facebook
Twitter
Instagram

SoundGuardian

A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L LJ M N NJ O P Q R S Š T U V W X Y Z Ž #
Venera


Bookmark

Data

Released Ožujak 2015
Format Albumi
Vrsta / Alternative rock / Hard rock / Instrumental / Alternative Pop/Rock
Dodano Ponedjeljak, 06 Travanj 2015
Žanr Rock
Length 37:54
Broj diskova 1
Edition date Ožujak 2015
Država Hrvatska
Etiketa Croatia Records
Catalog Number CD 6068630
Edition details Objavljeno: 16.3.2015. produkcija i mix: Marko Matijević Sekul; snimano: Kontra studio (Umag)
Tags Croatia Records Manntra Marko Matijević Sekul

Review

Manntra je jedan od onih bendova koji su zasebni žanr sami po sebi. Njihov spoj elektronike, etno i folk napjeva, jezivih riječi i metala ne odgovaraju najbolje svima, ali zahvaljujući mlađoj publici i albumu Horizont, koji je izašao prije tri godine, brzo su se svojom kvalitetom istaknuli i postali poznati na alternativnoj sceni što najbolje pokazuje i to da je novi album izdan pod okriljem Croatia Recordsa.

Novi album pod nazivom Venera izdan je prošlog tjedna i logični je nastavak Horizonta po tematici. Glazbeni izričaj se nije promijenio, vlada velika instrumentalna raznolikost i kvaliteta, a jedini problem su i dalje riječi koje nekada nisu povezane onako kao što bi trebalo biti, a rime se ponekad čine forsirane.

Najbolji primjer za to su Put 1 i Vila. Prva je instrumentalno odlična, pomalo jeziva kao što je to uvijek slučaj s Manntrom. Jedini nedostatak iza dobre ideje su riječi koje su mogle biti bolje spojene u cjelinu. Put 2, jedina instrumentalna skladba na albumu je nastavak i varijacija priče, ali bilo bi mi draže da su to vrijeme utrošili na malo prepravljanje riječi prvog djela. Isto kao za prvi dio Puta vrijedi i za Vilu koja je snimljena u suradnji s klapom Neverin, a konačni rezultat to se zvuka tiče može pobiti svaki skepticizam u vezi spajanja klapa i metala. Obje pjesme su odlične, nemojte me krivo shvatiti, samo što je ostavljeno dosta prostora za poboljšanje.

Album otvara Bijeli Prah i iz samog je naslova jasno da govori o porocima, a intro odmah tjera sve one metalčuge i rockere koji nisu otvoreni za nešto drugačije. Sin govori o odnosu izmeču oca i sina, učitelja i učenika, a Mornar je solidna pjesma, ali s obzirom na kvalitetu ostatka albuma nebi trebala biti toliko razvikana samo zbog toga što je prva puštena u javnost. Venera je također sasvim solidna pjesma, ali na ovom albumu ima i boljih.

Najbolje komponente albuma su zasigurno Duboko i Crni Čovjek.

Duboko je pomalo nekarakteristična pjesma za Manntru jer ima više osjećaja ljubavi i mržnje bez primjese mračnih elemenata (isto kao i Stranci). Šteta što će nekvalitetnije ljubavne pjesme ostalih izvođača bez imalo originalnosti koja Manntri ne nedostaje naići na bolji prijem kod domaće publike.

Crni Čovjek je najdraža pjesma članova benda, a i meni osobno. Kompletna priča, bez problema s riječima ovaj puta, ostavlja čovjeka naježena i izaziva burnije reakcije zbog sjećanja koja povlači za sobom. Instrumentalni kraj pjesme je savršen za završetak albuma i live nastupa i kompletno je najbolje Manntrino ostvarenje do sada.

Venerom je Manntra pokazala da uspjeh prvog albuma nije bio slučajan, album je jednako originalan kao i prvi i ništa na ovim prostorima se ne može usporediti sonično s njime. Riffovi su i dalje brzi, distorzije ne nedostaje kao ni elektronike i etno elemenata. Jedini problem je što radio postaje i ostali mediji vjerojatno neće posvetiti toliko pažnje ovom albumu kao što bi trebali.

Tomislav Kiš

Hits 1338
Horizont « Horizont Manntra Albumi Kronologija Meridian » Meridian

Posljednje recenzirano - Jazz

Posljednje recenzirano - 42