facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
The Second Arrival

Bookmark

Data

Released Studeni 2013
Format Albumi
Vrsta Jazz-rock / Progressive Rock / Modern Jazz
Dodano Utorak, 24 Veljača 2015
Žanr Jazz
Length 44:49
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2013
Država Hrvatska
Etiketa Dancing Bear
Catalog Number DBCD 303
Edition details Produkcija: Chui i Hrvoje Nikšić
Tags Dancing Bear Chui

Review

Chui (leopard na jeziku Swahili, op.a), zagrebački jazz duo, pod pokroviteljstvom izdavčke kuće Dancing Bear ove godine je izdao svoj drugi studijski album „The Second Arrival“. Toni Starenišinić i Đuro Dobranić pokazuju veliki talent na ovoj snimci, koja nije slučajno glavni favorit za domaći album godine. Moderna jazz struktura, točnije fuzija jazza, rocka, ambijentale, funka, space zvukova, spiritualne glazbe te čak i drum n bassa dovoljan su razlog da se za ovim projektom okrene pokoja začuđena glazbena glava. Prošle godine, njihov prvijenac jednostavno nazvan Chui pobrao je odlične kritike te tako „pokrenuo“ ovaj bend i dao mu medijskog prostora na nezavisnim portalima. Posebno je precizna i slikovita bila recenzija kolega s terapija.net:Ova ekipa je bez ikakve sumnje napravila jedan od najboljih i najoriginalnijih instrumentalnih hrvatskih albuma u 21. stoljeću. Izgradili su svoju glazbu i svoj stil, žanrovski potpuno neopterećeni i posve slobodni, vodeći se za parolom 'biti svoj i drugačiji

Valja napomenuti kako su dečkinedavno nastupali kao predgrupa na zatvaranju koncertnog ciklusa „ZEZ“gdje su bez ikakvih problema „ukrali“ show glavnom aktu večeri, Tarana Duo.

Nakon preslušavanja „The Second Arrival“, koji usput ima i odličan omot s crtanom „maskotom“ benda, ostao sam poprilično zatečen umijećem sparivanja naizgled nespojivog. „Chui's Waltz“, prva traka na albumu pomalo podsjeća na jazz interpetaciju Mars Volte u najboljim danima, što se najviše čuje u fenomenalnom radu na bubnjevima koje prate odmjereni svemirski efekti i zanimljivo distorzirana gitara. Visoki instrumentalni start ulazi u finiš sa sax solažom nakon koje savršeno sjeda prvi singl albuma „Venus vs. Mars“. Na ovoj pjesmi Chui u samo 3 i pol minute uspijeva predstaviti definitivni zvuk albuma. Ponovo visoki ritam, odličan vokalni sample koji ima i sociološku kritiku u sebi, bas linija koje se nebi posramio ni Roy Ayers, senzualna sax solaža te čak i hip hop sctraching uspijeli su se nagruvati u ovako kratak vremenski period. Impresivno.

Album se nastavlja u nešto smirenijem ritmu (Hypnodrome) koja jako podsjeća na rane radove God Is An Astronaut, posebno pjesmu „All Is Violent All iIs Bright“ gdje obje posve neočekivano nakon niskog starta i sanjivog rada na klaviru postaju drum n bass trake, gdje je opet, posve očekivano, bubnjar Đuro Dobranović, odlično odradio svoj posao. Središnji dio albuma (Why Cant We Be Friends i Umfufu) više se koncetriraju na sami jazz, posebno „Umfufu“ u kojoj saksofon dominira svojim uletima, svaki put s posve različitim zvukom, što na izvrstan način daje dinamiku ovim ipak nešto dužim progresivnim pjesmama. „Kalelarga“ posvećena Krešimiru Ćosiću „čovjeku sa druge planete“, atmosferično odaje počast ovom zadarskom velikanu. Iako je kreditirana kao pjesma, ona je zapravo uvod u zadnju pjesmu ovog fenomenalnog albuma. „Chui Is Here To Stay“ savršeno zaokružuje u svojih 9 minuta trajanja „entitet“ koji je bend stvorio od ovog albuma. Asocijacije na svemir, nostalgiju, senzualnost i ljepotu koju sve to može zaokružiti progresivan rock „pozdravljaju“ nas sa ovog izuzetnog glazbenog putovanja.

The Second Arrival je izvrstan „melting pot“ modernog jazza i progresivne rock glazbe. Kako bi rekli strani kolege, „tight delivery“ cijelog benda kroz cijeli nosač zvuka, drže visoki ritam i ne sputavaju doživljaj kroz svih 8 traka, od kojih moj osobni favorit i singl „Venus vs. Mars“ to najbolje i prikazuju. Domaći album godine.

Mislav Miličević

Hits 1067
Chui « Chui Chui Albumi Kronologija Third Sun From The Stone » Third Sun From The Stone

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42