facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Prospekts March

Bookmark

Data

Released Studeni 2008
Format EP
Vrsta Alternative rock
Dodano Nedjelja, 23 Listopad 2011
Žanr Alternativ Rock
Length 27:31
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Velika Britanija
Etiketa EMI / Dallas Records
Tags

Review

 

Nekoliko mjeseci nakon što su objavili svoj četvrti studijski, multiplatinasti album Viva La Vida or Death And All His Friends, britanski glazbeni heroji Coldplay izbacili su upravo danas u prodaju dugo iščekivani EP Prospekts March. Riječ je o pjesmama ranije objavljenim na specijalnom izdanju Viva La Vide, Viva La Vida: Prospekt"s March.
 
A što nam to novoga ovaj EP donosi? Pa donosi četiri već ranije objavljene pjesme na Viva La Vidi, u više ili manje izmijenjenom izdanju, te četiri sasvim nove pjesme nastale također u, i oko perioda nastanka matičnog albuma.
 
EP otvara, baš kao i sam Viva La Vida, Life In Tehnicolor, ali ovaj put s dodatkom II. Vrlo uspjelom instrumentalu ovoga je puta dodan glas, pa tako cijela pjesma djeluje potpunije i hitoidnije. Iako je sam instrumental funkcionirao vrlo dobro i bez glasa, dodavanjem vokala kao da mu se vratilo nešto što je iz njega istrgnuto ili zabunom ispušteno.
 
Iako vrlo kratka, instrumentalna Postcards From Far Away u duhu je svega onoga što Coldplay novim albumom, a i artworkom žele dočarati. Profinjena, ozbiljna i pomalo sjetna Postcards From Far Away idealan je intermezzo između dvije nešto vedrije pjesme.
 
Također nova, Glass Of Water kreće vedro, glasno, možda čak i predrsko nakon umirujućeg klavirskog instrumentala Postcards From Far Away. Pjesma prepuna dinamike, zbog svoje se kvalitete mogla bez imalo problema uklopiti u Viva La Vidu.
 
Rainy Day donosi cijelu paradu različitih zvukova koji jednostavno zajedno funkcioniraju baš kako treba. Definitivno jedna od veselijih pjesama albuma donosi veliku količinu pozitivne energije prije nego cijeli ugođaj u potpunosti smiri Prospekt"s March/Poppyfields.
 
Lost je u svojoj naravi ostala gotovo ista kao i njezin izvornik, a ono što ju razlikuje je gostovanje Jay-Za. Što se pjesme Lovers In Japan tiče moram priznati da nisam primijetio bitnu razliku u odnosu na izvornik, bez obzira što pored mlađe varijante stoji Osaka Sun Mix. EP zaključuje akustična Now My Feet Won"t Touch The Ground.
 
Baš kao i na Viva La Vidi, omot albuma krasi djelo Eugenea Delacroixa koje pokušava dočarati svu veličinu i značaj samog glazbenog djela koje se iza omota nalazi. Je li dosita tako veliko? Naravno da nije, ali svakako nije niti za podcjenjivanje. Iako ne nudi ništa spektakularno i novo u odnosu na album, uostalom zašto i bi kada dolazi kao njegova produžena verzija, Prospekt"s March vam može omogućiti ugodne glazbene trenutke, a osobito ako ste ljubitelj glazbe Coldplaya.
 
Dragutin Andrić
Hits 762
Coldplay EP Kronologija Kaleidoscope » Kaleidoscope

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42