facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Split


Bookmark

Data

Released Svi 2015
Format Albumi
Vrsta Indie pop / Alternative Pop/Rock
Dodano Subota, 09 Travanj 2016
Žanr Pop-Rock
Length 29:58
Broj diskova 1
Edition date Svi 2015
Država Hrvatska
Etiketa Samostalno / Bandcamp
Catalog Number -
Edition details objavljeno: 10.5.2015.; produkcija: Fog Frog Dog; snimano:
Tags Fog Frog Dog

Review

Jedna četvrtina pomalo opskurnih Kundyak Mezhie i jedna polovina dosta poznatijih Valentino Bošković, utjelovljena u Branku Dragičeviću, koji nam se u ovom projektu predstavlja pod umjetničkim imenom Fog Frog Dog, prošle je godine putem interneta izbacio svoj prvi album „Split“.

Po svojoj vlastitoj odrednici Fog Frog Dog svira retardirani pop i to radi na posve zabavan i zanimljiv način. Sve pjesme na albumu otpjevane su na engleskom jeziku u nekom laganom ritmu koji uspješno kombinira melankoliju i poletnost. A slušajući stvari u nizu niti u jednom trenutku atmosfera neće prijeći na stranu dosade, čak niti ravnodušnosti. Možda je to zbog zanimljive kombinacije akustike i elektronike, a možda i zbog jednostavnih i finih melodija koji pašu i senzibilitetu šire populacije.

Doista je lako upijati glazbu i zvuke koje proizvodi ovaj bend, čak i ako ste nezahtjevan slušatelj. Sofisticiranim ušima se nameću neke asocijacije na kojeg indie izvođača, osobito zbog ubacivanja sample-ova koji razbijaju strukturu pjesme, ali to nije niti važno. Ugodna atmosfera i lijepe pjesme izvedene na poseban način otvaraju prostor za nepretenciozno uživanje.

Pojavljuje se par odličnih pjesama. Osim otvarajuće ljepotice Small Changes, ugođajem joj je slična i pamtljiva How how. Himnična Forgress ili nježna Pohyeye nastavljaju u istraživačkom tonu s odličnom atmosferom. Iako se zvukom i tempom eksperimentira u skoro svakoj pjesmi, u Bugz je to nekako najupečatljivije. I svakako vrhunski odrađeno.

Vokal koji često besramno odlazi u falset ili šaputanje samo pojačava snolike vizure dobrog ugođaja koji ostaje nakon odslušanih pjesama. Ovakav easy-listening ne samo da nađe svoju publiku nego nerijetko umjetniku omogući proboj s margina glazbene scene. Ako ovaj to želi.

Ali poznavajući ostale projekte ovog autora, i poslovičnu nonšalantnost oko dovršavanja započetih projekata, čime se uklapa u stare stereotipe o ležernosti prosječnog dalmatinca, nije za očekivati da ćete o ovom albumu čuti dalje od rubnih glazbenih portala koji podržavaju scenu za krug svojih istomišljenika. Istina da je jedan lokal-patriotski raspoloženi muzički kritičar u jednoj dnevnoj novini ovaj album proglasio za vrh domaće scene u 2015. godini, ali svi su izgledi da nakon toga neće biti niti slične bombe. Tiho i neprimjetno, kako je i došao, sva je prilika da ćemo ga tako i ispratiti dok tone u bespuća Interneta.

A ovo je jedan vrlo dobar album. Ne bi ga smjeli tek tako zaboraviti.

Toni Plićanić

Hits 1475
Fog Frog Dog Albumi Kronologija sdgvuigujheriptbnjieoang » sdgvuigujheriptbnjieoang

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42