A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Rujan 2018
Format Albumi
Vrsta Funk / Pop rock / Album Rock
Dodano Četvrtak, 04 Listopad 2018
Žanr Pop-Rock
Length 1:04:35
Broj diskova 1
Edition date Rujan 2018
Država SAD
Etiketa Roxie / BMG
Tags Lenny Kravitz

Review

Ima nešto duboko depresivno kada ocvali roker pokušava u informacijsko vrijeme konzuma i raspršene umjetnosti reći nešto značajno o političko-društvenom stanju stvari putem medija popularne glazbe zaogrnute ogrtačem funka, soula i rocka. Doduše, Kravitz u 54. godini izgleda izvanredno, bolje nego mnogi 30-godišnjaci, tako da se upitate ne posjećuje li redovito, poput Dana Blizeriana, klinike za pomlađivanje matičnim stanicama. No, sjajna fizička forma ne spašava ga idejne učmalosti, kako glazbene tako i misaono-poetske, besramne reciklaže i postmodernog kolažiranja, što znači da se na albumumože čuti svega pomalo, od Funkadelica, Bootsyja Collinsa, Princea, pa sve do Cher i Seala.

Kad netko napiše pjesmu s riječima koje pozivaju na ujedinjavanje, zajedničku borbu protiv segregacije i mržnje te propovjeda univerzalnu ljubav, koristeći se biblijskim motivom poput „bacanja kamena“, kao Kravitz na novom albumu Raise Vibration, u pjesmi „Here to Love“, koja bi mogla postati himna izbora za Miss ljepote i jutarnja pjesma Radija Marije ili Hrvatskog katoličkog radija, onda je teško napisati kritičke riječi a da ne ispadnete regesivni mizantrop ili, ne daj Bože, zatucani desničar. Koliko god njegove misli bile plemenite i lijepe, teško je oteti se dojmu da je riječ o plitkim, ofucanim, naivnim i klešiziranim stihovima podržanim jednako tako sluzavim harmonijama.

Glazbeno gledano, aktivistička i antisustavna „It's Enough“ ostavlja daleko bolji okus od „Here to Love“. Uz ugodni funky groove i harmonije koje prizivaju u sjećanje Sealovu „Fly Like an Eagle“, Kravitz nas sa svojim seksi zavodljivim glasom poziva da kažemo „dosta“ sustavu kojemu se ne može vjerovati, koji je korumpiran i rasistički. Pomalo je perverzno kada slušate o nepravednostima svijeta i sustava te otvorenom pozivu na bunt takvim jednim seksi glasom koji u mnogih pripadnica ljepšeg spola, a vjerojatno i pristojnog broja grubljeg spola, izaziva leptiriće u trbuhu.

Doduše, nije sve tako loše i iritantno, prvenstveno zbog svojstva određenih pjesama albuma da proizvedu pozitivne osjećaje u slušatelja te ga okruže ugodnom i sigurnom atmosferom. Kada pjeva o klasičnim ljubavnim i politički neutralnim temama, bez nepotrebnog plitkog pametovanja i dociranja, kao, primjerice, u slučaju zarazne retro, '70-e i '80-e, eskapističke stvari „5 More Days 'Till Summer“, seksi „Low“, „Johnny Cash“ ili akustične „Ride“, moguće je konačno opustiti se i prepustiti šarmu samih pjesama.

„Low“, sa svojom seksi atmosferičnim funky grooveom i pamtljivim melodijama, zasigurno će ući u popis njegovih najboljih pjesama. S druge strane, „Johnny Cash“, posvećena trenutku kada su ga Cash i June zagrlili jer mu je umrla majka, mogla bi postati predmet analiza onih koji će je u trenucima zamijeniti za „Just Like Jesse James“, pa neće znati treba li pjevati „Just hold me like Johnny Cash“ ili „Just hold me like Jesse James“.

Kravitzov jedanaesti studijski album produciran je dosta dobro, iako često ostavlja ravan dojam, čemu je vjerojatno jedan od glavnih krivaca Kravitzova uporna ambicija sviranja što je više moguće instrumenata na albumu. Naslov „Raise Vibration“, koji upućuje na dizanje vibracija s negativnih na pozitivne usmjerene prema ljubavi, toleranciji i miru u svijetu, svakako opravdava sadržaj, koliko god misli izražene na njemu bile neoriginalne i stereotipne. No, uvelike najpozitivnija stvar je što album u konačnici čovjeka ostavlja u dobrom raspoloženju, pa Kravitzu ne treba ni previše zamjeriti.

Ljubiša Prica

Hits 2302
Strut « Strut Lenny Kravitz Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



freekind. nastupile u Vintage Industrial Baru


Depeche Mode emotivno i snažno u Budimpešti


Galerija fotografija: Billie Joan, Boebeck i I Love You Honey Bunny


Đubrivo + Iron Kingdom


KODO bubnjari protutnjali Lisinskim


Održano treće izdanje "Vintage Rock Sessionsa"


Rijeke pravde: Jura & Film u Tvornici


Večer u Tvornici kulture uz “The Quarantinos”


Riblja čorba u sportskoj dvorani Brežice


Ida Prester u Tvornici


CHUI u Vintage Industrialu


Dvostruko glazbeno slavlje


Taake supp. Nordjevel i Theotoxin - Crnometalni Dan očeva


Peperton Fest u Močvari najavio neke nove početke


Psytrance spektakl u Željezničaru


Ante Jeličić Quintet nastupio u Providurovoj Palači u Zadru


Večer fada u Hrvatskom domu u Splitu


Mašinko + nabod! i IDEM u Tvornici Kulture - trijumf punka


Pocket Palma i Jymenik nastupili u Tvornici Kulture


Galerija fotografija: Sjena & Zerc u Križevcima