facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Wanderer


Bookmark

Data

Released Listopad 2018
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Subota, 29 Prosinac 2018
Žanr Pop-Rock
Length 37:57
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2018
Država Europa
Etiketa Domino
Catalog Number WIGCD435
Edition details objavljeno: 5.10.2018.; produkcija: Cat Power; snimano: The Pink House, Miami; 10K Islands, Miami i Mant, Los Angeles
Tags Domino Cat Power

Review

Karijera Cat Power je nepredvidljiva i nestalna, ukorak s njezinim privatnim životom, posebno njezinim fizičkim i mentalnim zdravljem. Već smo se ranih 2000-tih, dok se borila s ovisnošću o alkoholu, navikli da ne možemo očekivati od nje da će albume izdavati u nekim standardnim trogodišnjim ili četverogodišnjim okvirima, da postoji šansa da se turneje otkazuju, da njezini koncerti nisu uvijek na razini s njezinim umjetničkim pedigreom. Uslijedio je živčani slom o kojem je Cat Power otvoreno razgovarala i s medijima, no, poput feniksa, uvijek nađe snage da se vrati. U 2010-tima borila se s fizičkim zdravljem i gotovo umrla dok joj nije dijagnosticiran imunološki poremećaj, te postala majka sinčića. Opet se vratila, ovoga puta nakon šestogodišnje pauze, sa svojim desetim studijskim albumom „Wanderer“. Želimo joj toplu dobrodošlicu natrag jer, koliko god njezin život bio kaotičan i koliko god se on reflektirao u njezinim pjesmama, to nikada nije utjecalo na samu kvalitetu pjesama – svaki njezin album poslastica je za ljubitelje glazbe.

Dok se na prošlom studijskom albumu „Sun“ poigravala elektroničkim elementima, na „Wanderer“ se vraća svojim korijenima, ishodištima bluesa, folka i soula s modernim zaokretom, te nas ponovno podsjeća da su njezin vokal i prateći instrument sasvim dovoljni za fenomenalne pjesme. „Wanderer“ je tako glazbeno ogoljen do samih kostiju, aranžmani su vrlo jednostavni, tu su samo basevi, perkusije i klavir ili gitara koje ponovno dovode u fokus i centar samu Chan i njezin vokal. Prvi singl, naslovna i uvodna „Wanderer“ tako je čista gospel stvarčica, kako glazbeno tako i tematski, uključuje vjenčanje, dijete i, ono što će se provlačiti i u drugim točkama ovoga albuma, kao što je „Me Voy“, bijeg i lutanje, uz predivnu izvedbu same Cat Power i nekakvog mini gospel zbora koji ju prati. Drugi singl albuma, fantastična „Woman“ uz asistenciju Lane Del Rey mnogo je više od obične girl power filozofije koju sugerira, više je pjesma o osobnom integritetu koji je onda moguće uopćiti u integritet žene koje obje umjetnice, iako vrlo različite, u suštini tako dobro predstavljaju:

I'm a woman of my word, now you have heard
My word's the only thing I truly need.

„Horizon“ se nameće kao još jedan od vrhunaca albuma – to je prekrasna klavirska balada u kojoj Cat Power s nostalgijom, toplinom i beskrajnom ljubavi premošćuje most između svoje „stare“ i „nove“ obitelji, roditeljskog doma, braće i sestara od kojih je odvojena beskrajnim lutanjima, te djeteta koje je na putu i kojeg s nestrpljenjem očekuje. S Rihanninom „Stay“ se vraća svojoj poznatoj dugogodišnjoj naklonosti obradama, pretvarajući ju u sasvim novu zvijer, koja se može tumačiti i kao ljubavna pjesma, ali s druge strane neodoljivo podsjeća i na obraćanje majke svom djetetu, pa tako novi dječačić u njenom životu, koji zajedno s njom i njezinom gitarom dijeli naslovnicu ovoga albuma, postaje i jedna od centralnih tema albuma. Prošlost, u kojoj je zbog droge gubila prijatelje, još uvijek ju progoni u mračnoj „Black“, koja podsjeća na stare američke murder balade. Nešto široj temi posvećuje se u „In Your Face“, obraćajući se privilegiranoj Americi:

In the arms of the one you love
you feel safe you feel so above
the hunger of the streets
With your safe and your document in its place
Your money, your gun
your conscience sweet like honey
You forbade yourself to think
See where you are as you begin to sink in your mirror
In your mirror, in your mirror, in your mirror, in your face, ponovno zazivajući i osobni integritet svakoga od nas.

Sve u svemu, Cat Power ponovno uspijeva oduševiti svojim konfesionalnim stilom, svojom dualnom prirodom – krhka je koliko je i snažna, pada ali se ponovno uzdiže, odlazi ali ponovno gradi život ispočetka, nježna je i ranjiva ali i borbena i buntovna. Još jednom, inspirirana autobiografskim trenucima, uspijeva pronaći i sebe kao umjetnicu, kroz pjesme prebroditi kaos koji joj život donosi i snimiti još jedan odličan album, album kojim gađa direktno u srce slušatelja, album kojim pokazuje da je, unatoč životnim nedaćama, njezin talent ogroman i nepobjediv.

Danaja Glavičić

Hits 956
Sun « Sun Cat Power Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42