facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Treći bilbil


Bookmark

Data

Released Svi 2020
Format Albumi
Vrsta Država / Folk
Dodano Ponedjeljak, 01 Lipanj 2020
Žanr World
Length 44:20
Broj diskova 1
Edition date Svi 2020
Država Hrvatska
Etiketa Aquarius Records / Spona
Catalog Number CD 651-20
Edition details objavljeno: 4.5.2020.; album je snimljen u
Tags Aquarius Records Spona Afion

Review

Za one manje upoznate, Afion (na makedonskom mak, a na grčkom opijum) je zagrebačko-skopsko-malmeški etno sastav, koji je nastao davne 2003. kada ga je oformila Lidija Dokuzović, u cilju okupljanja istomišljenika s kojima bi se uspjela stara narodna glazba s ovih prostora ponovno oživjeti.

Treći Bilbil je. ne biste nikad pogodili, treći album Afiona, nakon istoimenig "Afiona" te "Čudnih svati". Album se sastoji od 9. pjesama, a kao prvi singl odabrana je upravo posljednja na albumu - "Šošana". Šošana se pojavljuje kao staro hebrejsko žensko ime na barem nekoliko mjesta u Bibliji, i od njega su nastale današnje izvedenice imena, recimo Suzana, ali je isto tako označavalo i ime cvijeta ljiljana. Tradicionalna melodija u pjesmama šošane se danas uglavnom koristi kao podloga na hebrejskim svadbama, ili čak za trbušni ples.

Od samog početka albuma, s pjesmom "Cijelo Ljeto" Afion nam suptilno daje do znanja kako su svi glazbenici instrumentalno potkovani, i i općenito kroz cijeli album raznolikost instrumenata je lijepo i nenametljivo uklopljena u cjelinu. Nedavno sam pisao o još jednom etno sastavu, Ogenj, i iako se i Ogenj i Afion svrstavaju u dio etno glazbe, čisto da povučem paralelu, za razliku od Ogenja koji naginje rokerskijem izražavanju, Afion je ipak orijentiran prema kulturološkom održavanju melodija i stihova koje polagano izumiru, a nekada su bili sveprisutni na ovim prostorima, ne samo na području bivše države nego sve tamo do Grčke, a više od stotinu održanih koncerata očiti je znak da interes publike itekako postoji.

Naravno, globalno gledajući, Afion neće puniti komercijalni radijski eter ili brojiti milijune pregleda, ali to zapravo nije ni bitno, jer strast kojom ova ekipa radi nešto što nije, mozemo to tako reći "popularno" je oduševljavajuća, i s vremenom priznata i kod publike, a pogotovo kod kritike, jer već su se okitili Porinom za najboljeg etno izvođača (ponovno paralela s Ogenjom).

Afionom "Treži Bilbil" je savršen soundtrack za "Priče iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić, gdje lako možemo zamisliti Kosjenku i Regoča dok u mračnoj šumi obasjanoj mjesečinom pod sjenama plešućih vila pjevuše melodije ovog izvrsnog sastava.

Dražen Plukavec

Hits 458
Čudni svati « Čudni svati Afion Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42