facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Everything You've Come to Expect


Bookmark

Data

Released Travanj 2016
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock
Dodano Petak, 29 Travanj 2016
Žanr Pop-Rock
Length 37:23
Broj diskova 1
Edition date Travanj 2016
Država Europe
Etiketa Domino
Catalog Number WIGCD371P
Edition details objavljeno: 1.4.2016.; produkcija: James Ford; snimano: ljeto 2015. - Shangri La Studios, Malibu, CA
Tags James Ford Domino The Last Shadow Puppets

Review

2008. i prvijenac Last Shadow Puppetsa čine se kao davna prošlost. U međuvremenu je Alex Turner od 22-godišnjeg talentiranog glazbenika, zahvaljujući nizu sjajnih albuma s Arctic Monkeys, postao jedan od najprepoznatljivijih lica britanske i svjetske glazbene scene, dok je Miles Kane izdao prvijenac Rascalsa (koje je nedugo potom napustio) te nekoliko relativno uspješnih solo uradaka. Kako su njihove privatne karijere postajale sve uspješnije, tako su i odgovori na pitanja o mogućem nastavku rada Last Shadow Puppetsa postajali sve nejasniji te se strah da će cijela priča ostati na jednom albumu činio sve opravdaniji.

Nagađanja su okončana kada su krajem 2015. Turner i Kane objavili da je novi album snimljen te je početkom travnja ove godine „Everything You’ve Come To Expect“ ugledao svjetlo dana. Unatoč svim promjenama koje su se dogodile u tih 8 godina, potrebno je svega nekoliko minuta uvodne „Aviation“, trećeg singla i jednog od vrhunaca albuma, da nas podsjete koliko njihova dva vokala fenomenalno surađuju u Last Shadow Puppetsima. Owen Pallett, u međuvremenu nominiran za Oscara, ponovno je zadužen za aranžmane violina u pozadini te se savršeno nadopunjuje s Turnerom i Kaneom.

Prva polovica albuma niže same pogotke te neodoljivo uvlači slušatelja sa svojim pop refrenima, glatkim prelascima između pjesama i nepogrešivo tarnerovskim stihovima („I thought they were kisses, but apparently not; Do you end all your messages with an ‘X marks the spot’?“ iz „The Element Of Surprise“). Moglo bi se reći da su na prvih pet pjesama Puppetsi igrali previše na sigurno, ne odudarajući od provjereno uspješne formule koja je radila na „The Age Of The Understatement“, ali, to nisam doživio kao nešto loše.

Najavni singl, „Bad Habits“, predstavlja pomalo okrutno buđenje iz tog osjećaja sigurnosti. Najviše podsjećajući na „Brick By Brick“ s albuma „Suck It And See“ Arctic Monkeysa, riječ je o pjesmi koja će vjerojatno biti omiljena na njihovim koncertima, ali se u ovaj album jednostavno ne uklapa, djeluje više kao parodija na „bad boy“ imidž koji su im prilijepili britanski mediji. Čak bi se izbor te pjesme kao najave albuma mogao protumačiti kao njihov način poigravanja s fanovima, koji po prvom slušanju nisu mogli znati što očekivati od novog albuma.

Srećom, odmah nas odlična „Sweet Dreams, TN“, za ovaj album nekarakteristično standardna ljubavna pjesma, vraća među „normalne“ Last Shadow Puppetse. To nije bend nastao kako bi dostigao svjetsku popularnost Arctic Monkeysa niti je „Everything You've Come To Expect“ album krcat hitovima koji se mjesecima neće skidati s top ljestvica; to je zajednički uradak dvojice prijatelja, opuštenog zvuka te duhovitih, iako često i pomalo djetinjastih, stihova. Nijedna se pjesma ne oduži do razine kada postaje naporna za slušati, a kemija unutar benda je očita na svakom koraku, što je posebno impresivno s obzirom da je riječ o „side projectu“, a ne njihovim primarnim bendovima.

Pred kraj albuma treba istaknuti zanimljivu „She Does The Woods“ koja glazbeno najviše od svih pjesama na albumu podsjeća na njihov prvijenac, a koja opisuje šetnju po šumi koja je doživjela neočekivani zaokret („She turns my back to the earth and shows me that’s where I’m meant to be“). Finalna „The Dream Synopsis“ opušten zvuk albuma usporava za dodatnih par koraka dok Turner opisuje svoje snove u kojima s Kaneom skače iz rodnog Sheffielda do Los Angelesa, gdje su Puppetsi i Arctic Monkeysi snimali nedavne albume. Na kraju stigne podbosti i svoj način pisanja, zaključivši pjesmu, ali i album, s „It must be torture when I talk about my dreams“. Sudeći po popularnosti koju je doživio njihov debitantski album, a po svemu sudeći ponavlja „Everything You've Come To Expect“, rekao bih da nam nije toliki problem.

Janko Sladović

Hits 1172
The Age of Understatement « The Age of Understatement The Last Shadow Puppets Albumi Kronologija

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42