facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Romance At Short Notice

Bookmark

Data

Released Lipanj 2008
Format Albumi
Vrsta Indie rock
Dodano Utorak, 04 Listopad 2011
Žanr Indie Rock
Length 45:53
Broj diskova 1
Edition date 2008
Država Velika Britanija
Etiketa Mercury Records / Aquarius Records
Tags

Review

 

Vjerujem da je Carl Barat uvijek bio usredotočeniji na stvaranje glazbe od svog sparing partnera Dohertya, kao što vjerujem i u to da je bend Dirty Pretty Things nastao s najboljim namjerama, ali očito da nema mnogo garancija u životu. Jer njihov drugi i konačni album Romance At Short Notice zvuči onako kako ne bi trebao.
 
OK – nađe se tu i privlačnih melodija, i poneki dobar rif. I nije da nedostaje tipične engleske bahatosti i veselog punk prizvuka, ali svejedno, tu nema ničega vrijednog posebnog isticanja. Sve što nam se nudi već znamo na način na koji nam je poznat. 
 
Barat nas je jednostavno upilao s puno previše složenih metafora o zavodu za zapošljavanje, kućama od cigle i boho djevojkama, popraćenih često nepotrebnim instrumentalnim nabrijavanjima i zbornim pjevanjem, što bi, valjda, sve u kompletu trebalo natjerati rulju da organizirano izađe na ulice i promjeni nešto bitno. Ali nema efekta, jer je čitav materijal zahvaćen kroničnim umorom.
 
Prve dvije stvari neću komentrirati jer zajedno pružaju otprilike petnaestak sekundi zanimljivog zvuka. Treća, Plastik Hearts daje naznake nečega većeg, ali nečega što je 2001/02. zvučalo bolje. Sljedeća pjesma Tired Of England nije ništa genijalnija, ali je zanimljiva na svoj način. To je domoljubna pjesma ...How can they be tired of England?...We"ll never be tired of England... How can they be tired of London?... We"ll never be tired of London... U njoj nam Barat poručuje kako se nikad neće maknut iz Londona, i da ne treba, kao neki, tražiti inspiraciju u Parizu. Ali on pritom nije nekritičan prema situaciji u svojoj zemlji ... The state of the roofs is a pity though...A uz sve to spominje se i kraljica. Znači, pjesma samo takva.
 
Drugi dio albuma nudi nešto intrigantnije stvari. Izdvajam smireni Baratov glas u Come Closer, neuštimanu gitaru u Faultlines, vojnički uvod u Best Face i čak dvije dobre pjesme u cijelosti – Truth Begins i Chinese Dogs. Da su sve pjesme na Romance At Short Notice nastajale s istim senzibilitetom koji se osjeća na spomenute dvije, ovaj prosjek bi još konkurirao za album godine. Ovako ostaje samo romance at short notice. Ako i to.
 
Izgleda da je Barat izgorio u svojim konstruktivnim nastojanjima da s novom grupom konačno napravi inteligentan album. Ali nema veze, jer nakon što mu propadne glumačka karijera u koju se nedavno upustio, sigurna sam – okupit će opet novi bend, a možda se i pomiriti sa svojim sijamskim blizancem Dohertyem, pa će sve zvučati drugačije i bolje. 
 
Dajem ocjenu tri, čisto iz razloga što me ne iritira i podsjeća na to kako je zapravo teško napraviti dobar album.
 
Marina Vukman
Hits 578
Waterloo to Anywhere « Waterloo to Anywhere Dirty Pretty Things Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42