facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Rock u Vinkovcima

Bookmark

Data

Released 2019
Format Knjiga
Vrsta / Biografija
Dodano Ponedjeljak, 21 Listopad 2019
Žanr Biografija
Edition date 2019
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records / Matica Hrvatska (Ogranak Vinkovci)
Catalog Number ISBN 978-953-8127-13-7
Edition details meki uvez, 335 stranica
Tags Croatia Records Želimir Ž. Ivković Matica Hrvatska

Review

Knjiga “Rock u Vinkovcima – povijest pop i rock scene u Vinkovcima i okolici” predstavlja svojevrsnu enciklopediju rocka u Vinkovcima i širem području grada. Autor Želimir Ž. Ivković pjesničkim je jezikom i s velikom dozom romantike opisao prve pojavne oblike rock glazbe od šezdesetih godina prošlog stoljeća naovamo. Kako su Vinkovci mala sredina tada osim lokalnih vatrogasnih domova i kasnije vinkovačkog Doma Omladine nije postojao nijedan pionir rock glazbe a da nije bio poznat ostalima koji su pratili, “furali” se na rock scenu. Knjiga je obimna, formata poput telefonskog imenika te je podijeljena na desetljeća koji su pogledom na knjigu s boka jasno označeni po bojama, tako da se čitatelj ne mora puno mučiti ako ga zanima samo neko konkretno desetljeće. Čitanje knjige od početka daje jasan uvid u početke rock 'n rolla ne samo u Vinkovcima nego i na prostorima bivše države – svi su počinjali slično. Samo se nitko nije sjetio obuhvatiti cijelo to razdoblje i sistematično ga opisati u knjizi.

Naravno, nama mlađima puno su zanimljiviji moderniji zvukovi i sastavi koje svi većinom poznajemo – Satan Panonski, Majke, Septica, Punčke, Karambol – i njima je posvećeno najviše prostora, ne samo zbog činjenice da su najpoznatiji već je njihov glazbeni put najbolje dokumentiran. Fotografije i ostali dokumenti preuzimani su od samih bendova i iako su na kraju knjige zahvale i onima koji su ta vremena fotografski ili bilo kako drugačije dokumentirali, dobar dio fotografija je nepotpisan, tako da sam uočio i nekoliko vlastitih fotki, zbog čega mi je drago.

U knjizi se osim svima poznatih rokera nalaze i predstavnici drugih žanrova, npr. dance grupe Colonia, Matrix, zatim reperi Shorty i Siky tako da slobodno mogu reći da nitko nije izostavljen: svatko tko se iole ozbiljnije uhvatio glazbe, klavijatura ili nekog drugog instrumenta i s njime na vinkovačkom području javno nastupio predstavljen je u ovoj knjizi. Naravno, da nije bilo gospodina Ivkovića, gospodina Babogredca I vinkovačkog odjeljenja Matice Hrvatske, Vinkovci nikad ne bi dobili ovako sveobuhvatan almanah rocka kakav zasad nemaju ni puno urbanije sredine poput Rijeke, Zagreba, Osijeka ili Splita tako da je knjiga zanimljiva svakom Vinkovčaninu kojeg zanima rock na njegovim prostorima.

Mihael Španić

Hits 1287

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102 albuma