A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Prosinac 1965
Format Albumi
Vrsta Rock and roll / Folk-rock / Contemporary Pop/Rock / British Invasion / AM Pop
Dodano Utorak, 11 Listopad 2011
Žanr Pop-Rock
Length 34:50
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2009
Država US
Etiketa Parlophone
Catalog Number 0946 3 82418 2 9
Edition details Datum objave: 3. 12. 1965., 9. 9. 2009. (reizdanje). Produkcija: George Martin. Snimano: Abbey Road Studios, London, 17. 6. i 12. 10. – 11. 11. 1965.
Tags The Beatles Parlophone George Martin

Review

Obično s punim pravom uziman kao prijelomni album u karijeri Beatlesa, odnosno, prvi album drugog, "ozbiljnijeg" dijela njihova stvaralaštva, "Rubber Soul" uistinu jest prvo punokrvno remek-djelo u portfelju najvažnijeg pop ili rock (kako kome drago) benda svih vremena. I kad se slušaju albumi, kronološki, u nizu, kao što sam ja učinio ovom prigodom, čini se kako je sve logički vodilo k tome, stepenicu po stepenicu, etapu po etapu, godinu po godinu. Rani uspjeh učinio ih je institucijom, praktički, odmah na početku, osiguravši im tako povlašten status i unutar sivila diskografskog biznisa, te gotovo odvezane ruke u studijskim sessionima. "Rubber Soul" je tako, nakon pet dičnih albumskih epizoda, došao na vjetru promjene, nasupan kompleksnijim aranžmanima, odvažnijim instrumentarijom, autorskim profiliranjem, te složenijim, višeznačnijim tekstovima. Više je nego očit i utjecaj folk-rock scene, prvenstveno Boba Dylana i The Byrds, ali i indijske glazbene baštine, te psihodelije.

Već "Drive My Car" zvuči ambicioznije od svega snimljenog dotad, osobito uzevši u obzir ironični seksističan prizvuk teksta (meni osobno, poslije bezbroj slušanja, uz "Word" najdosadnija pjesma na albumu), no "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" je ono što je vrijedilo čekati i duže od pet albuma. Folk-rock laganica nošena sitarom (zabilježeno kao prva upotreba tog indijskog instrumenta u pop glazbi) razvaljuje što melodijom, što Lennonovim tekstom, što samim ozračjem i ostaje jedna od najboljih i najvažnijih primjeraka iz bitlsovske pjesmarice. "Norwegian Wood" je istovremeno ukazala na sve naglašenija nagnuća ka psihodeličnijim sazvučjima, te oćijukanja s indijskim instrumentarijem (na tom će polju najistaknutiji među "bubama" biti Harrison). I sama priča je uvrnuta varijanta klasične love story, potvrđujući sazrijevanje rukopisa. Naziv je pjesme, inače, upotrebio popularni japanski pisac Haruki Murakami za naslov svog sjajnog i prilično popularnog romana, nedavno prevedenog i na hrvatski (preporuka!).

Lennonovim i Harrisonovim stremljenjima manje konvencionalnim pop formama sjajno će parirati nepogrešivi čisto pop senzibilitet Paula McCartneyja, koji će briljirati s "Michelle", prekrasnim pop draguljem kojeg će, u svjetlu novih sloboda i u ritmu neporecivog talenta, stvar začiniti sjajnim gitarskim vezom u francuskom stilu, a slični će tretman dobiti i prekrasna Lennonova "Girl". Inače, McCartney je na "Rubber Soul" još uvijek ostao naglašenije u Lennonovoj sjeni, iako mnoge indicije, a i izjave poznavatelja opusa i rada Beatlesa, ukazuju da je upravo on bio najbliži personi lidera, odnosno, presudna ruka na kormilu benda. Tako preostale McCartneyjeve pjesme ("You Won't See Me", "I'm Looking Through You"), kao i Harrisonove više nego solidne, naglašenije egzotične "Think for Yourself" i "If I Needed Someone" ostaju nadglasane izuzetno snažnim "Nowhere Man" i "In My Life".

Prva je prvi ozbiljniji iskorak Beatlesa iz ljubavnih tema, izvedena u sjajnom balansu između naivne pretencioznosti kakvoj naginje tekst i sjajne tipično bitlsovske melodije koja daje pjesmi pop šarm. "Nowhere Man" je ujedno i jedini singl skinut s albuma (s "What Goes On" kao B-stranom), ukazujući jasno na opredjeljenje Beatlesa na albumsku formu kao ključnu u svom daljnjem radu. "In My Life" je, pak, prekrasno nostalgična pjesma, te jedna od često spominjanih u nabrajanjima najdražih pjesama liverpulskog kvarteta. Zanimljive su i produkcijske inovacije Georgea Martina pri radu na njoj, kad je, primjerice, glasovirsku dionicu snimao na pola pune brzine, dobivši zvuk posve nalik čembalu (slične je egzibicije s glasovirom radio i na "The Word").

Kao i preostalih šest predpeperovskih albuma, i "Rubber Soul" je u SAD, tri dana nakon objavljivanja u Britaniji, izišao u izmijenjenom izdanju, po običaju dvije pjesme kraći. Pritom se pazilo da se naglasi folk-rock prizvuk i reference na The Byrds i Dylana, pa su izbačene brže pjesme kao "Drive My Car", "Nowhere Man", "If I Needed Someone" i "What Goes On" u korist "prikladnijih" ostataka s "Help!", "I've Just Seen a Face" i "It's Only Love". Upravo takvo izdanje "Rubber Soul" zapelo je za uho američkom pop geniju Brianu Wilsonu, tada najistaknutijem rivalu dvojca Lennon-McCartney, koji ga je ocijenio prvim istinskim albumom, u smislu da nije, kao što je bio običaj u to vrijeme, tek zbirka singlova podebljana s par fillera, već punokrvna zbirka pjesama gotovo posve ravnomjerne kvalitete. To je ujedno bio i podstrek da The Beach Boys snime svoje remek-djelo, možda čak i za Beatlese nedostižni "Pet Sounds". No, ni The Beatles nisu dugo mirovali i za nekoliko mjeseci ponovno su se našli u studiju Abbey Road s još ambicioznijim zadatcima.

 

Toni Matošin

Hits 1768
Help! « Help! The Beatles Albumi Kronologija Revolver » Revolver

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici