facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Freedom Highway


Bookmark

Data

Released Veljača 2017
Format Albumi
Vrsta Modern Acoustic Blues / Country-Folk / Regional Blues / Contemporary Country / Bluegrass
Dodano Četvrtak, 16 Ožujak 2017
Žanr Folk
Length 49:53
Broj diskova 1
Edition date Veljača 2017
Država Europa
Etiketa Nonesuch
Catalog Number 7599-79396-1
Edition details objavljeno: 24.2.2017.; izvršni producent: David Bither; snimano: The Cypress House, The Bunker, Brooklyn i Sessions Studio, Greensboro, NC
Tags Nonesuch Rhiannon Giddens David Bither

Review

Donedavno najpoznatija kao ključna figura folk/country/blues/gospel trija The Carolina Chocolate Drops, Rhiannon Giddens se dvije godine nakon sjajnog samostalnog prvijenca "Tomorrow is My Turn" svojim drugim albumom, "Freedom Highway", sada potvrđuje kao jedno od najprofiliranijih i nezaobilaznih imena suvremene američke folk-scene. Dok je prvijenac iz 2015. bio sastavljen pretežno od obrada klasika (tek je jedna autorska pjesma na albumu), novi je album uglavnom autorski te je već time zacrtao stazu kojom se ova vrlo zanimljiva glazbenica ima namjeru kretati.

Zamišljen kao putovanje kroz povijest "crne" Amerike, od vremena prije građanskog rata do suvremenih rasnih nemira i društveno-političkih turbulencija, "Freedom Highway" album je jasnog formata i nadahnute poetike. Rhiannonin soprano vodi nas autoritetom iskrenog baštinika (afro)američke tradicionalne glazbe i lirskog iskaza kroz pjesme prožete prije svega majčinstvom i brigom za potomstvo prošle i sadašnje Amerike u kojoj su sloboda, pravda i demokracija ideali vrlo lomni u praksi i svakodnevnom životu najugroženijih slojeva. Tako već na početku briljantna "At the Purchaser's Option" govori o majci koju muči tmurna budućnost njezina djeteta rođena u ropstvu, a tekst je inspiriran istinitom pričom s kraja 18. stoljeća. Upravo se takav narativ najsnažnije provlači kroz priču koju nam "Freedom Highway" slaže u vrlo sugestivnoj produkciji Dirka Powella, koji je u toj ulozi zamijenio davno dokazanog roots-meštra T-Bone Burnetta, zaslužnog za uvjerljivost i neposrednost Rhiannoninog prvijenca.

Sniman u "povišću pritrujenom" i u pričama bogatom drvu obloženom ambijentu studija u Louisiani, ovaj album u svojim porama nosi i snažnu crtu suvremenog, najeksplicitnije naglašenog u "Better Get It Right the First Time", gdje, doduše pomalo stršeću, čak suvišnu repersku dionicu odrađuje Rhiannonin nećak Justin Harrington. Svevremenost je pritom postignuta akustičnim instrumentarijem koji uključuje bendžo, kontrabas, mandoline, violine i čelo, a osobito su efektne prašnjave dionice trube poput one na "Hey Bébé". Isto tako, u svom tom mulju teške, bremenite povijesti s prijetećim uplivima u sadašnjost, Rhiannon ne ispušta iz vida nadu i samu činjenicu da se iz patnje i muke izrodilo i mnogo toga dobroga. Zato do kraja albuma taj njezin glas kao da se diže i izdiže iznad svoga poprišta, iznad opjevane patnje i u krvi stečene kakve-takve slobode. Zato je predivna, gospelom prožeta folk-balada "We Could Fly" tako dojmljiva i uvjerljiva, sa svojim "srcem što drhti starim, starim pjesmama" istovremeno staromodna do zadnje paučinom ovijene note i suvremena kroz svježinu autorski suverene izvedbe, i zato je zaključna obrada pjesme iz kataloga The Staple Singers, naslovna ljepotica uvis okrenuta duha, nešto poput himne, proslave pobjede duha nad represijom svake vrste.

"Znaj svoju povijest. Neka te prestravi, neka te nadahne", kaže sama Rhiannon predstavljajući svoje drugo uzastopno remek-djelo, pišući kao što i pjeva, uspravna čela i prkosna lica, ali bez oholosti i bez pozerstva. Dozivajući "glasove koji traže da se čuju, koji prenose mudrost teško stečenu kroz zamršenu, okrutnu, kompliciranu povijest", ona je snimila malu zbirku velikog zamaha, najbolji album 2017. s duhom 1797. i 1897. Još jedan dokaz kako je tradicija prije svega neiscrpno vrelo i nadahnuće, a nikako otirač pred vratima nikad predvidljive budućnosti.

Toni Matošin

Hits 1072
Tomorrow Is My Turn « Tomorrow Is My Turn Rhiannon Giddens Albumi Kronologija There Is No Other » There Is No Other

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma