facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Kaleidoscope


Bookmark

Data

Released Kolovoz 2017
Format EP
Vrsta Alternative/Indie Rock / Adult Alternative Pop/Rock
Dodano Ponedjeljak, 28 Kolovoz 2017
Žanr Pop-Rock
Length 24:57
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2017
Država Europa
Etiketa Parlophone
Catalog Number 019029582515
Edition details objavljeno: 4.8.2017.; produkcija: Rik Simpson, Bill Rahko, Markus Dravs, Brian Eno, Daniel Green i Martin Terefe; snimano: 2014. - 2017. - Woodshed (Malibu), Studios 301 (Sydney), AIR Studios (London), The Bakery (London) i The Beehive (London)
Tags Parlophone Martin Terefe Coldplay Brian Eno Daniel Green Rik Simpson Markus Dravs Bill Rahko

Review

Nakon uvjerljivo najgoreg albuma u karijeri, dozlaboga smućkanog bućkuriša EDM pjesmuljaka s hrpom nepotrebnih gostiju nazvanog „A Head Full of Dreams“, Chris Martin i ekipa su možda ipak shvatili da su ih muze inspiracije konačno napustile te su najavili kraj, naznakom da im je to zadnji album.

U današnje vrijeme vijesti o raspadu pojedinih bendova treba uzimati s osobitom dozom skepse, obzirom da gotovo sa sigurnošću možemo očekivati da bendovi koji najave oproštaj, nakon nekoliko godina naprave „veliki comeback“ na scenu. Naravno, nema veze to ama baš nikakve veze s zovom milijuna s oproštajnih i povratničkih albuma te turneja, već samo s „..dugom prema svojim fanovima“, „..osjećajem da još imamo nešto za reći“, „.. stvaranjem najbolje glazbe do sada u karijeri“ i sličnim praznim frazama. Najave oproštaja danas su postale, čini se, samo dobar marketinški potez udahnjivanja života u stagnirajuću ili umiruću karijeru. Tako da budite uvjereni da će Coldplay biti tu još neko vrijeme, na radost svih fanova i žalost oni koji više ne mogu podnijeti Martinov plačljivi falsetto. Coldplay je danas jedan od najvećih bendova u svijetu, a takav „biznis“ se ne napušta tek tako.

Novi EP „Kaleidoscope“, to i potvrđuje, iako se radi o pjesmama koje zvuče kao da su nastale za vrijeme „A Head Full of Stars“ sessiona. „Kaleidoscope“ donosi 5 novih pjesama, točnije 4 nove i 1 bespotrebni remix singla „Something Like This“, s posljednjeg albuma.

Nove  četiri stvari ne donose ništa pretjerano novo u zvuku Coldplay-a u odnosu na posljednja dva-tri albuma. I dalje je to mješavina popa te današnje moderne produkcije elektroničke glazbe, namijenjena isključivo kratkotrajnom dopadanju širokim masama i što većem radioplayu postaja koje vrte „samo hitove“. Vrijedi izdvojiti jedino suradnju s velikim Brian Enoom na „Aliens“, koja pokazuje smjer u kojem bi Coldplay trebao ići, ako baš toliko želi eksperimentirati s elektronikom, a ne samo osvajati top liste s lako zaboravljivim EDM hitovima. Tu je još i „Miracles“ koja pokazuje da su Coldplay još uvijek najbolji kad pojednostave stvari i oslone se na emociju u pjesmi, a ne na razne produkcijske trikove. „Hypnotised“ je nezaobilazna klavirska balada koja je isto tako nezaobilazno blijeda kopija boljih i uspješnijih pjesama iz prvog dijela karijere. „All I Can Think About Is You“ pokušava prizvati bolja vremena s ubačenom klavirskom dionicom u maniri Clocks-a u drugom dijelu pjesme, no samo je na pokušaju i ostalo.

Ovaj EP još jednom dokazuje da raznorazna gostovanja Rihanne, Beyonce, Chainsmokersa, Aviciia, sempliranja Obame u pjesmama i slično, jesu ništa drugo do li bacanje prašine u oči kako bi se zakamuflirao kronični nedostatak inspiracije za stvoriti pop-rock dragulje koje su na početku karijere pisali lijevom rukom. Da, Coldplay će i danas rasprodati turneje i osvajati prva mjesta na Billboardu svojim novim albumima, na to je samo na osnovu stare slave koju su stekli sa svoja prva dva albuma te dijelom trećim i četvrtim, što uostalom potvrđuju i njihove set liste na koncertima. Sve nakon toga je samo dobro odrađen marketinški posao koji svakim novim albumom drži bend pri vrhu svjetskih glazbenih headlinera, ali koji kvalitetom nema uporište u novim pjesmama ili albumima.

Činjenica je da je, izuzev prva dva, svaki slijedeći album Coldplay-a bio lošiji od prethodnog, dok konačno nisu došli do „A Head Full of Dreams“. „Kaleidoscope“ od pobjedničkog postolja tog neslavnog niza vjerojatno spašava jedino EP format od samo 5 pjesama.

Josip Milić

Hits 903
Prospekts March « Prospekts March Coldplay EP Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42