A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Studeni 2020
Format Albumi
Vrsta British Metal / New Wave of British Heavy Metal
Dodano Ponedjeljak, 28 Prosinac 2020
Žanr Heavy Metal
Length 1:40:48
Broj diskova 2
Edition date Studeni 2020
Država Europa
Etiketa Parlophone
Catalog Number 0190295204723
Edition details 20.11.2020.; produkcija: Tony Newton i Steve Harris (koproducent); snimano: 27.-30.2019. - Mexico City, Mexico
Tags Parlophone Iron Maiden Steve Harris Tony Newton

Review

Još jedna godina, još jedan live album Iron Maidena. Svakako se čini tako, jer budimo iskreni Maideni izdaju live albume prilično često i od prošloga “The Book of Souls: Live Chapter“ prošlo je samo tri godine. No, tko smo mi da im sudimo, glazbene su grupe u poslu izdavanja glazbe i sumnjamo da će poklonicima britanskih legendi ikada smetati kad grupa izda nešto novo. Vrlo popularna i odlično posjećena turneja “Legacy of the Beast” koja je protutnjala i kroz zagrebačku Arenu 2018. godine, najspektakularnija je turneja u povijesti grupe kojoj spektakla sigurno nije nedostajalo tijekom godina. Logično je, stoga, izdati živi dokument s takve turneje i omogućiti svima onima koji su je propustili da dožive dašak te atmosfere.

Pomalo zahtjevni naslov ovoga albuma krije snimku koncerta s “Legacy of the Beast” turneje održanoga u Mexico Cityju u rujnu 2019. godine i sadrži istu setlistu kao sa zagrebačkog koncerta. Maideni nisu u poslu čestog mijenjanja pjesama tijekom turneje, što i nije novost. Organizacijski su pjesme na ovim koncertima bile podijeljene u stalne teme kojima Maideni barataju. Rat, religija i okultno su u stalnom fokusu pri pisanju pjesama i to je vidljivo i na ovome presjeku kroz karijeru koji Maideni izvode na albumu. Pošto ova turneja nije bila vezana uz novoizdani album, onda je sam izbor pjesama mnogo slobodniji i zahvaća cijelu povijest grupe, a posebno je dobra kombinacija klasičnih hitova i dužih, epskih pjesama iz novije faze.

Ipak, očekivano, naglasak je uvelike stavljen na osamdesete i, većina bi rekla, zlatno doba grupe. Devet od šesnaest odsviranih pjesama uzeto je sa svetog trojstva albuma, čak četiri s “Piece of Minda”, tri s “Number of the Beasta” i dvije s “Powerslavea”. Većina su ovih pjesama standardni postav većine turneja, ali uvijek ima mjesta i za iznenađenja, pa se tako tu našla i “Flight of Icarus” koju Maideni nisu svirali još od 1986. godine na turnejama, a dobrodošla je i fantastična izvedba moćne “Where Eagles Dare”. Uostalom, što je koncert Maidena bez jednog “The Troopera” ili “Hallowed be thy Name”? Preostale pjesme šaraju po diskografiji i tu su se našle na svim koncertima prisutne “Fear of the Dark” i naslovna “Iron Maiden” kojom Maideni uvijek završavaju prvi dio koncerta. Dobar dio nastupa zauzimaju i tri duže pjesme, “Clansman” i “Sign of the Cross” iz Blaze Bayley ere, a maestralnoj izvedbi “For the Greater Good of God” s pravom pripada središnje mjesto na albumu. Može se možda prigovoriti da su i opet zapostavljeni albumi “Somewhere in Time” i “Killers” koji bi sami za sebe mogli napuniti jednako kvalitetnu setlistu koncerta, no ostaje nada da će neku od tih pjesama odabrati za odsvirati u budućnosti.

Vještina grupe odavno je poznata i tu se nema što mnogo dodati. Redom vrhunski glazbenici, kroz ove pjesme prolaze s takvim žarom i uvjerenjem, da je potpuno zaslužena titula jedne od najboljih grupa za čuti uživo. Tri gitare pletu svoje melodije, dodajući kratke fraze, čineći time stare hitove ponovno svježima. Bas Stevea Harrisa kao general na bojnom polju drži sve pod kontrolom, dok Nicko McBrain na svojim bubnjevima daje stalni ritam trupama koje jurišaju u nove pobjede. Posebna je priča, naravno, Bruce Dickinson koji nakon proživljenog raka grla i dalje bespogovorno komandira masama poklonika, a nezaobilazni “Scream for me, Mexico City” odjekivao je još satima u tu, dugu, dugu meksičku noć mrtvih.

Ako prilike dopuste, turneja će se nastaviti u 2021. godini, a na popisu gradova koje će Maideni posjetiti nalazi se opet i Zagreb 7. lipnja. Do nekih većih promjena setliste vjerojatno neće doći, no možda dečki iznenade i doživjeti još jednom Iron Maiden uživo svakako je neprocjenjivo, a u Areni će se sigurno naći i pokoji ljubitelj grupe koji će ih gledati prvi put uživo. Do tog ponovnog susreta, ovaj će nas album prilično dobro držati u formi. Preporučujemo!

Boris Čičovački

Hits 2004
The Book of Souls: Live Chapter « The Book of Souls: Live Chapter Iron Maiden Albumi Kronologija Senjutsu » Senjutsu

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima