A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Music for Flute & Double Bass / Rain Forest


Bookmark

Data

Released Svibanj 2015
Format Albumi
Vrsta
Dodano Petak, 29 Svibanj 2015
Žanr Jazz
Edition date Svibanj 2015
Država Njemačka
Etiketa Mig Music
Catalog Number MIG80242 2CD
Edition details objavljeno: 25.5.2015.
Tags Jeremy Steig & Eddie Gomez MIG Music

Review

Njemačka izdavačka kuća MIG Music malo po malo proširuje svoju distribuciju albuma, bar koliko ja mogu vidjeti. U okviru svoga dvosveščanog izdanja "Collectors Premium Jazz", ovaj put objavljuje dva albuma, "Music for Flute & Double-Bass" i "Rain Forest" dvojice vrhunskih jazz glazbenika, američkog flautista Jeremyja Steiga i  portorikanskog basista Edgara Eddieja Gómeza.

Iako ovo nije moje područje, uvijek se volim posvetiti jazzu, fusion glazbi koja me na neki čudnovat način svako malo stavlja u poziciju da ponovno shvatim da jednostavno nema granica u svijetu bilo kojeg glazbenog žanra. Ovdje se zapravo radi o reizdanju dva albuma iz 1979. i 1980. Oduvijek volim slušati flautu, u bilo kojem obliku, njezina boja oduvijek me fascinirala i neobjašnjivo privlačila. Bas, s druge pak strane, svojom me dubinom, prodornošću i toplinom posebno kao slušatelja inspirira. Već na prvom albumu, "Music for Flute & Double-Bass", susrećemo se s izuzetnim glazbenim i instrumentalističkim umijećem obojice glazbenika. Ono što nam obojica prezentiraju, ruku na srce, graniči s nevjerojatnim artističkim umijećem. Primjerice, Gómez svira na njemačkom kotrabasu iz tridesetih godina prošlog stoljeća, na češkom s kraja 19. stoljeća i na nizozemskom instrumentu iz 1700. Taj njihov instrumentalistički sudar rezultira potpuno inovativnom tonskom modulacijom, što se posebno očituje u bonus-materijalima obaju albuma. Fascinantna akustična svirka uz istaknute jazz ostinato figure! A kao što znamo, upravo ostinato igra važnu ulogu u improviziranoj glazbi (rocku i jazzu), u kojima se često naziva i prepoznaje kao riff ili zavodnica, ili, kako bi pojednostavljeno kazali, to je kontinuirano ponavljani glazbeni izričaj. Upravo ovo izdanje "Collectors Premium Jazz" po prvi put nam donosi bonus-pjesme na oba albuma.

Samo 14 mjeseci nakon "Music for Flute & Double-Bass", Jeremy Steig i Eddie Gómez ponovno su ušli u studio i nastaje "Rain Forest", album koji je snimljen uz asistenciju pridruženih im glazbenika u studiju – Ray Barrett (konge), Naná Vasconcelos (udaraljke), Jack DeJohnette i Steve Gadd (bubnjevi), Karl Ratzer (elektirčna gitara), Mike Nock (električni klavir, sintesajzer) – uz producentski posao Eddieja Gomeza, Jeremyja Steiga i Kurta Renkera. Nakon "Music for Flute & Double-Bass", ovo je nešto što još više podiže ukupnu glazbenu podlogu i sve odlazi u doista fascinirajuće glazbene flashbackove. Uz ovakav prateći bend ovaj dvojac izbacuje neke od impresivnih glazbenih tema. Naravno, to ćete morati sami otkriti, jer, ako ništa drugo, ukusi su različiti i o njima se ne raspravlja. No, ne bih bio ja kada ipak ne bi izdvojio skladbe poput "Nein - Four", "7:11", "Space Shuffle", "Vamp's Bite" i koncertne verzije "Nein - Four". S "Rain Forest" bih izdvojio "Dugnafied", naslovnu "Rain Forest", "Amazon Express", "Carnival Sonata" i opet jedan bonus, "Flute Bass Blues".

"Collectors Premium Jazz" s albumima "Music for Flute & Double-Bass" i "Rain Forest" dvojice vrhunskih jazz glazbenika, Jeremyja Steiga i Eddieja Gómeza, namijenjen je isključivo poklonicima jazza i nije za široku uporabu. Mnogi koji nisu dovoljno koncentrirani i potkovani odustat će već nakon prvih nekoliko minuta. No, to je razumljivo... Jazz i fusion ne vole svi. Naime, mnogi govore da ih to jednostavno ne privlači, da im nije jasno "što je pisac htio reći", žale se da oni to ne razumiju i zato jednostavno od toga bježe. No, poklonicima ovog glazbenog stila bit će izuzetno zanimljivo slušati i uspoređivati akustični i 'bendovski' album. Na prvom svirkom fascinira sam duo, dok na drugom imamo isto to, samo u puno većoj, raskošnijoj prezentacijskoj formi.

Mladen Lončar - Mike

Hits 1510

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

IzvještajiPromocija nove knjige Vinka Barića u zagrebačkom Rockmarku


The Sherlocks @Tvornica kulture 2023.


Glazbeni kolorit Brune Mičetića u Lisinskom


Zmaj Orko Star predstavio "Escape" u Kontesi


Održan prvi LIFT festival


Eksplozija emocija u Tvornici uz Halestorm, Black Veil Brides i Mothicu


Batushka (Krzysztof Drabikowski) + supp. Kanonenfieber, Uburen


Ljepota skrivena u raznolikosti


Životna priča Tine Turner predstavljena u Zagrebu


Jazz festival na ponos gradu Dubrovniku


Drugo ukazanje Baylor Projecta u Lijepoj Našoj


KOIKOI + Proto tip u Močvari


Koncert Songkillersa u Zagrebu


Žestoka rođendanska metal večer u Tvornici


Drugi način u Hard Placeu


GALERIJA: Jonathan u Vintage Industrialu


Škotski pirati opustošili Boogaloo


Lauba je sinoć pjevala za Massima


GALERIJA: Enter Shikari u Tvornici


Zvjezdan Ružić, Neli Andreeva i Zbor Nusha osvojili Lisinski