facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Veljača 2011
Format Albumi
Vrsta Hard rock / Southern rock / Alternative/Indie Rock / Alternative Country-Rock / Country-Rock
Dodano Srijeda, 25 Svi 2011
Žanr Pop-Rock
Length 1:06:24
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa RED Distribution
Catalog Number 8808821721
Edition details Datum objave: 14. 2. 2011.; Produkcija: David Barbe; Snimano: 2009. - 2010.
Tags

Review

Svojim novim, devetim albumom po redu Drive-By Truckers, ostaju na već provjerenom putu, od kojeg ne odustaju i očito je da su već duži niz godina pronašli dobitnu formulu, kako za svoje poklonike, širu glazbenu publiku, tako i za oficijelnu kritiku. Njihov album Go-Go Boots od 14. veljače preko RED Distribution diljem svijeta uveseljava brojnu glazbenu publiku.

Svojim dubokim ukorijenjenim utjecajima južnjačkog rocka i bluesa stalno uveličavaju diskografsku aktivnost i permanentno grade svoju karijeru. Istovremeno stalno nastupaju i neprestano grade sve svoje pozitivne komponente, koje band održavaju nevjerojatno zaposlenim, stalo u aktivnosti.

Shodno tome i ovako radni početak godine, nitko nije očekivao, tim više što je album Go-Go Boots nekako početno prezentiran kao svojevrsni odmor od svega. No, ono što se dogodilo je to da je možda pomalo ovim laganijim temama cijeli band dobio izuzetno snažan poticaj i značaj upravo u svom autorskom radu. Akustične gitare i lagani ritam sound Brad Morganovih bubnjeva sve su dodatno odredili kao 'laid-back or slow – down' abum. No, opetovano cijela priča poprimila je sasvim drugačiju konotaciju, Patterson Hood i Mike Cooley autori su većine pjesama na albumu i taj njihov rad donio je izuzetno puno, on je znalački potvrdio njihovu strahovitu skladateljsku snagu, inventivnost i izražajnost. Primjerice, nedvojbena je snaga izvrsne basistice Shonnae Tucker, koju i te kako možemo čuti i doživjeti u skladbama: Dancin' Ricky i Where's Eddie.

Stjecajem okolnosti band Drive – By Truckers osobno nisam previše slušao, ali sam poznajući njihov glazbeni izričaj, a to je onaj već spominjani južnjački rock, mislio da se tu i nema puno što…. novo za čuti. E, koja je to zabluda bila. Jasno Vam je da su zaista, pomalo već otrcane te usporedbe sa bendovima, kao što su The Allman Brothers Band, Lynyrd Skynyrd i drugi. No, te usporedbe samo su potencirale moje postojeće mišljenje, a onda, silom prilike album Go-Go Boots, našao se u mom uređaju i eto, opet jednog iznenađenja, evo opet razloga da se malo raspišem i pokušam Vam prenijeti svoje viđenje i osobni doživljaj predmetnog albuma.

Ono što posebno krasi album Go-Go Boots su zaista jedinstvene i prekrasne balade, opuštene skladbe, koje su napisali i otpjevali Hood i Tucker. A tu ponuđenu nadasve bogatu i raskošnu glazbu prate i odlični tekstovi.

Bend doslovno pršti od dobre svirke, vokalne dionice fasciniraju, a pretenciozni aranžmani ostavljaju nas bez teksta. Zaista izuzetno dobar album kojeg su snimili Patterson Hood, Jason Isbelli, Mike Cooley i Shonna Tucker. Ova ekipa i svojim prijašnjim albumima davaa je zaista puno, no… ovim zadnjim Go-Go Boots otvorili su čak i neke nove glazbene vidike, osobito kada je u pitanju južnjački rock. To se jednostavno mora pohvaliti . Naime, cijela ta furka oko južnjačkog rocka svodi se na nekoliko uspješnica tipa: Sweet Home Alabama, Jessica, Midnight Rambler, Free Bird i tome slično. No, zapravo malo je ljudi, koji su malo dublje proniknuli u ono što je vrijedno i što taj južnjački rock stvarno znači i promovira. Moram priznati, da sam i osobno bio ugodno iznenađen i zatečen izraženom kvalitetom, koja se provlači cijelim albumom.

Drive – By Truckers ovim albumom stvorili su predispozicije da upravo ovaj album, osvoji laskavi naziv najboljeg rock albuma 2011. godine, a to ipak, vjerujte mi, nije mala stvar. Primjerice poslušajte pjesme: Used To Be A Cop, Everybody Needs Love,The Thanksgiving Filter, Pulaski te Mercy Buckets i vrlo brzo uvidjet ćete o čemu pišem.

Neki idu čak tako daleko da ovaj album kompariraju po mnogo čemu sa legendarnim albumom Rolača Exile on Main St., koji je jednako tako bio svojevrsni 'break' 'izraubanih' glazbenika, a kasnije se pretvorio u pravo remek-djelo. Takvom uspjehu svojevremeno čudili su se i sami Rolači, no iz godine u godinu značaj i važnost tog albuma bivala je sve veća i veća. Slično se događa i sa ovim albumom i stoga me uopće ne čudi da već nakon ovako kratkog vremena ubire ovakve značajne i pozitivne kritike.

S druge pak strane Drive-By Truckers svojim radom, značajem, svojim dugogodišnjim iskustvom pokazuju jedno sasvim novo lice, u ležernoj i opuštajućoj atmosferi, band stvara odlične skladbe, snima sjajan album i svakim danom sve više i više dolazi do izražaja ta njihova unutrašnja snaga i osebujnost.

PREPORUKA:
Moram priznati da me je album Go-Go Boots odličnih Drive – By Truckers zaista ugodno iznenadio. Svojom ležernošću, snagom osebujnošću i izražajnošću ovaj album jednostavno mora zaintrigirati svakoga tko ga posluša. I stoga ga preporučam svima, čak i onima koji nisu pretjerano skloni ovom glazbenom izričaju. Vjerujte mi i obavezno ga poslušajte!!!

Mladen Lončar - Mike

Hits 658
Brighter Than Creation's Dark « Brighter Than Creation's Dark Drive-By Truckers Albumi Kronologija American Band » American Band

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42