A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Revolutionary Love


Bookmark

Data

Released Siječanj 2021
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Alternative Singer/Songwriter / Contemporary Jazz
Dodano Četvrtak, 01 Travanj 2021
Žanr Pop-Rock
Length 56:28
Broj diskova 1
Edition date Siječanj 2021
Država Europa
Etiketa Righteous Babe Records
Catalog Number RBR099-D
Edition details objavljeno: 29.1.2021.; producentica: Ani DiFranco; snimano: Gung-Ho Studio, Eugene, OR i Overdub Lane, Durham, NC
Tags Ani DiFranco Righteous Babe Records

Review

Kaže jedna poslovica da je žena bez stida i bez straha kao jelo bez soli.

Dojma sam da je Ani DiFranco, priznata feministička ikona i aktivistica sasvim ugodno smjestila svoj život između tih tvrdnji.

Tko je zapravo ona?

Žena, koja se nije ustručavala pjevati o svojim pobačajima („Lost Woman Song“).

Žena, koja se sa 20 godina nije bojala kazati da je bisesualka, pa to javno objaviti u pjesmi „In and Out“ sa albuma „Imperfectly“ iz 1992 godine.

Žena, koja je imala petlju osnovati vlastitu diskografsku kompaniju Rigteous Babe Records.

Žena, koja otvoreno priznaje da je ateist.

Žena, koja je jasno kazala da folk glazbu ne čine samo akustična gitara i vokal (što dokazuje raskošnim i uhu ugodnim aranžmanima).

Žena, čija je brza transformacija iz fok pjevačice u folk-punk boginju bila sasvim očekivana.

Žena, koja je svoj neprekidni politički aktivizam pametno ugurala između korica svog glazbenog bukvara.

Žena, čija artikulirana lirika posjeduje uvijek potrebne i svugdje prisutne konotacije vezane uz uništavanje okoliša, antiratni angažman, socijalne razlike, ali ukazuje i na njene privatne životne uspjehe i neuspjehe.

Žena, koja je sve svoje pobjede, poraze, svu svoju istančanost, iskričavost, opičenost, sarkazam, sažela u pristojan amalgam prepun osobnih anđela i demona.

Žena, omiljena osim po svojoj bogatoj sinergiji lirike i glazbe, prepoznata i valorizirana po svom stacato fingerpicking sviranju gitare.

Na osnovu svega rečenog, kazao bih, hrabra žena koja je ispiraciju za svoj dvadeseti po redu studijski album pronašla u knjizi Valarie Kaur „See No Stranger“ za koju je kazala: “radikalna i radosti puna praksa za samoiscjeljivanje i oblikovanje boljeg svijeta koji nas okružuje“.

Zgodan je to rezultat trpanja u blender različitih glazbenih stilova, ravnopravno inspiriranih smooth jazzom i soulom („Revolutionary Love“, „Bad Dreams“); bluesom („Shrinking Violet“ kojoj Ani dodaje tako potrebne začine koji ovu pjesmu ipak ne svrstavaju u klasičan blues obrazac); folk/popom (relaksirajuća i prekrasno aranžirana “Metropolis“ sa spartanski pamtljivom akustičnom gitarom); te R&B-om.

Složenac pametno začinjen mekim, sugestivnim i dobro kontroliranim vokalom, (svojevrsnom mješavinom Macy Gray, Erykah Badu i Norah Jones. Ukratko, Ani je na ovom albumu odlično posložila malu simfoniju vokalno instrumentalnih antidepresiva.

Između finih melodijskih linija ugurala su se i dva zaista sjajna instrumentala („Station Identification“ i „Confluence“) s očitim zadatkom interludija, šetnje između njenih slika s izložbe.

Ako bi se iz ponuđenog materijala trebala posvetiti pažnja za divergenciju u odnosu na ostatak materijala, onda nju treba usmjeriti na „Chloroform“ , tako tamnu, snažnu, gustu i bujnu, a koja dokazuje da folk glazba ne treba uvijek biti akustično mekana da bi bila pamtljiva.

Bossa Nova veselica „Do or Die“ zadržava sve atribute tog izražaja začinjenog finim pasažima na flauti, podcrtanim tečnim vokalom.Izgleda mi da je Ani svu svoju pasiju ugradila u ovu pjesmu, sve je posloženo kako treba, bez manjka ili viška.

Apsolutno treba spomenuti i članove benda zaslužnih za bezbroj lijepih minijatura: Brevan Hampdem na udaraljkama; Matt Douglas na flauti i rogu; Phil Cook na klavijaturama i Yan Westerlund na bubnjevima.

Statistički gledano, a obzirom na njenu 30 godišnju karijeru i broj objavljenih albuma ovaj novi uradak bi se trebao svrstati u one ziheraške. Sreća je da je statistika samo točan zbir netočnih podataka. Poznato je da Ani DiFranco ne prestaje tragati za izazovima, ovaj sjajan album to itekako potvrđuje. Sigurno je neće vinuti u nebeske visine, niti sunovratiti u mučna opetovana traženja identiteta.

Ovaj album nije predviđen za reli natjecanje, njegov zadatak privlačenja pažnje na dobru glazbu maratonske je naravi uz obvezu progresivnog i pažljivog slušanja zbog pjesama koje vibriraju snagom i emocijama.

Đorđe Škarica

Hits 1448
¿Which Side Are You On? « ¿Which Side Are You On? Ani DiFranco Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski