facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Black Ice

Bookmark

Data

Released Listopad 2008
Format Albumi
Vrsta Hard rock
Dodano Nedjelja, 23 Listopad 2011
Žanr Rock
Length 55:38
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Australija
Etiketa SonyBMG / Menart
Tags

Review

 

Nakon osmogodišnje stanke od prošlog albuma, australski bend AC/DC ove se godine vratio sa petnaestim studijskim albumom, Black Ice. Album objavljen 20. listopada na svjetskom tržištu, debitirao je na prvom mjestu u čak 29 zemalja.
 
„Crni led“ je najavio singl Rock N" Roll Train početkom rujna, prva numera na ovom dosad najdužem albumu koji traje nešto više od 55 minuta. Iako novi album ne donosi puno novina u njihovoj interpretaciji, dobre kritike dolaze sa svih strana, i od publike i od kritičara. To govori i sama brojka prodanih albuma u prvom tjednu, čak 1 762 000 albuma.
 
AC/DC je za ovaj album promijenio diskografsku kuću, Sony je postao njihov izdavač. Još jedan razlog zbog kojeg je došlo do kasnog obajvljivanja albuma je i ozljeda ruke njihovog basiste, Cliffa Williamsa, koji nije mogao svirati 18 mjeseci.
 
Što se tiče samog naslova albuma, Angus Young je izjavio kako je inspiracija došla prisjećajući se koncerata u njihovoj rodnoj Škotskoj (braća Young) u ranu zimu. Za pojašnjenje, crni led je naziv za tanki prozirni sloj leda koji preuzima boju podloge na kojoj se nalazi, većinom asfalta.
 
Dio promocije njihovog novog albuma je i svjetska turneja čiji europski dio počinje sljedeće godine u veljači, a već sada sve su karte rasprodane kao i većina za sjevernoameričku turneju. U Europi će odraditi 27 koncerata u 14 zemalja.
 
Žestoki Australci su izdali i zanimljivu videoigru pod nazivom AC/DC Live Rock Band Track Pack. Ovime se fanovima pruža zadovoljstvo da njihov koncert iz Donningtona (Velika Britanija) snimljen 1991. prožive kao jedan od samih aktera, članova benda. 
 
Od posljednjeg albuma, Stiff Upper Lip iz 2000., nije došlo do promjena u postavi. To znači Brian Johnson (vokal), Angus Young (gitara), Malcolm Young (ritam gitara i prateći vokal), Cliff Williams (bas i prateći vokal) i Phil Rudd (bubnjevi) i dalje tutnjaju hard rock scenom.
 
Kao što je već rečeno, Australci nisu unijeli puno novina u svoj novi uradak, ali ono što jesu vrlo je dobro odrađeno. Rock "N Roll Train, prva pjesma na albumu pruža odličan i dinamičan start, prepoznatljiv zvuk AC/DC-a. Došlo je do male promjene u pjevanju, kada je producent Brendan O"Brien predložio da bude malo više soul pjevanja, a malo manje vrištećeg vokala. Ovo se možda neće svidjeti svim starim fanovima, ali će zasigurno privući mlađu publiku koja još nije svjestan veličine ovog benda.
 
Big Jack je još jedna pjesma na kojoj se ne može sakriti njihova snaga, razbija iz sve snage, odmah se prepoznaje zvuk AC/DC-a. Na pjesmama poput War Machine, Decibel i naslovna Black Ice dolazi do izražaja oštriji, i moglo bi se reći „zlokobniji“, zvuk benda. Riffovi su još snažniji, a tekstovi jednostavno razaraju svaku sumnju. Anything Goes je jedna od onih pjesama umjerenog tempa i vrlo vjerojatno mogući singl ako se nastavi putem koji je utabao Rock "N Roll Train. 
 
Što reći o Angus Youngu što već nije rečeno? Čovjek jednostavno zna šta radi, riffovi sadržavaju njegov trademark, ovime se rock vraća na pozornicu uz toliko potrebnu kvalitetu. Produkcija Brendana O"Briena je poslužila vrlo dobro, no ipak možda je malo sve previše „uglancano“ za album jednog hard rock benda. No, ono što je uvijek važnije kod ovakvih bendova je to kako zvuče uživo, a ovakve pjesme će bez imalo problema dovesti atmosferu do zagrijavanja, isto kao i njihovi prijašnji hitovi. Albumi sadrži pjesme (spomenute i one koje to nisu) koje su puni pogodak za sve ljubitelje rocka, i definitivno svatko može pronaći svoje favorite.
 
Dijana Druškić
Hits 1790
AC/DC Albumi Kronologija Rock Or Bust » Rock Or Bust

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma