facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Have You in My Wilderness


Bookmark

Data

Released Rujan 2015
Format Albumi
Vrsta Baroque Pop / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Indie Electronic / Experimental Electronic / Ambient / Dream Pop
Dodano Utorak, 17 Svi 2016
Žanr Pop-Rock
Length 46:00
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2015
Država Europa
Etiketa Domino ‎/ Dancing Bear
Catalog Number WIGCD341
Edition details objavljeno: 25.9.2015.; produkcija: Cole MGN i Julia Holter
Tags Domino Julia Holter

Review

Jednostavniji sadržaj ne znači nužno jednostavniji rad na njemu – posvjedočit to mogu i sam s iskustvom pisanja proze, ali, sada i ovdje bitnije, to može potvrditi i iznimna američka glazbenica novije generacije, već sada, u svojim ranim tridesetima, rasni singer-songwriter, Julia Holter. Svoj četvrti studijski album, primamljivo nazvan "Have You in My Wilderness", ona, naime, opisuje kao problematično dijete, kao daleko teži zadatak od, primjerice, prošlog, također odlično primljenog albuma "Loud City Song", kojeg je, kao i prethodna dva, zacrtao koncept, odnosno, pristup i realizacija kakvi su joj trajno priskrbili prefikse poput art ili čak avangard. Nakon bavljenja Euripidovom tragedijom "Hipolit" iz 5. stoljeća prije Krista (album "Tragedy" iz 2011.) i romanom Sidonie-Gabrielle Colette "Gigi", odnosno, istoimenim mjuziklom (već spomenuti "Loud City Song" iz 2013.) te prilično hermetičnog, ali nikad nepristupačnog autorskog rukopisa, Julia se odlučila za nešto svjetliji (mada ne nužno jasniji), pitkiji (mada ne nužno brzoprobavljiv), više pop (mada ne nužno... pa, pop) izričaj, pa je njezin drugi album snimljen u profesionalnom studiju (prva dva bila su praktički self & home made uratci) na više razina "problematičan"; srećom, na svim razinama i – sjajan!

Bez koncepta ili, ako ćete radije, vrlo rastresenog koncepta, "Have You in My Wilderness" je – vjerujem autorici u potpunosti na riječ – sasvim sigurno bio nelak zadatak. Ako ćemo – a sve na to ukazuje – na Julijin rukopis gledati kao na svojevrsnu uglazbljenu prozu ili poeziju u prozi, ovih joj se novih deset pjesama čine kao zbirka kratkih priča, snolikih crtica iz sivo-baršunastih zakutaka između intimnog i opservacijskog, između zbilje i prepričane zbilje, nje i drugoga. Ne bježeći od hrabrosti svojih glazbenih rješenja, ona će najaviti prozračnost i osvjetljenost svojih novih priča već sjajnim otvarajućim singlom "Feel You", koji ipak neće propustiti svojim savijanjem i lomljenjem melodije te specifičnim Julijinim pjevanjem najaviti meandriranje umjesto pravocrtne plovidbe, zamišljenog protagonista umjesto dvodimenzionalne akcije, slojeve umjesto "jedne ruke piture". Glasom elegantno izvučenim iznad glazbene podloge te ambijentalnim zvukovljem što više duguje jazzu nego bilo kakvim new age manirizmima, "Have You in My Wilderness" s lakoćom od samoga svoga prologa gradi gotovo monolitnu, sugestivnu sliku usprkos fragmentiranosti u naraciji.

Od predivnih uvodnih, čak lako pamtljivih i brzodopadljivih "Feel You" i "Silhouette" tako ćemo jedva primjetno doći do visokokaloričnih "Betsy on the Roof" i "Vasquez", zvučnih pejzaža kakvi u bilo kojem trenutku mogu kliznuti u posve neočekivan smjer a da pritom ne izgube ni mrvicu šarma ili logike i u kojima Julia Holter istinski trijumfira i zaokružuje svoj vrlo samouvjeren (bar je takav dojam) autorski put od vlastite sobe i priručnog instrumentarija do glazbenog studija i benda koji je može poduprijeti i pratiti. I dosad su njezine pjesme, odnosno, zbirke tražile opetovana slušanja, punu pozornost i strpljenje; da, i sada stvari stoje na istim zahtjevima, ali više svjetla i lakša prohodnost u teksturama ukupnom dojmu (do)da(va)ju novu dimenziju zahtjevnosti. Da se vratim na početak, samoj Juliji zadatak je bio teži pri povezivanju ovih pjesama nego što je to bio slučaj s prethodnim albumima, ali uspješno realiziran pothvat tim je dojmljiviji, za slušatelja bogatiji i izazovniji. Nema, dakle, ni govora o razvodnjavanju već naprotiv: "Have You in My Wilderness" djelo je formirana umjetnika (naravno, koliko ijedan umjetnik može biti "do kraja" formiran u bilo kojem trenutku svoje karijere) koji zna što hoće, što želi reći, odnosno, kako želi reći. Umjetnika čija je divljina daleko od bilo kakva predvidljiva kreativnog nereda ili artističkog pozerstva. Zadnjim taktovima naslovne pjesme, a ujedno i samoga albuma, Julia neće nužno pozivati ni na brzo ponovno slušanje niti na okretanje drugom, pametnijem poslu, već makar kratkom sabiranju dojmova, 'ajmo reći i razmišljanju, da budemo što prostiji, koje neće gomilati ni pitanja ni odgovore, već možda prije svega paralele i poveznice, boje i krajobraze, konture nekih novih divljina.

Toni Matošin

Hits 975

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42