A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Ožujak 1982
Format Albumi
Vrsta Novi val / Post-punk
Dodano Četvrtak, 21 Srpanj 2022
Žanr Pop-Rock
Length 49:45
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2022
Država Hrvatska
Etiketa Jugoton / Croatia Records
Catalog Number LSY 10011 / LP6115310
Edition details reizdanje objavljeno: 17.6.2022., producenti izvornog izdanja: Idoli; snimano: studio XIII i VI Radio Beograd, jesen i zima 1981./1982.
Tags Croatia Records Idoli Jugoton

Review

U posljednje vrijeme Croatia Records, kao uostalom i drugi izdavači, objavljuje mnoga vinilna reizdanja. Velika je prednost ovoga izdavača u odnosu na ostale što kao pravni nasljednik Jugotonovih starih ploča raspolaže širokom lepezom izbora budući da je Jugoton, uz beogradski PGP RTB, bio svakako jedan od najvećih izdavača na tržištu bivše Jugoslavije za kojega su mnoga velika imena snimala pojedinačna izdanja pa čak i cijele serije albuma.

Jedno od novih vinilnih reizdanja jest i prvi samostalni studijski album beogradskoga VIS Idola pod naslovom „Odbrana i poslednji dani“. Kao povod ovome reizdanju poslužila je okrugla, 40 obljetnica od prvoga izdanja, ovoga po mišljenju kritičara tada popularnog Džuboksa, najboljega ex-Yu albuma svih vremena. A uz one konceptualne albume Drage Mlinarca, ovo je ujedno bio i jedan od prvih konceptualnih albuma ovih prostora.

Uz ploču koja je remasterizirana s originalnih magnetofonskih vrpci, u bogatom dodatnom materijalu uz opremu ove ploče ovom prilikom možemo pročitati i kvalitetne tekstove glazbenih kritičara Dragana Ambrozića, Aleksandra Žilića i Petra Janjatovića. Svaki od njih daje zanimljivu interpretaciju ovoga albuma. Ambrošić za album kaže da je „u to vreme bio kompozitan, sastavljen od delova koje nije bilo moguće održati zajedno, pošto su jedan drugoga dovodili u sumnju: kako biti sa sela, a živeti u gradu? Kako biti potrošač i radnik? Kako biti solidaran sa siromašnima, a ipak se privatno bogatiti. Da li je važnija vera u Partiju i vera u Boga? Spomenute dileme sa sobom je još ranije donela ubrzana modernizacija i urbanizacija države, a rasplet je bio sledeći. Tokom uvođenja potrošačkog društva partijska linija se potuljeno ujedinila sa malo građanskim svetonazorom“. Isti također tvrdi da je ova ploča remek-djelo jer je ujedno i kraj novoga vala te ujedno hvali sve članove ovoga benda: „Vlada Divljan, sa klasičnim stavom rock muzičara i volšebnim pop genijem, Srđan Šaper, sa širokim interesovanjima intelektualca što prepoznaje i otvara svoju duboku stvaralačku stranu, Nebojša Krstić kao onaj važan treći frontmen koji unosi nepredvidljivi element, Zdenko Kolar, sa čvrstom utemeljenošću u sviračko razumevanje sa ostalima, Kokan Popović sa pouzdanim bubnjanjem i radoznalo što na nivou sa ostatkom grupe, te Goran Vejvoda sa osjećajem za duh vremena, očitovanjem u doprinosu aranžmanima, produkcijskim idejama i unošenju elektronskih spravica.“ Osim preciznog oslikavanja cijeloga benda, Ambrošić je detaljno proanalizirao i svaku pjesmu na albumu. Nadalje, listajući dodatak albumu pronalazimo i zanimljive intervjue s članovima Idola. Primjerice, zadnji veliki intervju s Vladom Divljanom, u kojemu je priznao da mu je to najdraži album Idola jer su u to vrijeme „bili na vrhuncu kako kreativnosti, tako i prijateljstva (…), sazreli te se 'oslobodili' kao muzičari i što je najvažnije ušli u sve s puno ambicija, ali bez ikakvih kalkulacija“. Nikola Knežević u svojem tekstu donosi mišljenja i ostalih članova benda: Srđana Šapera, Zdenka Kolara i Nebojše Krstića. „Bio nam je izazov da napravimo nešto što će biti drugačije,“ rekao je Šaper, a Nebojša Krstić kako nisu bili hrabri, već samo mladi. „Nismo taktizirali. Nismo spekulisali. Tragali smo za istinom. Za svom ličnom istinom, ali i za društvenom, ako takva istina uopšte postoji“.

U to su vrijeme Idoli iza sebe imali „Paket aranžman“ (s „Maljčikima“) i onaj mini LP na kojem su se nalazili brojni hitovi („Devojko mala“, „Zašto su danas devojke ljute?“ i druge). Prvotni plan grupe bio je napraviti nešto novo, odmak od svega ranijega. Album se tematski bavi religijom i tradicijom, za koje su s pravom smatrali da će biti provokativne, jer su mnoge teme bile nepoželjne u komunističkoj Jugoslaviji. Album su nazvali po romanu Borislava Pekića iz 1975., političkog disidenta koji je zaglavio u protustaljinskom vremenu, te kasnije emigrirao u London a onda u vrijeme demokratskih promjena osnovao Demokratsku stranku. U romanu Pekić kao pripovjedač prepričava svoju priču iz zatvora u kojem služi kaznu za ubojstvo bivšeg nacističkog zločinca, te propituje vječite nedoumice sudbine i individualne odgovornosti. Dizajn i naslovnu fotografiju napravila je Goranka Matić, koja je otišla u Narodni muzej Srbije u Beogradu te napravila fotografiju detalja s tkanine pozadine ikone svetoga Nikole. U unutrašnjosti s lijeve strane je fotografija sastava, a s desne fotografija gostiju i ljudi koji su bili uključeni u snimanje ploče. Po prvi je puta na naslovnoj stranici albuma korištena je ćirilica, slična onoj iz Miroslavljevog evanđelja.

Onovremena kritika bila je podijeljena i album je prošao manje-više neopazice, tim više što u to vrijeme nije snimljen niti jedan video spot kojim bi ga se promoviralo, premda sadrži niz kvalitetnih pjesama koje nipošto nisu hitovi, ali su prilično slušljive. Što se samih pjesama na albumu tiče, prvu stranu otvara vjerojatno najpoznatija pjesma s ovoga albuma - „Kenozoik“. Brza je i definitivno jedini potencijalni hit ovoga albuma. Nakon toga slijedi pjesma „Poslednji dani“ u kojoj se spominje Bog, a potom „Moja si“ koja instrumentalno ima nebrojeno mnogo utjecaja sakralne pravoslavne glazbe, u komunističko vrijeme dok je „Religija bila opijum za mase“, izuzetno nepopularne. Naravno, podsjetimo, bilo je tada i drugih bendova poput makedonskog Mizara koji su u svoju glazbu na poseban način implementirali navedene elemente. Pjesma nije ni najmanje ni komercijalna ni pitka, svakako predugo traje i potrebno je u nju uložiti mnogo strpljenja i slušanja ukoliko želite ući u njezinu bit. „Senke su drugačije“ odlična je stvar koja ugodno podsjeća na rani opus Haustora, a u pjesmi „Nemo“ osjeća se dah utjecaja novog vala, one kombinacije psihodelije ali i tada u svijetu sve popularnijih sitnih detalja na klavijaturama. „Nebeska tema“ glazbeno je zanimljiva priča u kojoj se isprepliću gitara, violončelo i neki tada moderni sintetički zvukovi. Tematika je ljubavna, ali i mnogo dublja, jer se dotiče tema prolaznosti i vječnosti.

Drugu stranu albuma otvara „Rusija“. Dopadljiva, minimalistička kombinacija etno glazbe i sintetike s ponekim ubačenim soundom u stilu Kraftwerka. A nakon nje kreće kao plesna „Igrale se delije“, pjesma bombastičnog naslova i neambicioznoga teksta: „U mojoj mesnoj zajednici / večeras je ples / i svi će doći i svi će doći …. / A kada počne ples / da l' da ti priđem ja / a kada počne ples / da l' da te pitam… Reci hoćeš li sa mnom na ples“, ali onda kreće onaj dio teksta koji je u ono vrijeme mogao biti i problematičan, a to je: „Igrale se delije na sred zemlje Srbije / sitno kolo do kola čulo se do Stambola… / A šta da radim ako zaigramo?“. Pjesma „Jedina“ brza je kompozicija Vlade Divljana, dok Šaperova „Odbrana“ sadrži stih „Isus je naš maj“. „Gde si sada cica maco?“ pjesma je koju je sasvim lako zamisliti u nekoj žešćoj izvedbi na „Paketu aranžmanu“. Pravi timski rad je kompozicija „Glavna ptica (Skrati svoj dugački jezik)“ jer su je autorski supotpisali svi članovi Idola, dok je „Hajde, sanjaj me, sanjaj“ rezultat autorske suradnje Divljana i Šapera, klasična odjavna laganica jednog zanimljivoga, premda ne i savršenoga albuma.

Ima ovdje i niz dodatnih fotografija iz arhive Srđana Šapera, Goranke Matić, Gorana Vejvode i Croatia Recordsa te originalnih rukopisa stihova, koje uz već navedene tekstove podižu dokumentarističku vrijednost ovoga izdanja koje je u stvari na neki način, kako je Divljan govorio, „predskazanje raspada Jugoslavije“. Nitko nije kočio njihovu umjetničku slobodu, jedino je na sugestiju urednika Siniša Škarice izbačen stih „Maršal je moj bog“, jer bi to, navodno, kao najveća blasfemija zaustavila izdavanje cijelog albuma.

U svakom slučaju, ovo bogato dopunjeno i kvalitetno remasterizirano izdanje albuma „Odbrane i poslednji dani“ VIS-a Idola još je jedan dokument i svjedok nekoga bivšeg vremena koje će vrlo vjerojatno naći mjesto na policama diskofila koji će se na taj način rado prisjećati početka osamdesetih.
Jer ima se ovdje štošta dobroga čuti, a još više pročitati.

Ivan Dukić

Hits 1495

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski