A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Srpanj 2020
Format Albumi
Vrsta Indie rock / Alternative/Indie Rock / Indie Folk / Alternative Country-Rock / Neo-Psychedelia
Dodano Srijeda, 22 Srpanj 2020
Žanr Pop-Rock
Length 46:35
Broj diskova 1
Edition date Srpanj 2020
Država Europa
Etiketa ATO Records
Catalog Number ATO 0530CD
Edition details objavljeno: 10.7.2020.; producenti: Jim James i Tucker Martine; snimano: 2013. - 2014.
Tags Tucker Martine My Morning Jacket Jim James ATO Records

Review

Netko će možda pamtiti da je Jim James, gitarist i idejni vođa američke grupe My Morning Jacket, nedugo poslije izdavanja prvog „Watterfalla“, još tada najavio da imaju sasvim dovoljno materijala za nov materijal. Nisu se žurili, posvetili su se nastupima uživo i odložili realizaciju nastavka za neka (ne)sretnija vremena. A ona su uslijed COVID-19 pandemije nastupila ove godine. S obzirom da je korona zamrznula sve aktivnosti po pitanju najvažnijeg dijela glazbene industrije - nastupa uživo, mnogi su umjetnici razdoblje samoizolacije odlučili iskoristiti za kreativno stvaranje nove glazbe ili pretraživanje onoga što im je ostalo poludovršeno po nekim ladicama. Tako je pet godina nakon svog prošlog studijskog albuma „Waterfall“, američka skupina My Morning Jacket, upravo sada odlučila pjesme preostale neobjavljene pjesme okupiti i izdati kao „The Waterfall II“.

Ipak, od deset pjesama koje su ovdje objavili, tek su dvije-tri poznate od ranije: pomalo diskofilična pjesma „Magic Bullet“, koja je izišla kao EP još 2016. i „The First Time“, nekima poznata iz serije „Roadies“. Treća bi bila pjesma „Welcome Home“ koju su izveli uživo i izdali na iTUNES još davne 2011. godine.

Dakle, tehnički gledano, ovdje nalazimo sedam potpuno nepoznatih noviteta. Naravno, u opusu ove grupe kojega možemo pratiti već preko dva desetljeća zamjetne su oscilacije. Prisjetimo se, vjerojatno su najbolje primljeni drugi album „At Dawns“ (2001.), treći „It Moves“ (2003.), premda je na ljestvicama najbolje kotirao album „Z“ iz 2005. Ali kroz svojih osam studijskih albuma My Morning Jacket profilirali su se u bend kojega je izuzetno zanimljivo slušati, čak i u nekim slabijim izdanjima, jer su znalački izmiješali mnoge različite stilove. Ima ovdje primjesa indieja, psihodelije, pop-rocka i progresive, utjecaja mnogih klasika rock glazbe šezdesetih i sedamdesetih; u nekim pjesmama osjećamo nemali utjecaj Pink Floyda iz rane ili kasnije faze, u drugima Beatlesa, Neila Younga ili CS&N, pa klavijaturistički gledano možda čak i Doorsa.

Ne vjerujem da će ovaj album dobiti Grammyja za najbolji alternativni album kao što im se zbilo s albumom „Circutail“ one sad već davne 2011. godine. Ali pjesme s ovog „Waterfall II.“ nastavka će se mnogo slušati, jer su baš onako lijepo, lagano i sjetno- ljetne: nježnih melodija i vokala, nenametljivih a kvalitetnih tekstova i uhu ugodne za slušanje.

Jedino što mi osjetno odudara od ove cijele zaokružene priče jest treća pjesma - „Climbing the Ladder“. Asocira me na nešto što bi se moglo dogoditi da ona nekoć jako popularna grupa Bee Gees zaglavi u nekom country klubu. Ali, oprostit ću im, jer svi znamo da je savršenstvo teško pronaći. S druge pak strane, „Beautiful Love (Wasn't Enough)“ ima toliko zanimljiv aranžman: prekrasan uvod na klaviru i složeni ritam kakvoga bi mogao još jedino smisliti, recimo, Paul McCartney u svojim najboljim izdanjima. Dopadljiva je i „Wasted“ koja pak podsjeća na ono što je radio John Lennon početkom svoje solo karijere. I, naravno, nepravedno bi bilo ne spomenuti pomalo Gilmourovsku „Welome Home“, koja je poetična i topla teksta: „Send bad habits on their way / Yet a new year start today / Open arms are sayin to me / Welcome home…“, prekrasne akustične gitare koja pomalo podsjeća na „Wish You Were Here“.

Nemilosrdni kritičar bi rekao da je u ovome previše utjecaja koji su prepoznatljivi i da zbog toga My Morning Jacket u usporedbi s ranijim albumima nije ponudio ništa novo. S druge strane, dobronamjernik bi zaključio: jednostavno su svoje utjecaje znali povezati u nešto prihvatljivo i slušljivo. S obzirom da je album nastao uglavnom od ostataka neuvrštenih na „Watterfall“ ne čudi da je za koplje slabiji od svog prethodnika. U svakom slučaju, albume je dobro slušati jednog za drugim, kao što je cijela stvar vjerojatno i osmišljena. I tako kroz ljeto, lagano…

Ivan Dukić

Hits 1250
The Waterfall « The Waterfall My Morning Jacket Albumi Kronologija

Posljednje predstavljeni jazz albumi

Posljednja 102

Izvještaji



Ikone simfonijskog metala u Tvornici


Tv Eye održali koncert u karlovačkom Stardustu


Moć punk/metal buntovništa u Tvornici


Clan of Xymox u Močvari


Urban&4 oduševili u Balama


Galerija fotografija: Pavel u Dugoj Resi


Galerija fotografija: Rebel Star u Movčari


Zdenka Kovačiček nastupila u Petom kupeu


Špirologija Trio u Klubu Komedija promovirao album "August... Rhythm changes"


Yann Tiersen u Tvornici: Kerber - spajanje svjetova


Galerija fotografija: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead


ABBA SYMPHONIC oživio najuspješnije hitove grupe ABBA


Brkovi u riječkom Pogonu kulture


Studio 54 Tribute na jednu večer preselio Manhattan u Zagreb


Dajte nam kruha i metala


M.O.R.T. + Radagast nastupili u rasprodanoj Tvornici Kulture


Sjajan početak ovogodišnje Jazz.hr sezone


BluVinil uspješni u Tvornici kulture


Galerija fotografija: Kandžija + Bvana Herbalajzer i Džezeri iz Lagune @VIB


The Dire Straits Experience podigli na noge ispunjeni Lisinski