A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Stuff & Things

Bookmark

Data

Released Lipanj 2021
Format Albumi
Vrsta
Dodano Petak, 10 Rujan 2021
Žanr Pop-Rock
Length 42:14
Broj diskova 1
Edition date Lipanj 2021
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 21.6.2021.; producent: Toma Cukrov
Tags Toma Cukrov

Review

Toma je jedan od članova sa istim „ovlastima“, istim glazbenim afinitetima, vodičkog benda „Spectrum“ kojeg sam prvi put čuo na koncertu u okviru ovogodišnje manifestacije „Evo ruke“. Benda u kojem su svi dobri prijatelji, u kojem svi guštaju u sviranju bogatog i raznolikog asortimana glazbenih covera većim dijelom obojenih patinom zvanom soul i funk.

Bend nepoznat široj publici ostavio je odličan dojam što zbog repertoara, što zbog glazbene formacije koja je ponudila panoramski raskošnu glazbenu sliku (izvještaj možete pronaći na stranicama vašeg omiljenog glazbenog portala).

Toma Cukrov ima svega 22 godine, završio je srednju glazbenu školu (orguljaški smjer) zaljubljenik je od rane mladosti u soul i funk. Stoga nije ništa čudno da je prvi CD kojeg je dobro „istrošio“ prije negoli je ušao u pubertet bio onaj Steviea Wondera.

Tomini stariji uzori su: Phill Collins, Eric Clapton, Stevie Wonder, Toto; dok inspiraciju za svoje glazbene priče nalazi i u nekim novim imenima poput jazz/funk legendi Snarky Puppy, notornim funkerima Vulfpeck i u australskom elektro/funk bendu Parcels.

Toma je na ovom albumu svoju, rekao bih, arhaičnu glazbenu misiju smjestio uz gore navedene poznate uzore s primjerenom dozom intuicije i neočekivane kombinacije smjelosti i zrelosti.

Zato sa simpatijama, ne s pozicija kritike već s pozicije slušatelja, cijenim njegov rad iz razloga što je naizgled jednostavno hrabar, radiofonski priljepčiv na prvo slušanje. Toma je osim što je odsvirao sve instrumente, iste komponirao, snimio i producirao. Mnogo posla za mladog autora koji je sve to posložio rutinom jednog okorjelog profesionalca.

Privlačan ritam, primjerena melodioznost uz uvijek poželjne improvizatorske umetke u specifičnom amalgamu gospela i bluesa učinili su soul raskošnim glazbenim izričajem uvijek rado slušanim.

Iako (pretpostavljam) ne potječe iz aktivno vjerske obitelji poput (uglavnom) renomiranih soul protagonista, Toma Cukrov je na svom prvijencu posložio upravo sve te soul atribute uz apsolutno poštivanje dinamičke izvornosti i sasvim solidne orkestracije, te uz napomenu da su mu podjednako dobro sjele vokalne izvedbe i balada (sjajna „My Friend“ u kojoj bi se mogao zakleti da Tomin vokal pripada rasnom, obojenom žitelju američkog juga, te gotovo rekvijemska „Until the Dawn“) i živahnijih ritmova koji se pomalo kreću u smjeru pop soula (uvodna „Social Chameleon“).

Obzirom na Tomino glabeno obrazovanje kroz aranžmane (normalno) dominiraju klavijature s povremenim sintetiziranim zvukovima gudačih instrumenata.

Dakle, optimizam, pregršt lijepih melodija i ozbiljnih aranžamana stanuju na ovom albumu u kojem je figurativno rečeno uloženo mnogo znoja, krvi i suza.

Stoga prenebregnite činjenice da je Toma Cukrov mladi hrvatski glazbenik, zažmirite i s lakoćom će vam se u ušima odjeknuti s tendencijom zadržavanja jedan vrhunski pop/soul album s očitim kvalitetama zapadnog porijekla.

Đorđe Škarica

Hits 526

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiTame Impala u Puli


Održan je kultni Viva La Pola! festival


Prepun amfiteatar u Puli ugostio legendarne Arctic Monkeys


Vlajternativa opet pobjeđuje


Amira Medunjanin u Puli


S.A.R.S. i Bajaga s instruktorima na Adria Summer Festivalu


Amenra premijerno u Hrvatskoj


odmatanje duše u Burgu Clam


Freddie i Elton na rimskom/zadarskom forumu


King Gizzard u Šibeniku - 2. večer


King Gizzard & the Lizard Wizard na tvrđavi sv.Mihovila


Combichrist okrenuli Močvaru


Gojira poharala Dom sportova


Vrhunski baletni programi u Ljubljani


2. dan Forestland festivala


Otvoren je Forestland festival


Kojoti + Električni orgazam u Šibeniku


Tom Jones odličan u bajnoj Opatiji


The Rolling Stones u Beču


Spektakularna rapsodija u Bologni