facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Djesse, Vol. 1


Bookmark

Data

Released Prosinac 2018
Format Albumi
Vrsta Contemporary Pop/Rock / Vocal Jazz / Crossover Jazz
Dodano Nedjelja, 11 Kolovoz 2019
Žanr Jazz
Length 53:18
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2018
Država Europa
Etiketa Geffen Records ‎/ Decca / Hajanga Records
Catalog Number 0602577404474
Edition details objavljeno: 22.3.2019.; producent: Jacob Collier
Tags Decca Jacob Collier Geffen Records Hajanga Records

Review

Još mi se po glavi vrte isključivo pozitivni dojmovi sa skorašnjeg koncerta ovog wunderkinda starog, ili bolje rečeno mladog svega 24 ljeta, kojeg je održao na tvrđavi Sv.Mihovila u Šibeniku, koncerta na kojem je nedvojbeno dokazao svoju glazbenu genijalnost realiziranu kroz ponekad imaginarno, ali uvijek originalno spajanje melodija, ritmova i harmonija. Kao da je kroz svoj glazbeni mađioničarski lonac ispremiješao sve poznate sastojke iz kojih je proizišla nepatvorena sinergija 7 poznatih nota. Na takvo stanje uma apsolutno je dobrodošao zadatak recenziranja njegovog albuma „Djesse“ Vol.1, prvog iz istoimene serije od njih 4, za koje sam Jacob kaže: „Svaki od njih će biti ustvari različiti svijet, imati će različite okuse. Čekao sam cijelog života napraviti ovakvu glazbu, koja je svoj put započela kada sam imao svega jedan dan u životu, a još neće biti završena“.

Svoju novu glazbenu avanturu, hrabri i beskompromisni mladi autor započeo je sa „Home is“ obradom klasične teme potpomognut Britanskim a capella oktetom Voces8. Pomalo hrabar početak otvaranja albuma iz kojeg se dade zaključiti autorov nerv za otkrivanjem „novih zemalja“, kao i sposobnost snalaženja u raznim situacijama, što među ostalim dokazuje njegovu inteligenciju. Preporuka: ovome se posvetiti samo uz dobre slušalice.

Već sljedeća „Overture“ otkriva genijalca koji se neočekivano spustio u domenu klasične glazbe, a „malu“ pomoć imao je od strane Metropole Orkest.

Otvarajući sljedeća vrata u svom glazbenom univerzumu uvodi nas u sasvim drugačiju priču čije stranice donose neobičan i neočekivan razvoj melodijske linije koja iz funka prelazi u free jazz muziciranje. Pjesma se zove „With the Love in My Heart“.

Naredna pjesma u kojoj je svoje vokalne mogućnosti dokazala Laura Mvula živi je dokaz da za slušanje iste gravitacija nije potrebna. Zažmiriti, lebdjeti, upiti njene emocije i magiju, te uživati u bogatstvu aranžmana sasvim je jednostavan zadatak. Da, naravno, ova pjesma ime svoje ime koje treba dobro upamtiti „Ocean Wide, Canyon Deep“ i svako njeno pisano spominjanje zaslužuje boldani font.

Naslovna „Djesse“ s lakoćom će vas asocirati na valcersku bečku novogodišnju atmosferu svojom zaraznom atmosferom i tekstom:

“Djesse has a sky like a merry-go-round
Making circles i n a mind made of tapestry
And the world outside never seems to make a sound“

Očito je ovo pjesma koja je nezaobilazan dio svake set liste, naizgled jednostavna, ali uvijek je možemo svrstati pod radar prepoznatljive Jacobove magične glazbene tapiserije.

Jacobova hrabrost bez straha od negativnih konotacija očituje se i u pokušaju stvaranja world, etno glazbe u „Everlasting Motion“ sa sudjelovanjem Hamida El Kasrija. Afrički korijeni, točnije Arapski glazbeni utjecaji (nešto kao kod Stingove „Desert Rose“) opet u blaženom sjedinjenju sa Jacobovim idejama, odličnim basom, složenim aranžmanom koji nas odvlači na neka druga zemljopisna mjesta čine ovu pjesmu vrlo interesantnom.

Na albumu nalazimo i dvije obrade nekih, recimo evergreenova, naravno u aranžmanima koje ni u ludilu nije lako napraviti, osim ako se ne zoveš Jacob Collier. Živo me zanima je li Sting imao kakvih primjedbi na njegov veliki hit „Every Little Thing She Does Is Magic“. U suradnji s Metropol Orkest ova pjesma je sasvim sigurno dobila novi život.

Da je kojim slučajem Mladen Delić živ siguran sam da bi prilikom slušanja „Once You“ opet iskreno uskliknuo „Ljudi moji je li ovo moguće“. Jer ako jedan „malac genijalac“ kako sam ga prethodno nazvao može stvoriti ovakvu pjesmu, ovakvu atmosferu sa očitim asocijacijama na doba Frank Sinatre ili Dean Martina, onda riječ genijalac treba smatrati deminutivom.

Ako kojim slučajem ostanete ravnodušni ili nepokretni slušajući njegovu obradu „All Night Long“ onda se možete nažalost smatrati osobom kojoj je slon prdnuo u uho. Toliko o ovoj obradi koja u živo, iskreno rečeno ima utjecaj tornada za stvaranje dobrog raspoloženja.

Uspoređujući ovaj prvi album iz serije Djesse sa „In My Room“ lako se dolazi do dokaza da je Jacob evoluirao, istražujući neka nova područja, šireći svoju glazbenu paradigmu. Ustvari ovo je samo dokaz da on to nije naučio, on je to stvarno.

Je li rođena nova glazbena supernova ostaje za vidjeti kroz sljedeće radove koje (makar ja) očekujem s nestrpljenjem.

Đorđe Škarica

Hits 889
In My Room « In My Room Jacob Collier Albumi Kronologija Djesse Vol. 2 » Djesse Vol. 2

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma