facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 2019
Format Box set
Vrsta Art Rock / Pop rock / Synthpop / Contemporary Singer/Songwriter / Ballad
Dodano Četvrtak, 23 Svi 2019
Žanr Pop
Length 2:09:28
Broj diskova 4
Edition date Ožujak 2019
Država Velika Britanija
Etiketa Fish People
Edition details Producenti: Kate Bush i ostali (David Gilmour, John Kelly, Andrew Powell, Donal Lunny, George Martin, Michael Kamen); izvršni producenti: James Guthrie i Joel Plante
Tags Kate Bush

Review

U svojoj bogatoj, preko četiri desetljeća dugoj glazbenoj karijeri Kate Bush, englesko-irska pjevačica, kantautorica i producentica, razvila je osebujan, prepoznatljiv i beskompromisan glazbeni stil. Kao temelje uzela je art-rock sedamdesetih, ali joj je vješto dodala svoju osobnost, osjećaj za melodiju i dramatičnost teksta. Tijekom karijere surađivala je s Peterom Gabrielom, Davidom Gilmourom, Michaelom Kamenom te mnogim drugim poznatim i uspješnim glazbenicima. Izdala je čak 10 studijskih albuma i dvije kompilacije, a prije dva mjeseca pojavilo i ovo posebno cd-box izdanje pod nazivom „The Other Sides“ u kojemu se nalaze čak četiri kompakt diska.

Prvi disk s podnaslovom „12“ Mixes“ sadrži produžene verzije većine njezinih najpoznatijih hitova. Disk otvara „Running Up That Hill“, možda najveći hit, s priznatog i proslavljenog „Hounds Of Love“ albuma iz 1985. kojega mnogi smatraju vrhuncem njezine karijere. O popularnosti i utjecaju te pjesme svjedoče i brojne kasnije verzije („Placebo“, „Gregorian“ i mnogih drugih), te nagrade i/ili nominacije za najbolji britanski hit i najbolji video ženskog izvođača. Slijedi zanimljiv „meteorološki mix“ pjesme „The Big Sky“ s detaljnim dijaloškim analizama oblaka, inačica pjesme koja bi mogla biti idealna za neke klupske izvedbe. S istoga albuma je i treća pjesma „Cloudbusting“, u kojoj efektno kombinira udaraljke, gudače i nježni vokal popraćen pratećima, proizvodeći zaraznu melodiju i pokazujući svu raskoš svog skladateljskog i produkcijskog umijeća. Nakon nje slijedi alternativna verzija pjesme „Hounds Of Love“ s istog albuma u kojoj donosi opet zanimljiv početak s gudačima,  dopadljivu ritmičnost ukrašenu efektnim pratećim vokalima, s poetičnim tekstom prepunim vrlo efektnih slika. „Experiment IV“ ranije je objavljen kao singl u funkciji najave njezine kompilacije „The Whole Story“. U ovoj extended verziji znatno je uglađeniji; s gudačima na početku i nježnijeg ritma.

Drugi disk nosi podnaslov „The Other Side 1“. Započinje pjesmom „Walk Straight Down The Middle“ koja se ranije pojavila na „The Sensual World“ (1989.), produkcijski je pročišćena od drugih instrumenata, pa do izražaja dolazi naglašen melodijski bas. Nakon nje slijedi „You Want Alchemy“, pjesma nastala 1994. u vrijeme kada je Kate bila dobro prihvaćena i u SAD i u Europi, ali je zapala u emotivnu krizu nakon smrti majke i prekida dugogodišnje veze s basistom Delom Palmerom. „Be Kind To My Mistakes“ ranije se pojavila na soundtracku iz filma „Castaway“ („Brodolom života“ iz 1986., redatelja Nicolasa Roega). I sljedeća balada „Lyra“ (2007.) također je nastala za potrebe filma „Zlatni kompas“ te bila nominirana za najbolju pjesmu Međunarodnog novinarskog društva. CD se nastavlja u laganom tonu pjesmom „Under the Ivy“, ponovno skinutog s albuma „Hound of Love“. Slijedi još jedna verzija pjesme „Experiment IV“, a potom lagana, ritmična i izuzetno lijepa „Ne T'enfuis Pas“ (1982.) koja se ranije pojavila na jednom australskom singlu i blago me podsjeća na Nicka Cavea. Na francuskom jeziku je i sljedeća pjesma „Un Baiser D'Enfant“, u kojoj Kate pokazuje svoje vokalne mogućnosti uz diskretnu pratnju glasovira. Nešto bržeg ritma je „Burning Bridges“ s već spomenutog „Cloudbusting“ albuma, u ovoj verziji tek nešto kraća. I ovaj disk završava hitom „Running Up That Hill (A Deal With God)“, ali ovog puta u remix verziji iz 2012. godine.

Treći disk ima podnaslov „The Other Side 2.“ i započinje blagdanskom pjesmom „Home For Christmas“, koja se nije pojavljivala na ranijim albumima, a zatim slijedi sjetni klavirski instrumental „One Last Look Around The House Before We Go“. „I'm Still Waiting“ bila je na ranijem EP-u „This Woman's Work“ iz 1989. i pravi je raritet, kao i iduća „Warm And Soothing“ (B-strana australskog singla „December Will Be Magic Again“).  „Show A Little Devotion“ je pop pjesmica s EP-a „Rubberband Girl“ kojega je radila s već spomenutim basistom Delom Palmerom. Nakon nje slijedi interesantnija skladba „Passing Through Air“ koja se odlikuje raznovrsnijim ritmom i zahtjevnijom produkcijom, a nalazi se na singlu „Army Dreamer“ koji je nastao kao rezultat suradnje s Davidom Gilmourom, poznatim gitaristom grupe „Pink Floyd“. „Humming“ je demo snimka snimljena davne 1973., a koja je izišla tek na dvostrukom albumu „Cathys Fantastic Works“ (2010.). „Ran Tan Waltz“ je B-strana singla „Babooshka“ koja se nekim čudom nije našla na ovom izdanju. Treći CD zaključuju već spomenuta „December Will Be Magic Again“ i „Wuthering Heights“ u novoj remixanoj verziji s novim vokalom s kompilacije "The Whole Story".    

Četvrti kompakt disk nosi podnaslov „In Others' Words“ i sadrži Kateine obrade omiljenih tuđih kompozicija. U zanimljivom odabiru, ovdje su se našle dvije pjesme Eltona Johna („Rocket Man“ i „Candle In the Wind“. Posebno je dojmljiva verzija pjesme „Sexual Healing“ Marvina Gayea, a ovdje je i nekoliko obrada tradicionalnih irskih pjesama (majka joj je bila Irkinja): „Mna Ná Héireann“, „My Lagan Love“ i „The Handsome Cabin Boy“. Odu Gershwinu iskazala je pjesmom „The Man I Love“, a u svoj izbor uvrstila je i obrade Donovanove „Lord Of The Reedy River“ i „Brazil“ Michaela Kamena.

Ovim CD-boxom Kate Bush vrlo je vjerojatno htjela zaključiti svoju karijeru. I to je učinila vrlo uspješno, predstavivši sve etape svoga rada, preskočivši vjerojatno svjesno najkomercijalnije hitove, dopustivši svojim obožavateljima da se domognu i nekih rijetkih snimaka te iskazavši duboko poštovanje glazbenicima i tradiciji koji su je u izgradnji njezina stila obilježile. Preporuka bi ipak bila da se ovaj box ne sluša odjednom, već ciljano, pojedinačno, ovisno o raspoloženju i trenutačnoj inspiraciji. 

Ivan Dukić

Hits 811

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42