A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
London Fog 1966


Bookmark

Data

Released Prosinac 2016
Format Kompilacije
Vrsta Rock and roll / AM Pop / Psychedelic/Garage
Dodano Četvrtak, 26 Siječanj 2017
Žanr Rock
Length 32:04
Broj diskova 1
Edition date Prosinac 2016
Država Europa
Etiketa Rhino Records / Bright Midnight Records / Doors Music Company
Catalog Number R1-557774
Edition details objavljeno: 16.12.2016.; masterirao: Bruce Botnick; snimano: svibanj 1966. - London Fog 8919 Sunset Blvd. West Hollywood
Tags The Doors Rhino Records Doors Music Company Bright Midnight Records Bruce Botnick

Review

U svibnju daleke 1966., The Doors su nastupali u klubu London Fog, vrlo daleko od Amerike. Netko je upravo sad izvukao ove, još do sada neobjavljene snimke tog njihovog nastupa na kojem su izvodili blues i r'n'r standarde, te svoje dvije autorske pjesme. Mnogi bi ustali i rekli, ma opet neki mutež! Ne, nije mutež, ali osjeća se kako su tu i tamo The Doors na vrlo skliskom terenu i to osobito kada su u pitanju r'n'r standardi. No, krenimo redom…

Ovaj zvučni zapis tek je nedavno otkriven i do sada ga niste mogli ama baš nigdje čuti. Ma, čak se za njega uopće nije znalo. 'London Fog, Sunset Strip dive bar' nalazi se na samo nekoliko koraka od svjetski poznatog Whisky Go Go, ali ti koraci su tada bili vrlo veliki i zapravo teško premostivi. Te 1966. The Doors su bii daleko od svjetske slave i jednostavno su se borili za svoj opstanak. Ovo raritetno izdanje na vinilu je, primjerice,  objavljeno u limitiranoj nakladi od samo 18.000 primjeraka. Uz neobjavljene snimke, ovaj  set sadrži suvenire, razglednicu te set listu pisanu rukom Johna Densmorea, tako da sve to podsjeća na svojevrsnu vremensku kapsulu, koja je, eto, sada, nakon punih 50 godina otvorena i samo se odjednom pred nama prosula svirka uživo benda koji je izbrazdio rock scenu i to samo nekoliko mjeseci kasnije.

Tih par koraka od 'London Fog, Sunset Strip dive bar' do svjetski poznatog Whisky Go Go i do potpisivanja ekskluzivnog ugovora s diskografskom kućom Elektra, činili su se nepremostivom preprekom. No, kada su to savladali došlo je do meteorskog uspona do neslućenih visina i stjecanja statusa superzvijezda.

Fotke svježeg lica Jima Morrisona na skučenoj pozornici uz Johna Densmorea, Robbyja Kriegera i Raya Manzareka istinski je raritet obzirom na sve ono što će uslijediti. Ovaj live album prvenstveno treba prihvaćati kao povijesni dokument, koji prikazuje evoluciju jednog od najznačaijnijih bendova općenito svjetske rock scene. Ovih sedam pjesama direktno nas upućuje na veliku hipersenzibilnost Doorsa prema bluesu. No, tu su i dvije autorske pjesme koje su svojom iskonskom zvučnom slikom dale naslutiti što će se dogoditi vrlo skoro. To će biti pravi "boom" na svjetskoj rock sceni.

"Strange Days", koja je izašla na njihovom drugom albumu, i tada je zvučala naprosto nevjerojatno. Pored nje, tu je i pjesma "You Make Me Real". Naime, već tada pjesme su im imale svoj gotovo završni oblik. Ta nevjerojatna  činjenica vraški je točna jer biti tako kompletan i tako zvučati tako rano... to je doista nevjerojatna stvar, a to tvrdi Jack Holzman, predsjednik Elektra Records. On je čovjek koji je potpisao s Doorsima prvi ugovor za snimanje. I, kako se ono kaže, dalje je sve povijest.

Nezainteresirana publika, brbljanje i zveckanje čaša daleko su od uvjerenja da će iz ove grupe nastati bend koji će u mnogome promijeniti i učiniti bogatijom svjetsku rock scenu. Svi vi koji ste odrasli na Doorsima sada već zasigurno uživate slušajući "London Fog 1966". Razloga je više, ali najvažniji je onaj da se može čuti Jima Morrisona čiste glave. Svirački je to još u fazi isprobavanja, što ćemo i kako ćemo... osobito u Little Richardsovoj "Lucille". S druge pak strane, autorske pjesme zapanjuju svojom izvornošću i konačnom glazbenom vizijom. To im se doista treba priznati!

Zato apsolutno preporučujem ovaj album!

Mladen Lončar - Mike

Hits 2238
Live At The Bowl '68 « Live At The Bowl '68 The Doors Kompilacije Kronologija Live At The Isle Of Wight Festival 1970 » Live At The Isle Of Wight Festival 1970

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Mariza oduševila punu dvoranu Lisinskog


Sukhishvili u Lisinskom - II. dan


Poluintimni koncert velikog gospodina u maloj Šiški


Mimika Orchestra nastupio u ciklusu Chiaroscuro


Sukhishvili u Lisinskom - I. dan


Kawasaki 3P sirovo i jako zagrmili Tvornicom kulture


Nirvana tribute u VIB-u


Perpetuum Jazzile u Lisinskom


HC PUNK-erija u domu kulture zvanom Močvara


Judas Priest, Saxon i Uriah Heep u Beču


Galerija fotografija: Stare pizde + Prazna kutija


Galerija fotografija: Skotni vrag


Dalmatinsko jugo i akustična Vlatkova rapsodija


freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici