facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #

Data

Released Svi 2011
Format Albumi
Vrsta Heavy metal / Symphonic metal
Dodano Četvrtak, 10 Studeni 2011
Žanr Metal
Length 59:13
Broj diskova 1
Edition date Svi 2011
Država EU
Etiketa Nuclear Blast
Catalog Number 2693-2
Edition details Datum objave: 23.5.2011. Produkcija: Sascha Paeth i Mayan. Snimano: Excess Studio, Rotterdam 17.12. 2010. - 16.1.2011.
Tags

Review

Mayanska civilizacija je jedna od najpoznatijih svjetskih civilizacija. Živjeli su u Srednjoj Americi još od 2000. godine prije naše ere, vrhunac njihove moći je bio između 250. i 900. godine naše ere kada su izgradili sofisticirane gradove usred prašume, doveli svoju kulturu, umjetnost, pismo te znanje astronomije i matematike na zavidnu razinu. Kao civilizacija su opstali sve dok ih Španjolci nisu pobili u procesu “otkrivanja” novog svijeta. Potomci Maya žive još i danas u srednjoameričkim državama. U posljednje vrijeme poznati su po tome što si svakojaki pseudoznanstvenici i teoretičari zavjera dopuštaju površno i pogrešno interpretirati njihov kalendar te tvrditi da su Maye prorekli kraj svijeta za 2012. godinu. Na moju veliku žalost ovaj album nema apsolutno nikakve veze s Mayama, koliko god naziv benda i naslovnica albuma davali nadu za to. No to nipošto ne znači da album ne valja.

Mayan su osnovali Mark Jansen iz Epice, Jack Driessen iz raspadnutog After Forever i Frank Schiphorst. Ostatak članova ne mislim nabrajati jer ih je hrpetina (a i jer smatram da ova trojica čine samo srce benda) kada u obzir uzmemo session glazbenike, ali ono što bi valjalo napomenuti, ako ni zbog čega onda zbog vizualnog identiteta ove recenzije, je to da je jedna od session glazbenica i Simone Simons iz Epice (vidi fotografiju niže).

Sam zvuk benda na Quarterpastu se da opisati kao progressive death metal sa žestokim utjecajima symphonic metala i nešto malo black metala s vremena na vrijeme.  Album je s tako izmiksanim utjecajima poprilično zanimljiv za slušati, no trebalo bi napomenuti da mu se mora posvetiti puna pažnja inače ćete se pogubiti. Riffovi paraju kroz album dok orkestar svira u pozadini te povremeno ulazi u prvi plan, a dodatnu čar daje činjenica da imamo čak četiri vokala na albumu: growl, muški clean i dva ženska clean vokala. Težina slušanja pak posebice dolazi do izražaja na duljim pjesmama koje postaju repetitivne, a onda zahtjevna i slojevita pjesma postaje naporna i gubi bit koju je nametnula svojom početnom kompozicijom. Kao dodatnu negativnost bih istaknuo to da album nema neke pjesme koja bi mogla služiti kao predah od svega. Album vapi za nekom baladom jer sat vremena ovakve muzike je previše za slušatelja. Dvominutna i u potpunosti orkestralna Essenza Di Te je dobar, ali prekratak pokušaj za takvo nešto.

Sve u svemu, Quarterpast je album koji puno daje i traži od slušatelja da ga istražuje. Tko voli analitički pristup albumu uz puno analiziranja, progresive i miješanja žanrova, bit će oduševljen. S druge strane, fali pjesama koje će se isticati, album prolazi nekako jednolično i može se učiniti zamornim. Ne mogu reći ni da riječi pjesama izlaze iz nekog već, za ovu glazbu standardnog, ne pretjerano poetskog okvira agresije i nezadovoljstva društvom u kojem živimo. No, tko voli nek izvoli. Ja ga preporučujem ljubiteljima Epice te ljubiteljima simfonijskog, progresivnog i death metala. Ostali vjerojatno neće biti pretjerano oduševljeni.

Demian Vokši

Hits 538

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42