facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Lipanj 2009
Format Albumi
Vrsta Rock / Država
Dodano Četvrtak, 29 Rujan 2011
Žanr Rock
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država USA
Etiketa Hear Music
Tags

Review

 

Eklektičnost Elvisa Costella nikad nije bila upitna. Jako je malo tog u čemu se čovjek nije iskazao (ili bar pokušao iskazati): od nikad dovršene opere o Hansu Christianu Andersenu, pa sve do r'n'b-ja. Žanrovskim akrobacijama si je zasluženo priskrbio status legende, a Secret, Profane And Sugarcane je njegov 29 album. Respektabilna brojka dobrih albuma kroz preko tri dekade karijere (prvi album je izdao 1977.)
 
Eklektičnost ga je ipak dovela starim strastima. Americana je nešto u čemu se Costello već jednom prikazao kao vješt i kvalitetan glazbenik, 1986 na albumu King of America. Isti producent koji je uz Costella bio kolovođa tog albuma, T-Bone Burnett je i 21 godinu nakon u americani Elvista Costella napravio jako dobar posao. Jedini problem na koji će svatko s dobrim glazbenim navikama i s respektom prema legenda zažmiriti je Elvis Costello sam.
 
Nije problem u skladanju ni u eruditnim tekstovima, nego u samom vokalu koji bi trebao služiti kao konačno tkivo koje sve to povezuje. Costellov glas je jednostavno premekan za stihove koje pjeva. Ono što bi ovaj glas trebao biti je hrapav, prljav, promukao, no on to nije. Kao takav Costello pomalo gubi na uvjerljivosti onoga što pjeva.
 
No, kad se zanemari neprilagođen vokal može se reći da je Costello napravio jedan jako dobar. Glazbena slikovnica uprizoruje američki Jug u svojoj prašini, živosti i osebujnosti. Sulphur to Sugarcane opisuje seksualne navike južnjačkih žena, The Crooked Line vjernost u braku koji je pred krahom, Hidden Shame ispovijest kriminalca, a sve to uz dodatak pjesama nedovršene opere. Album zatvara sjetni valcer Changing Partners.
 
Iznimno raznolik svijet americane – od veselja do tuge, od ljubavnog ushita prema mržnji, sve to Elvis Costello opisuje iznimno precizno, a opet dovoljno grubo da se ne bi izgubio osjećaj starog Juga u uhu. Album se najlakše može opisati ugodom slušanja. Bilo za sjedenje uz vatru, sparno ljetno vrijeme ili podizanje društva sklonijeg countryju, Costellov novi uradak je dobar izbor. Djelo puno znanja, interesa i kompaktnosti, baš kako velikanu i priliči
 
Ivan Glazer
Hits 888
My Flame Burns Blue « My Flame Burns Blue Elvis Costello Albumi Kronologija National Ransom » National Ransom

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma