Fixin’ Man iz 1994.godine i ponovo sjajna izvedba u tipično njegovom maniru.. samo valčja uživati i to je to!

Nema n ikakve sumnje, "Highs And Lows" donosi nam super priču i nećete vjerovati pored što ima svoju karijeru, on stalno podupire nova imena, poticao je Anu Popović, činio je isto s Vanjom Sky, koja sada vrlo brzo nadograđuje svoju karijeru i želi ići samo naprijed. Vanja uvijek ističe kako ju je Bernard uputio u one važne tajne, koje valja znati .. što je bitno, a što treba zanemariti na sceni i u studiju.

Od zadnjeg studijskog albuma "Let It Go" Bernard se doista zaželio svirke, s druge pak strane oko njega je uvijek odlična ekipa glazbenika: George Moye na basu, Dylan Salfer gitara, Toby Lee Marshall na klavijaturama čuje se u nekoliko pjesama. Pored njih tu je i sjajan session bubnjar Steve Potts, koji je snimao s njegovim ocem. "Sax player’’ José James svira u nekoliko pjesama, Bernardov kum Bobby Rush čuje se u pjesmi "Hustler’’, dok njegov "old friend’’ Colin James nastupa u pjesmi "My Way Or The Highway’’. Ono što je jako bitno da je sav materijal nastao kao finalni rezultat zajedničkog rada, svirke i svi su dali svoj doprinos i pri tome su svi uživali to "full gas’’.A o tome sam Bernard kaže: ‘’We all enjoy making music as a team.”

Kako se stvari redaju, priča snažno poprima konotacije, koje svaki bues glazbenik želi osjetiti, jednako tako je i sa publikom, slušateljima i svima onima, koji vole dobru glazbu. Naime, morate uživati u onome što radite i vaša priča mora biti iskrena. Tako se stvari poslaguju i na ovom albumu, snažne vibracije dolaze sa albuma "Highs And Lows". Nema nikakve dvojbe i ovaj puta Bernard je slušateljstvu ponudio album, kojeg ćemo svi rado slušati. Još kad vam napišem da je cijelu priču oko produkcije odradio proslavljeni Grammyjevac Jim Gains, onda je to definitivno glazbena priča koju valja poslušati i pokloniti joj svoje slobodno vrijeme.

Ovih 11 pjesama u gotovo 46' samo se nižu i svaka nova...postaje jača, ekspresivnija, i tjera vas da samo slušate što se dalje sprema. A vjerujte ne postoji ništa bolje od zvuka bluesmana svjetske klase koji se vraća onome što najviše voli a to je svirka. Prošlog listopada, kada se Bernard Allison vratio u svoje staro utočište Bessie Blue Studios u Tennesseeju, kako bi ga dočekao legendarni producent i dugogodišnji suradnik Jim Gaines, sve je odisalo ugođaje kao da se vratio kući. Bernard i band osdradili su izvrstan posao i to se vraški dobro čuje!

A sada svojim novim albumom Bernard se može slobodno vratiti na "stage" a to jedva čeka pa i uvodna pjesma direktno i jasno progovara upravo o tome, da svi jedbva čekaju da ova boleština prestane i da se svi vrate normalnom životu i da sve bude kao što je bilo prije sada već pune dvije godine!

Bernard Allison u više navrata oduševljavao nas je svojim zaista kvalitetnim albumima, no ovaj novi studijski album potvrda je njegove duboke opredijeljenosti ka tradicionalističkim vrijednostima blues glazbe. Istovremeno je neupitno izražena njegova izuzetna instrumentalno – prezentacijska virtuoznost i skolonost ka modernim glazbenim kretanjima.

Album "Highs And Lows" je svakako na razini njegovih ponajboljih studijskih albuma i to iz dva razloga; prvi razlog je Allisonova znatiželja, koja je prouzročila osmišljavanje kompaktnosti njegovog blues izričaja. Drugi razlog je rasterećenje od prisutnosti stalnog tereta da svaki album mora biti bolji i raznovrsniji i atraktivniji od prethodnog. Stoga, album "Highs And Lows" sa svih svojih 11 kompozicija nosi u sebi želju da bude upravo takav, druga je stvar koliko je sam glazbenik u tim svojim nastojanjima i uspio.

Kada predstavljam ovaj album vrlo je teško izdvojiti bilo koju skladbu, jer zaista od prve do zadnje teme na ovom albumu osjeća se neupitna povezanost kompletnog materijala. Na albumu izražen je narastajući blues "feeling"; koji je zapravo cijelo vrijeme izrazito prisutan. Bernard Allison još jednom je dokazao i opravdao povjerenje, kao i veliko znanje i glazbeno bogatstvo, koje mu je ostavio pokojni otac.

Album "Highs And Lows" je apsolutno za svaku prigodu, dodatni poticaj Bernardovoj svirci daju njegovi kolege glazbenici pa tako svaka skladba dobiva dodatni naboj i izražajnost. Bernard Allison se oduvijek isticao svojom artističkom virtuoznošću i upravo je iz tog razloga album "Highs And Lows", svojim spojem tradicionalne glazbe crne Amerike i utjecaja novih glazbenih strujanja 21. stoljeća, dao očekivani rezultat, a to je pravi rock/blues album. Provjerite zašto!

Na kraju sam Bernard voli citirati svog pokojnog oca, koji je uvijek znao govoriti: Leave your ego, play the music, love the people.

Yours bluesy,
Mladen Loncar - Mike

Hits 1137

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiMariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici