A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Kolovoz 2011
Format Albumi
Vrsta East Coast Rap / Midwest Rap / Political Rap / Hardcore Rap / Pop-Rap
Dodano Srijeda, 07 Ožujak 2012
Žanr Rap
Length 46:12
Broj diskova 1
Edition date Kolovoz 2011
Država Europe
Etiketa Roc-A-Fella Records
Catalog Number 0602527650579
Edition details Datum objave: 8.8.2011. Snimano: prosinac 2010. - 2011. Izvršni producenti: Jay-Z, Kyambo Joshua, Gee Roberson i Kanye West
Tags

Review

Četiri su mjeseca prošla od izlaska, a mi smo tu na Soundguardianu mudro odlučili prespavati inicijalni hajp, lovorike i rečenice „ovo sranje je nešto najjače“ te vidjeti kako ovaj album nosi vrijeme. Nije puno prošlo, ali geto nos se pokazao točnim; od dvanaest pjesama ostali su odlični pančevi i prog podloge, sve ostalo palo je u prosječno pod premisom da su tu trake blagoslivljali najveći u igri. Što produkcijom, što vokalima. Russell Ira Crowe je pak album blagoslovio prisutnošću.
U normalnom je izdanju dvanaest pjesama i u svakoj od njih zajedno ćemo pokušati naći nešto dobro, nešto epsko, nešto loše i nešto za twitter. Jesi spreman? Odlično.

Prva ide No Church in The Wild sa mladim Oceanom, koji je originalno dio Odd Future Wolf Gang Kill Them All. Ruku na srce, Frank je jedini dovoljno talentiran i marljiv tamo da si napravi kakvu – takvu dugoročniju karijeru. Jigga je to prepoznao pa je mladi Ocean uspješno potpisani samostalni izdavač za Def Jam.
Ovo Nema crkvi na čistini ili divljini ide činjenice da nema ti zaklona kada rokanje počne.  Jay čak spomene Platona  i njegova Eutifrona ili Raspravu o pobožnom, a Ye spominje žene i robne marke.
Što možeš tvitnuti: Love is cursed by monogamy. 
Drugu je stvar dodatno oplemenila gospođa Carter dok suprug i drug prijete da će otići na Mars. Stvar je ništa-posebno jer ima ništa-posebno sadržaj.
Što možeš tvitnuti: All engines running ili twenty seconds and counting uz opcionalni giggity!
Niggers in Paris je skroz klupska traka s dubstep trenutkom na kraju, a možeš ju shvatiti kao autoreprezent ili narativ što utjecajni internauti rade nakon napornog dana kreiranja trendova.
Što možeš tvitnuti: Ne what`s gucci my nigga jer ne poznaješ crnje s pravim Guccijem ili kvalitetnom robom druge vrste već – What she order, fish filet?, gdje she može biti i he kada želiš reći da si u društvu pop-kulturno inferiornih koji su van svog kognitivnog teritorija.
Otis, jedan od šest singlova s albuma, ima sempliranog Reddinga i dva James Browna. Na snimanju spota je stradao jedan maybach (s uvoznim njemačkim tablicama, hej!) i jedna Yankees kapa, a pjesma se komotno mogla zvati i Brutal Display of Power.
Što možeš tvitnuti: Jay is chillin`, Ye is chillin` kada želiš reći da ti čujno pucketa.
Gotta Have It je pjesma od dvije minute i dvadeset i jednu sekundu koje se ne sjećaš nakon što prođe. Internet mi je uništio koncentraciju, ali svejedno.
Što možeš tvitnuti: Blacks on blacks, iako je puno zanimljivija sintagma Blacks on blondes.



 
Na pola albuma stvar konačno postaje malo zanimljivija jer New Day je pjesma u kojoj i jedan i drugi postaju introspektivni i obraćaju se budućem potomstvu; Kanye sa savjetom gdje ne tražiti ženu svojih snova, a Jay s obećanjem da neće otići kao Jay stariji.
Što možeš tvitnuti: Me and The RZA connect.
That`s My Bitch je još jedna klupska gdje se spominje institucija očekivana manje od Španjolske inkvizicije – Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku. Jigga propituje zašto su sve američke ženske ikone bijele i žali što ne kuha meamfetamin jer je i knjiški i ulično pametan, dok Kanye semplira Public Enemy.
Što možeš tvitnuti: Lesbians, they never like niggas. Mizogini Bože, kako je to moguće?
Welcome to the Jungle spomnije Axl Rosea direktno i Amaru Shakura i Christopher Georgea Latore Wallacea interpolirano. Kanye je pjesmi dao samo četiri linije teksta, ostalo sve je Jiggino.
Što možeš tvitnuti: Champagne for the pain.
Who Gon Stop Me Now? je pjesma – retoričko pitanje.
Što možeš tvitnuti: Pig Latin.
Deseta dođe Murder to Excellence gdje Kanye daje liričku posvetu Luciferu sa Crnog albuma i tvrdi da je Chicago opasan do srži iako je pravi murder capital New Orleans gdje sirupe testira i stoluje  Lil` Wayne. Imaju oko 180 nasilno upokojenih po godini što je za dvadeset u prosjeku manje od Bodymore, Murderland (iliti Baltimore, Maryland) iz zlatnih dana službe Jimmyja McNultyja.
Što možeš tvitnuti: ništa.
 
Predzadnja je pjesma - pjesma s ambicijom da bude veća od života i, također, druga pjesma na kojoj refren pjeva Ocean, jedini feature artist koji se pojavljuje dva puta na ploči. Sweet king Martin je naravno Martin Luther King; kraljica Correta je gospođa King. Brat Malcom nije u sredini nego X, a Queen Betty je Betty Shabazz[1]; gospođa X. Kanye i Jigga pričaju o svojim siromašnim životima prije i kako su uspjeli u Americi dok Domingo Brown, Ben Epstein i Cameron „Cam“ Calderon još uvijek pokušavaju.
Što možeš tvitnuti: The streets raised me, pardon my bad manners ako ti se izliže Pardon my french.
Na posljednjoj stvari gost je Mr. Hudson, Englez koji pjeva R&B za Kanyetovu podetiketu[2]. Sempl koji se vrti je od Cassius i pjesme I love you so; spominju se Cezar i kevlar (prvi jer je tron čuvao loše, a drugi jer pomaže u današnjim vladarima u čuvanju), a tvitnuti možeš: P-p-p-paranoia.
 
Likovno je oblikovanje radio Riccardo Tisci i napravio je ono što u principu radi Leif Podhajsky – duplicira i voli (zrcalnu) simetriju. A ono na čemu i Westu i Carteru treba skinuti kapu jest činjenica da mlate taj novac čak i kad rezultat zbroja talenta u kolaborativnom materijalu nije jednak pribrojnicima. I jedan i drugi samostalno rade kvalitetnije stvari, ali Kanye zna hajpati i biti emotivan oko problema prvog svijeta, a Shawn zna prodati. Bogme zna.
 
Antonio Hadrović
 

[1] Shabazz su također Shabazz Palaces. Provjeri ih, prvi su hip-hop izvođač koje je Sub Pop pristao potpisati.
[2] G.O.O.D. Music koja spava pod Def Jam pokrivačem. Akronim glasi Getting Out Our Dreams, a West voli realizirati poslovne snove unutar obitelji.
 
Hits 2377
The Blueprint 3 « The Blueprint 3 Jay-Z Albumi Kronologija Magna Carta... Holy Grail » Magna Carta... Holy Grail

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima