facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2009
Format Albumi
Vrsta Rock / Blues / Folk
Dodano Srijeda, 28 Rujan 2011
Žanr Blues
Length 52:50
Broj diskova 1
Edition date 2009
Država Velika Britanija
Etiketa Mercury/Warner
Tags

Review

 

Već od prvih zvukova koji dolaze sa novog ili bolje napisati zadnjeg studijskog albuma Get Lucky poznatog Mark Knopflera, jasno je da i dalje ovaj glazbenik ostaje pri svom glazbenom izričaju kojeg njeguje unazad desetak godina. Album se nalazi u prodaji od danas 14. rujna 2009. godine pa tko voli nek' izvoli.
 
Otprilike prije gotovo dvije godine objavljen je njegov studijski album Kill to Get Crimson od strane diskografskih kuća Universal/Mercury. Već gore spomenuti glazbeni izričaj Mark Knopfler i dalje fura i neodustaje. Oni koji nisu baš previše upućeni moraju znati da je glazba Mark Knopflera sada jedino suptilnija, a on je ostao na tragu onoga što je davno ucrtao i utanačio surađujući sa Chet Atkinsom.
 
Na albumu Get Lucky Mark sve to još jače i studioznije potencira i upravo na tome insistira. Naravno, to fanovima nekadašnjih Dire Straitsa sigurno smeta, no činjenica je da je taj dio priče odavno završio, kada je u pitanju glazbeni izričaj Mark Knopflera.
 
Što prije tu činjenicu prihvatimo to će nam lakše sjesti njegova glazba. A danas on jednostavno izvodi glazbu koja ga oduševljava i u kojoj jednostavno uživa. Davno su prošla vremena kada je možda trebalo izbaciti pokoji hit, bilo kakvih diktata odavno nema i sve je poprimilo vrlo opušteno ozračje. Mark Knopfler uvijek je nastojao sam krojiti svoje glazbeno izražavanje i to mu još uvijek uspijeva. Zvuk Markove gitare nedvojbeno podsjeća na sve one influencije koje su taj zvuk dugi niz godina gradile. Imamo tu prigode čuti prizvuke Tony Joe Whitea kao i J.J. Calea i Billy Gibbonsa, osjeća se tu elegancija James Burtona i naravno, Chet Atkinsa.
 
Irski, kletski glazbeni ugođaj, rockabilly, country, bluegrass, rock, blues r'n'r i r&b sve to možemo naći u njegovim pjesmama i stoga je sam album Get Lucky namijenjen što većem i širem dijapazonu konzumenata moderne glazbe.
 
Skladbe zvuče opušteno, a poradi toga sve to ima dodatnu snagu i zvuči izuzetno dobro. Naravno, može se to gledati kao da je to posljedica mojih godina i sklonost ka tzv. laid-backu. No, osobno držim da je to jednostavno feeling i spoznaja da mi upravo takva glazba odlično paše i pravo tako doživljavam ovaj album Mark Knopflera.
 
Ma, dovoljno je samo poslušati pjesme: Border River, You Can't Beat The House, Cleaning My Gun i So Far From The Clyde.. da bi osjetili koliko su Mark i njegova glazba podložni različitim glazbenim usmjerenjima. Kroz 11 ponuđenih glazbenih tema Mark opušteno i totalno neopterećeno plovi i prezentira glazbu, koju on jednostavno voli i preferira.
 
Nakon cijele furke i gungule sa i nakon Dire Straitsa, Mark se posve opustio i snimio zaista nekoliko vrhunskih albuma kao što su: Local Hero (1983.), Golden Heart (1996.), Sailing to Philadelphia (2002.), Shangri-La (2004.) te All the Road Running (2006.) i Real Live Roadrunning u CD/DVD formatu, a tu je i album Kill to Get Crimson (2007.). Sve u svemu Mrak je postao respektabilniji glazbenik nego prije sa dozom da je sada sve postavio na puno viši i dojmljiviji nivo.
 
PREPORUKA:
Osobit i nadasve nadaren i fascinantan skladatelj, gitarista i vokalista Mark Knopfler donosi nam 11 pjesama koje će naći put do naših perceptora, a na kraju priče, album Get Lucky donosi značaj iskustava, kao pojma da je to i takvo iskustvo jedna zaista velika škola, koja se završava kroz dugi niz godina.
 
Ako ste poklonik žestokog rocka ne pokušavajte slušati ovaj album. S druge pak strane ako ste poklonik Markove glazbe, zaista ćete provoditi jako puno vremena uz ovaj album. Osobno sam se uvjerio u to!
 
Jednom sam već napisao da ako već moram birati između na primjer Arctic Monkeys ili Franz Ferdinanda te Mark Knopflera, uvijek biram ovo zadnje, dakle Marka i taj moj izbor, dio je onoga što zovemo iskustvena škola. Budite uvjereni da teško mogu pogriješiti i prevariti se kada se radi o glazbeniku kalibra Mark Knopflera.
 
Stoga, album Get Lucky preporučam u rane večernje sate uz čašu crnog vina, to će biti pravi izbor i ispuniti će Vas sa toliko potrebnom svima nama onom pozitivnom energijom ili vibrom. Osobno, i dalje ostajem pri ovoj izjavi. Provjerite zašto!
 
Mladen Lončar - Mike
Hits 632
Kill To Get Crimson « Kill To Get Crimson Mark Knopfler Albumi Kronologija Privateering » Privateering

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42