facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2014
Format EP
Vrsta / Pop rock / Punk pop
Dodano Četvrtak, 02 Listopad 2014
Žanr Pop-Rock
Length 18:34
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2014
Država Croatia
Etiketa Aquarius Records (2)
Catalog Number CD 507-14
Edition details Datum objave: 22.09.2014.; producent: Rick Kolanovic; snimano: NLO studio, 2012.
Tags Kino Klub

Review

Najavljen od strane samog benda kao "odraz pokretanja s mrtve točke", EP "Henganje" zagrebačkih pop-pankera Kinoklub dolazi kao nasljednik već četiri godine starog, solidnog prvijenca "Ajmo klinci". Tolika stanka nije se rastegla bez svoga podteksta, pa se u tom razdoblju ekipa promijenila – u ritam-sekciji je došlo do zamjene "igrača" i tek tim je slijedom prpošni bend mogao bez trzavica krenuti dalje. A krenuti dalje u njihovom bi slučaju trebalo značiti izaći ili bar proširiti okvire onoga što sam, pišući o prvijencu, nazvao muzikom bez puno pameti, ali zabavnijom od zabavne. Koliko je "Henganje" u tome uspjelo i, možda čak bitnije, je li mu to i bio cilj? Pa... i nisam baš uvjeren – ni u jedno od ta dva pitanja.

Šest novih kinoklupskih pjesama zapravo prvenstveno potvrđuju da je bend još uvijek tu i da se može računati na njih kad je u pitanju buffet s kojeg se časti domaća publika željna neopterećenog, zabavnog rocka. Revitalizacija postave donijela je sitne pomake u čvrstoći zvuka pa bend ovdje zvuči nužnu nijansu zrelije, a da je pritom zadržao sve karakteristike poetike zacrtane na "Ajmo klinci". Od drugih žena do slatke tajne koja nije slatkiš, Luka Tomaš i ekipa praše u osnovi onaj isti zabavni punk(ić) i to rade jako dobro, po principu tko voli nek' izvoli.

Zato bismo, nakon (nekoliko) preslušavanja (u opticaju je simpatičan dvadesetominutni video u kojem se ekipa iz benda vozi po Zagrebu dok u pozadini klizi cijeli EP) mogli zaključiti da početna pitanja treba prevladati i zaobilaznicom doći do zaključka da su Kinoklub, bar za početak, jednostavno odlučili opstati u priči koju su sami i zacrtali. Bez "mudrih" stihova, bez briljatnih gitarskih krasopisa, bez pretenzija na bilo kakvu etiketu, a upakirano u korektnu ambalažu (sjajna grafička oprema CD-a, autora Darija Devića možda je i najsnažniji segment izdanja). Za ciljanu publiku sasvim dovoljno, bar za ovu rundu. Ostali – bar oni koji traže "više" – ionako tu neće ni primirisati. A ni ne čini se da su momci iz Kinokluba time opterećeni; oni se – zabavljaju.

Toni Matošin

Hits 1567

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42