A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Passenger


Bookmark

Data

Released Listopad 2011
Format Albumi
Vrsta Alternative/Indie Rock / Indie Folk / Alternative Singer/Songwriter
Dodano Petak, 02 Prosinac 2011
Žanr Folk
Length 38:32
Broj diskova 1
Edition date Listopad 2011
Država UK & Ireland
Etiketa Hoop Recordings
Catalog Number LHCD002
Edition details Datum objave: 20.9.2011. (SAD i Kanada) 7.10.2011 (Irska) 4.11.2011. (Australija i Novi Zeland) 2012. - Europa. Produkcija: Joe Henry. Snimano: 14.2.2011. - 22.2.2011.
Tags

Review

Glas Lise Hannigan prvi put sam čula u pjesmi njezina dugogodišnjeg partnera, kolege iz benda Damiena Ricea, The Blower's Daughter. Ne sjećam se točno kako sam do te pjesme došla i ne znam što me točno na prvu osvojilo, ali ono što mi se odmah urezalo u pamćenje bilo je ime Lise Hannigan. U cijeloj Damienovoj priči, Lisin glas kao da je bio neizostavan, onako nekako nježan i melankoličan, dodavao je njegovim pjesmama baš onu notu koja je bila potrebna.

2007. godine, nakon šest godina suradnje, Lisa i Damien su krenuli svatko svojim putem, nakon čega je Lisa objavila dva samostalna albuma. Nakon debitantskog, od kritičara pohvaljenog, Sea Sew iz 2008., u rujnu ove godine objavljen je njezin drugi album, Passenger. Jedanaest pjesama, koliko se na albumu nalazi, donose i tugu, ali i sreću, romantične su, lepršave i jednostavne, upravo onakve kakve uz Lisin glas pristaju. Priče su to o ljubavi, prijateljstvu, sreći i tuzi, ukratko - o životu, a sve ih ostvaruje kombinirajući različite instrumente - gitaru, violinu, razne perkusije, dok je pjesma O Sleep duet s Rayom LaMontagneom.

Ipak, ono što dominira ovim albumom, Lisin je, nesumnjivo poseban, glas. Ali, nekako kao da je upravo ta posebnost njezina glasa previše izražena, nametnuta, kao da je pomalo pretjerana. Možda tako mislim jer sam, krenuvši slušati ovaj album, očekivala nešto više damienovski, nešto gdje bi Lisin glas bio samo detalj, ali upravo onaj najvažniji, detalj koji bi upotpunio priču i učinio je posebnom, što je, dakako, budući da je Passenger njezin samostalni album, nemoguće. Daleko od toga da na albumu nema dobrih pjesama, dapače, Lisine emocije osjete se kroz njezinu izvedbu i generalno gledajući, album u cjelini svakako zaslužuje pohvale, stoga je možda najbolje sagledati ga upravo tako, kao cjelinu samu za sebe, bez uspoređivanja s prethodnim uratcima ove glazbenice, pogotovo ako u istima pronalazite nešto više.

Lisa je sama izjavila da je prekid suradnje s Damienom nešto najbolje što joj se u životu dogodilo i zasigurno s njezine strane to i jest tako, jer što više glazbenik može poželjeti, nego da radi ono što želi, piše i pjeva vlastite pjesme i pritom je uspješan u tome? Lisa je, nakon dva samostalna albuma, sigurno na dobrom putu da to i u budućnosti ostane tako, no isto tako zasigurno postoji nekolicina nas koji ćemo, bez obzira na sve, uvijek njezin glas povezivati uz fazu suradnje s Damienom, ali ne zato što su njezine samostalne pjesme loše, jer albumi koje je u protekle četiri godine objavila jasno dokazuju da nisu, već samo zato što su one koje je pjevala prije, toliko dobre.

Antonia Drezga

Hits 2756

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiStingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 2.


Zvijezde Sea Stara i 19.000 posjetitelja otvorili festivalsko ljeto


Urban&4 zatvorili Greencajt 2024.


Mats Gustafsson & Kimmo Pohjonen, Ibrahim Maalouf & The Trumpets Of Michel-Ange u Ljubljani


Beerfest 2024. dan 1.


Rod Stewart u Ljubljani


Mortal Kombat na kućnom pragu