A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2021
Format Albumi
Vrsta / Delta blues / East Coast blues
Dodano Ponedjeljak, 07 Ožujak 2022
Žanr Blues
Broj diskova 1
Edition date Studeni 2021
Država SAD
Etiketa M.C. Records
Edition details objavljeno: 17.11.2021.; snimano: Italija
Tags M.C. Records Corey Harris

Review

Slušajući albume poput ovog, zadnjeg studijskog albuma Coreya Harrisa "Insurrection Blues", snažno se vraćam u sedamdesete godine prošlog stoljeća, kada sam intenzivno slušao stare blues majstore tradicionalnog bluesa, odlučno odbijajući slušati bilo što drugo, a osobito bijeli elektrificirani blues.

Naravno, kada u mladosti progledate i skužite da ste cijelo vrijeme živjeli u nekim zabludama i da ste nakon spoznaje od kuda "vjetar puše" jednostavno okrenuli jedra u tom smjeru pa do kuda tko stigne, priznajem da sam otišao vrlo, vrlo daleko i duboko i trebalo mi je jako puno vremena da se iskopam iz svog tradicionalnog blues ozračja i krenem dalje te se oslobodim bilo kakvih ograda. Bilo je to, bez obzira na sve, poučno i nadasve snažno iskustvo u kojem sam jako puno naučio i tek sam kasnije shvatio koliko sam profitirao.

Upravo iz tog razloga svaki puta kada čujem akustični, tradicionalni blues ponovo mi se upali ona "lampica" i sve samo počne teći i vrlo brzo se "ufuram "u taj "štih"!

Corey Harris je apsolutno sjajni gitarist, pjevač, tekstopisac i glazbenik u punom smislu te riječi, koji je stvorio vlastiti blues izričaj i prezentacijsku formu. Svoju karijeru započeo je kao ulični glazbenik New Orleansa, ali i putujući po južnim dijelovima SAD-a. U svojim ranim dvadesetim godinama živio je u Kamerunu, u zapadnoj Africi, što je imalo duboki utjecaj na njegov kasniji rad i djelovanje. Snimio je mnoge stare, tradicionalne blues pjesme, a stvorio je i svoju originalnu viziju i prezentacijsku formu bluesa, dodajući utjecaje reggaea, soula, rocka i zapadnoafričke glazbe. Corey Harris je potpuno otovren kada su pitanju glazbene forme i ritmovi, ali i utjecaji u kojima Harris itekako nadahnuto fuzionira ama baš sve što je svakom dostupno kada je u pitanju glazba.

S jedne strane okrenut tradiciji, a drugom usmjeren prema suvremenom eksperimentiranju, istraživanju i fuzioniranju različitih glazbenih stilova, Corey Harris je zaista jedinstven općenito u modernoj glazbi. Nastupao je, snimao i bio na turnejama s mnogim vrhunskim glazbenim imenima, kao što su: BB King, Taj Mahal, Buddy Guy, R.L.Burnside, Ali Farka Toure, Dave Matthews Band, Tracy Chapman, Olu Dara, Wilco i mnogi drugi. Sve nam to jasno ukazuje o kakvom se glazbeniku radi. Njegova dugogodišnja suradnja s, nažalost, pokojnim pijanistom Henryjem Butlerom (21. 9. 1948. - 2. 7. 2018.) bila je istinski glazbeni doživljaj kada je u pitanju tradicionalni blues.

I evo, prošle su pune tri godine od njegovog zadnjeg studijskog albuma i ovo što nam je sada Corey ponudio je materijal od kojeg se istinskim blues znalcima doslovno ježi koža i diže kosa na glavi. Ako ju, naravno, imaju!

Ovih 14 skladbi u najduljem vremenu trajanja od 6' i 29" i najkraćem od samo 30" jasno nam pokazuje da Corey ne preza od apsolutno ničega, on svira, on stvara i on izvodi ono što voli, što ga potiče i u tome samo i jednostavno uživa. "Insurrection Blues" Coreya Harrisa ugledalo je svjetlo dana, 5. studenog 2021 godine i ovo je Coreyjevo prvo izdanje u više od 3 godine. “Insurrection Blues” je ukupno 20. album Coreyja Harrisa i prvi za M.C. Records, a koja je prošle godine obilčježavala 30 godina svog rada i djelovanja i, stoga, upućujem iskrene čestitke na tom velikom jubileju! Na ovom albumu Corey nastavlja svoje blues putovanje, koje je započelo s njegovim nastupnim albumom "Between Midnight and Day" iz 1995. godine. Svakako moram napisati da u Europi ovaj album "fura" nizozemska izdavačka kuća Continental Record Services.

Opisivati pojedine skladbe, ili izdvajati ih, je vrlo deplasirano, jer ovakvi albumi se jednostavno moraju slušati! I stoga, kada krenete od prve ne prekidate dok ne završi zadnja stvar "Scottsville Breakdown" i uživajte!

Album "Insurrection Blues" Coreya Harrisa je prava blues albumčina, koju će prokušani blues znalci itekako svojski i zdušno podržati i biti će to za njih istinska uživancija. Morate imati neke dobre temelje na kojima ćete graditi svoje daljnje aktivnosti. Bez toga teško da ćete moći doživjeti ovaj album na pravi način. Treba, zapravo, malo učiti i uložiti u sebe i svoje poznavanje bluesa kao glazbenog stila i svako tko to učini cijela priča će mu se višestruko vratiti. S toga, dragi moji "blues lovers", samo naprijed, pred vama je istinska "roots glazba" vanserijskog Coreya Harrisa.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1449

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiStingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 2.


Zvijezde Sea Stara i 19.000 posjetitelja otvorili festivalsko ljeto


Urban&4 zatvorili Greencajt 2024.


Mats Gustafsson & Kimmo Pohjonen, Ibrahim Maalouf & The Trumpets Of Michel-Ange u Ljubljani


Beerfest 2024. dan 1.


Rod Stewart u Ljubljani


Mortal Kombat na kućnom pragu