facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Too Beautiful to Work

Bookmark

Data

Released Veljača 2011
Format Albumi
Vrsta Alternative rock / Industrial rock
Dodano Nedjelja, 15 Svi 2011
Žanr Rock
Length 36:44
Broj diskova 1
Edition date 2011
Država SAD
Etiketa Dead Oceans
Catalog Number DOC055
Edition details Datum objave: 21. 2. 2011.; Produkcija: The Luyas i Jeff McMurrich
Tags

Review

Too Beautiful to Work  je drugi album ovog benda iz Montreala. S obzirom da su osnovani 2006. godine i da nisu baš najpoznatiji kanadski indie bend (da ne spominjem da nemam pojma kako i na kojoj sam opskurnoj stranici uspjela skinuti ovaj album), nema se puno reći o njima, osim da spadaju u montrealsku indie rock scenu i da su na različite načine povezani s ostalim bendovima tamošnje scene. Tako je npr. jedan član svirao rog u Arcade Fire. Ipak, nikako se ne može reći da su tipičan montrealski indie bend. Upravo suprotno, The Luyas su se odlučili za put po žutoj ciglenoj cesti. Zašto?

Pa npr. bend koristi neobične instrumente poput već spomenutog roga, zvona, električkih orgulja i nekih drugih čija imena nisam uspjela naći na hrvatskom (moodswinger - nešto poput električne citre s 12 žica), ali sam vidjevši njihove slike nabacila tihi hihot pred ekranom i pomislila 'ovo bi bilo fora vidjeti uživoUglavnom. Album definitivno spada u one teže slušljive, ali se istovremeno malo-pomalo otkriva svakim novim preslušavanjem, za sve one koji imaju volje i koje zanima dobra moderna psihodelija. To je prava riječ - psihodelija s elementima orkestracije i minimalizma, koliko je to moguće za psihodeliju, jer evo Klaić kaže da je psihedeličan - halucinogen, koji izaziva halucinantna stanja, fascinantna čuvstva. Pa je ovaj opis njihovog zvuka malo kontradiktoran sam po sebi. Mislim, fascinantno, halucinantno i minimalističko u isto vrijeme, orkestracija i minimalizam. Ali zaista je tako. Poslušajte pa ćete vidjeti da je na momente takav zvuk postignut sa jako malo instrumenata (npr. gitara, bubanj i klavijature) i bajkovitim vokalom pjevačice koja zvuči kao da je iskočila iz Zemlje Čudesa ili nešto slično.

Istaknula bih nekoliko življih stvari koje su uhu probavljive na prvu: Too Beautiful to Work, Cold Canada i What Mercy Is.

Na trenutke podsjećaju na Animal Collective pa čak i Sufjan Stevensa, ali to ističem u najpozitivnijem kontekstu jer želim naglasiti kako su uspješno spojili orkestraciju, melodioznost i psihodeliju na svoj, vrlo prepoznatljiv način. Too Beautiful to Work se vrlo uspješno kreće od raskošne melodioznosti i pjevnosti do mantrajućih repeticija instrumentala i pjevanja koje je na trenutke tipično psihodelično zavijajuće.

Već se sad može reći da imaju vlastiti zvuk koji je uspješno postignut ovakvim odvažnim pokušajem spajanja svega i svačega. Stoga palčevi gore, jer izgleda da bi The Luyas mogli u budućnosti biti još više produktivan i originalan bend sa još puno dobrih i ostvarenih ideja. Apsolutno preporučujem uz duboki naklon.
 

Zdenka Stulić

Hits 528

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42