facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2012
Format Albumi
Vrsta World / Hard rock / Rock and roll / Folk-rock
Dodano Ponedjeljak, 22 Ožujak 2021
Žanr Folk
Length 1:19:39
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2012
Država Europa
Etiketa UDR
Catalog Number UDR 0204 CD
Edition details objalvjeno: 10. 7. 2012.; producent: Ritchie Blackmore; snimano: 30.9.2011.
Tags UDR GmbH Blackmore's Night

Review

Blackmore’s Night, predvođeni neuništivim Ritchiem Blackmoreom i njegovom suprugom i glazbenom partnericom Candice Night, 30. rujna 2011. u Yorku održali su jedan od svojih live nastupa koji je rezultirao zanimljivim živim albumom, jednostavno nazvanim »Vitez u Yorku«. Glazba koju svira ovaj bend najprilagođenija je sve popularnijim viteškim turnirima. Radi se o tradicionalnim melodijama, napjevima i pjesmama koje su prerađene od strane supružnika Blackmore. Na svim dosadašnjim albumima i u pjesmama upravo je spoj tradicionalne (srednjovjekovne i renesanse) glazbe i čvrstog rocka dobitna kombinacija ovog benda. Nije to samo spoj, već vrlo kreativna i kvalitetna kombinacija, koju mogu postići samo vrhunski glazbenici sa istančanim smislom za umjetnost.

Cjelokupni nastup (album) sastoji se od subjektivno odabranih najboljih pjesama ove grupe, s naglaskom na posljednja dva albuma »Secret Voyage« (2008.) i »Autumn Sky« (2010.). Uvijek je zanimljivo vidjeti s kojom pjesmom počinju live nastupi. Ritchie i Candice su izabrali »Locked Within The Crystal Ball« (s albuma »Secret Voyage«, 2008.; melodija potječe iz 14. stoljeća). Pjesma dobro upućuje kakav album, odnosno, koncert možemo očekivati. Samu pjesmu obilježava solo dionica na drvenom renesansnom instrumentu koju izvodi Candice. Nakon lagane »Gilded Cage« (isto sa albuma »Secret Voyage«, 2008.), slijede dvije žešće stvarčice u kojima se lako razaznaje Ritchijev prepoznatljiv zvuk (najvjerojatnije kreiran uz pomoć Fender gitare).

Pjesme se redaju po vrlo kreativnom nizu. Izdvojio bih pjesmu »Toast To Tomorrow« (s albuma »Secret Voyage«), pjesmu koja je nastala na temelju ruske tradicionalne melodije. Na polovici pjesme Candice, najavljuje gosta iz, »možda drugog svemira«, Lady Gagau. Radi se u biti o vrlo uspješnoj šali u kojoj u renesansnom stilu Blackmore’s Night na nekoliko trenutaka sviraju i pjevaju Gagin pjesmuljak (Ga-ga, la-la). Tad slijedi jedna od najboljih pjesama ovog sastava, »Fires At Midnight« (s istoimenog albuma iz 2010. godine; kreacija na temu tradicionalne pjesme koja se pripisuje kralju Alfonsu iz 10. stoljeća), koja svojom zaraznom melodijom teško izlazi iz 'uha'. U drugoj polovici pjesme Ritchie se malo zaigrao s akustičnom gitarom i još jednom pokazao svoje gitarističko umijeće. Album sadržava ukupno 14 vrhunski izvedenih pjesama. Završna pjesma, koja je možda trebala biti izvedena negdje pri sredini koncerta, izuzetno je lagana »First Of May«.

Vrlo dobar live album koji obiluje zanimljivim pjesmama, izuzetnom izvedbom te posebnim ugođajem. Osobno, nedostaje mi izvedba »Solder of fortune« u Blackmore’s Night verziji. Inače B. Night često uživo izvode uspješnice iz Ritchieva “bivšeg“ života. Na sve one koji, poput mene, nisu bili u Lisinskom 21. siječnja 2009. preslušavanje ovog albuma može djelovati na dva načina. Najprije ih može rastužiti činjenica da su propustili najvjerojatnije dobar koncert. S druge strane ovaj album im može biti neka vrsta nadomjestka za navedeni koncert.

Bruno Ćurko

Hits 56
Blackmore's Night Albumi Kronologija Nature's Light » Nature's Light

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma