A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Poyy

Bookmark

Data

Released Svibanj 2023
Format Albumi
Vrsta / Post-punk / Alternative/Indie Rock / Alternative Pop/Rock / Lo-Fi
Dodano Četvrtak, 31 Kolovoz 2023
Žanr Pop-Rock
Length 24:33
Broj diskova 1
Edition date Svibanj 2023
Država Globalno
Etiketa Samostalno / Bandcamp
Catalog Number -
Edition details 27.5.2023., miks i master: Dominik Kisić; snimano: Zagreb
Tags IDEM Dominik Kisić

Review

Pola čovjek - pola bend, Antun Aleksa, dugogodišnji član bendova kao što su Porto Morto i Trophy Jump, te višebrojnog kolektiva i ulične atrakcije Jeboton Ansambl, ima svoj album prvijenac. Većinu toga na albumu odsvirao je sâm Antun uz kratko sudjelovanje Lea Beslača s klavijaturama na dvije pjesme.

Album se pojavio još u svibnju 2023. godine, te je dosljedno promoviran kroz cijelo ljeto po raznim festivalima i koncertima, a danas, kad se ljeto primiče svom kraju, evo i kratkog osvrta na super slatki feš total fenomenal bombon od albuma. Kako autor ovog teksta nije vičan slengu i suvremenim tendencijama u popkulturi (a i fakat ima dosta godina), dugo mu je trebalo da shvati da je poyy slengovski napisan pozdrav na qwerty tipkovnici. A kad vremešni čovjek jednom skuži foru… Pa to skroz super zvuči; idem, pozz! Odnosno poyy. I ne može si pomoći a da ne bude blagonaklon.

I općenito sva ta popratna priča oko nastanka albuma, snimanja spotova, tople riječi zahvala koje se spominju na marginama, sve je to nekako toplo i ljupko i nježno i blagonaklono. S toliko pozitive u riječima, vjerujem da se sve to vraća njegovom autoru na raznim poljima. Jer album, iako je prvenstveno riječ o generacijskoj stvari, sjajno funkcionira i kao posveta jednoj mladosti kroz koju prolazi autor, tako i kao posveta mladosti kroz koju su prošli svi koji se mogu identificirati kada čuju za ove pjesme.

To je materijal koji funkcionira na svim meridijanima. Netko ga može odraditi više ili manje uspješno. Međutim, Antun Aleksa je ovaj navodni oproštaj s bezbrižnošću odradio s granično vrhunskim ocjenama. Set od deset kratkih žustrih pop punk pjesmica diraju točno tamo gdje treba. Kako lirički tako i melodično. Pojedine primjese psihodelije, čiste akustike ili drugih glazbenih utjecaja razbijaju dominantni narativ i komplementiraju djelo baš onako kako treba.

Poletni i inspirativan beat kroz cijeli album širi dobre vibracije i groovy silnice čak i kad govori o sjeti, životu koji se negdje drugdje živi, prebrzom prolasku mladosti ili o uvijek prisutnom manjku novaca. Možda je ovo prvi i zadnji album IDEM-a o ovoj temi. Možda bi tako i najpoštenije bilo. Na sljedećim albumima možda možemo očekivati, štajaznam, virtuozne gitarističke solaže. Možda se uozbilji i kaže ne kad treba reći ne. A možda ga pusti sve iduće godine. Kako god, ovakav album je uvijek super. Ako ga kojim slučajem promašite, to će biti prava šteta. ŠtetaŠtetaŠteta!

Darko Hribarić

Hits 576

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiStingove čarolije u intimnom ozračju Arene


Alex Sipiagin Quartet zaključio Rovinj Spring Jazz


Edo Maajka zatvorio ovogodišnji Beerfest


Drugi dan katarzičkog iskustva s Rammstein u Beogradu


Nastupom Baby Lasagne završen Sea Star Festival


Bill Frisell na 33. festivalu JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 3.


Nastavljen je 33. JazzTimeRijeka


Bizarnost u Tvornici kulture koju niste smjeli propustiti


Ni kiša nije ugasila Vatru na Šalati


Spektakularan Rammstein u Beogradu održao prvi koncert


Bosak & Second Hand Band odlični u klubu Boogaloo


Počeo 33. JazzTimeRijeka


Beerfest 2024. dan 2.


Zvijezde Sea Stara i 19.000 posjetitelja otvorili festivalsko ljeto


Urban&4 zatvorili Greencajt 2024.


Mats Gustafsson & Kimmo Pohjonen, Ibrahim Maalouf & The Trumpets Of Michel-Ange u Ljubljani


Beerfest 2024. dan 1.


Rod Stewart u Ljubljani


Mortal Kombat na kućnom pragu